Global Citizen

Koncert za klimatske promjene i cjepiva na 6 kontinenata: Evo tko sve nastupa

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Zvijezde će pozvati i G20 na akciju, kao i sudionike klimatskog sastanka COP26 u studenom.Neka od najvećih pop imena od Billie Eilish do BTS-a i Eltona Johna poduprijet će svojim nastupima Global Citizen Live u subotu u nastojanju da se podigne globalna svijest o klimatskim promjenama, gladi i pravu na pristup cjepivima za sve.


Koncerti koji se priređuju u New Yorku, Parizu, Lagosu, Riu, Sydneyu, Mumbaiju i drugim gradovima bit će prenošeni globalno a poklapaju se s ovotjednim zasjedanjem Opće skupštine UN -a.


Zvijezde će pozvati i G20 na akciju, kao i sudionike klimatskog sastanka COP26 u studenom.
Eilish i Coldplay će nastupati u njujorškom Central Parku, a njima će se pridružiti Jennifer Lopez, Camila Cabello, Shawn Mendes i Burna Boy.


Ed Sheeran nastupit će u Parizu zajedno s Eltonom Johnom, uz podršku Doja Cat, Black Eyed Peas i Stormzy.


Femi Kuti će nastupiti u Nigeriji, Alok u Riju, te Duran Duran i Kylie Minogue u Londonu.


“Na šest kontinenata umjetnici će pomoći građanima u zahtjevima da vlade, velike korporacije i filantropi rade zajedno na obrani planeta i porazu siromaštva”, navodi se u priopćenju nevladine organizacije Global Citizen.


Organizacija se usredotočuje “na najhitnije, međusobno povezane prijetnje koje najteže pogađaju siromašne – klimatske promjene, jednakost u pristupu cjepivima i glad”.


Niz drugih umjetnika – uključujući Metallicu i The Weeknd – također su uključeni, bilo uživo ili snimkama.


Global Citizen rekao je da želi posaditi milijardu stabala, milijardu cjepiva isporučiti najsiromašnijim zemljama i obroke za 41 milijun ljudi na rubu gladi.


Organizacija je bila već iza drugih dobrotvornih dobrotvornih događaja, uključujući “Vax Live: Koncert za ponovno okupljanje svijeta” ranije ove godine u Los Angelesu.


To je okupilo glazbenike, glumce, slavne osobe, svjetske lidere, pa čak i papu, u jedinstvenom pozivu na globalno cijepljenje u borbi protiv Covid-19.


Global Citizen sebe opisuje kao pokret s misijom okončanja ekstremnog siromaštva do 2030 i koristi poticaje poput ulaznica za koncerte kako bi potaknuo na vršenje pritiska na vlade u pogledu pitanja koja se tiču ​​održivosti i jednakosti.


Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus pružio je podršku najnovijoj kampanji pozivajući na jednakost u pristupu cjepivima.


“Ne možemo zanemariti ovu veliku nejednakost niti postati samozadovoljni”, kazao je Ghebreyesus.