Novi album u najavi

Luka Nižetić: Važno je vjerovati da će ovo proći i da će ponovno sve doći na svoje

Sandy Uran

Ne volim trivijalne, populističke tekstove, da se riječi namještaju radi čiste rime...Pjevača Luku Nižetića, posljednjih mjeseci često smo gledali u tv reklami za namještaj. No, Luka je u međuvremenu počeo raditi na novom albumu, koji će biti objavljen krajem mjeseca svibnja, što nam je otkrio u intervjuu koji je dao za našu novinu, a u kojem je otkrio detalje s putovanja u Egipat, ali i o svom najnovijem singlu »Ako tražiš ljubav « u kojem roni na dah.


Prvo pitanje vezano je dakako za novi singl »Ako tražiš ljubav« koji je vrlo poučan, ako mogu tako kazati. Ujedno bih primijetila kako je to možda naznaka da ste ušli u novu životnu fazu. S obzirom na pandemiju što nam možete kazati upravo o tom vašem novonormalnom u vašemu životu i toj novoj životnoj fazi.


– Mario Mihaljević sa svojim sinom Branimirom već me duže vrijeme prate svojim autorskim radom i upotpunjuju moj glazbeni opus predivnim skladbama, koje doživljavam vrlo osobno. Svaka pjesma je neko novo rođenje, neki novi početak. Uz koncerte, stvaranje pjesme i njeno »puštanje« u život za mene je najuzbudljiviji momenat. Pandemija je svakako utjecala na sve nas, a ne samo na mene osvjestivši nas da ništa u životu stalno nije, osim mjene. Često u ovakvim šokantnim vremenima dogodi se i renesansa, neki u sebi otkriju nove talente, neke nove dimenzije percepcije svijeta. U ove dvije godine svakako sam se više okrenuo sebi, još više se približio glazbi ne prestajući kreativno djelovati.
Stihove za pjesmu »Ako tražiš ljubav« napisao je Mario Mihaljević, a glazbu Branimir Mihaljević. Zanima me kako odabirete pjesme koje ćete izvoditi? Pokušajte nam opisati taj proces odabira pjesama i suradnje s autorima?


– S Branimirom se nađem u njegovom studiju, sjednemo, natočimo si neku dobru domaću rakiju, koju uvijek ima, i krene opušteni razgovor. Neki puta mu dam smjernice oko pjesme, kao što je bilo u slučaju »Ludilo brale« i »Ae«, a neki put prekaljeni, vrsni autor Mario Mihaljević pošalje tekst i nakon toga počinje radi na melodiji, kao što je bio slučaj kod ove pjesme »Ako tražiš ljubav«. Ne volim trivijalne, populističke tekstove, da se riječi namještaju radi čiste rime. Pjesma mora nositi u sebi neku priču, poruku, mora biti autentična i meni bliska. Ljubav je uvijek aktualna tema, sloboda, moja Dalmacija, sve ono što s uvjerenjem mogu prenijeti publici, a ovu pjesmu volim zbog poruke, zbog emocije i zbog atmosfere.


Radite na novom albumu. Zbog pandemije ovo nije nimalo povoljno vrijeme za promoviranje novih glazbenih projekata. Znate biti kreativni. Kako planirate, ako je moguće uopće bilo što planirati, promovirati svoje nove pjesme?


– Pandemija nas je ograničila u koncertnim nastupima, no studijski rad i zacrtani plan oko realizacije albuma nije se mijenjao. Najgore bi bilo da nastane tišina u eteru. Do kraja svibnja trebao bi izaći album, u planu je i njegova koncertna promocija tako da planiramo, jer drugačije ne bi bilo dobro. Nešto se ostvari, nešto nas spriječe mjere koje se svako malo mijenjaju, no važno je vjerovati da će ovo proći i da će ponovo sve doći na svoje, bez obzira bilo staro ili novo normalno, jer kako prestati živiti glazbu kad je ona tvoj život.


S obzirom da ste snimili reklamu za uređenje doma zanima me koliko osobno obraćate pažnju na uređenje interijera i koliko vam je to od važnosti?


– Volim lijepo, a osjećaj za lijepo smo i sestra i ja naslijedili od majke koja je veliki esteta. Po pitanju stila moglo bi se reći da sam bipolaran, s jedne strane volim razne stilove, šareno i kič, a s druge strane isto tako i pročišćeno i jednostavno, čista eklektika. Tako je i u glazbi, najviše okidam na ludare koje pršte od veselja i optimizma ili pak na najtužnije balade na svijetu, ništa između. Između je za mene dosadno, mora biti uzbudljivo, ili previše ili premalo, nikako taman.


Bavite ste ronjenjem na dah. Je li ronite samo u bazenu ili i u moru?


– Za freediving sam se ozbiljnije zainteresirao ovog ljeta. U ronjenje me uvela Mirela Kardaševi, hrvatska reprezentativka koja je nositelj dvaju svjetskih rekorda. Ona u Komiži organizira Indigo festival freedivinga, a i česti je gost u mojoj Fabrici, te je bilo samo pitanje vremena kad će nam se putevi sresti. Kod prvog zarona osjetio sam neopisivu povezanost s vodom, s prirodom te osjećaj mira kakav nikad u životu nisam do tada doživio. Osjećaj kad zadržim dah i taj spokoj pod vodom pruža mi trenutak povezivanja sa samim sobom, čisto i jako, bez distrakcija vanjskog svijeta. Nakon ljeta nastavio sam trenirati u bazenu, tako da sad već tri puta tjedno odlazim na bazen u Utrine, gdje sam se priključio ostalim freediverima, a sve pod budnim okom Mirele. Tko zna gdje će me ovaj izazov odvesti, no najvažnije je da nema nikakvog pressinga i da uživam u tome.


Trenutno boravite u Egiptu. Što ste sve ljepoga imali priliku vidjeti te okusiti od jela i pića?


– Egipat je zemlja muzej. Otišao sam bez ikakvih očekivanja, a na kraju mogu reći da mi je ovo bilo jedno od najljepših putovanja u životu. Nabio sam si tempoali isplatilo se. Prošao sam sve, od Caira preko Luxora, Aswana sve do Hurghade i Dahaba. Plovio sam tri dana rijekom Nil, vidio nekoliko prekrasnih hramova, od kojih ne znaš koji je ljepši i monumentalniji, piramide u Gizi, dolinu Kraljeva u Luxoru, ronio sam na dah u Dahabu. Hrana ovog puta me najmanje oduševila, nije ni istočnjaka, a ni meditreanska, nešto između. Na primjer njihova baklava nema orahe, samo kore i serbet, eto pa sami zaključite, ali da sad ne bude da ništa nije bilo po mom ukusu moram priznati da me falafel oduševio, i to onaj najjefitniji na ulici. Jesam gurman i hrana mi je na putovanju jako bitna, ali Egipat je toliko poseban, kulturno bogat i lijep da sam potpuno zanemario prosječnost i monotoniju obroka.


S obzirom da volite nakit, stekla sam takav dojam, jeste li si tijekom boravka u Egiptu kupili štogod, neki talisman koji ima i emotivnu vrijednost?


– Jako volim zlato, no rečeno mi je da pazim oko kupnje zlata jer bude često prevara. Bilo je zaista lijepih stvari kao na primjer amuleti malih skarabeja, ali zbog bojazni da me prevare sam se suzdržao kupovine.