Nema više 'Gangnam Stylea'

Južna Koreja usporila glazbu u teretanama. I to zbog novih Covid-19 pravila

Hina

Foto: iStock

Foto: iStock

Zdravstveni dužnosnici kažu kako se time želi spriječiti prebrzo disanje ili prskanje znoja na druge ljudeBrojni posjetitelji teretana žele dobru glazbu dok treniraju, no u Južnoj Koreji glazbene su se mogućnosti znatno smanjile po novim covid-19 pravilima.


Standardnim ograničenjima poput fizičkog razmaka, Južna Koreja dodala je zahtjev da teretane ne puštaju glazbu bržu od 120 otkucaja u minuti (bpm) tijekom grupnih vježbi, poput aerobika.


Zdravstveni dužnosnici kažu kako se time želi spriječiti prebrzo disanje ili prskanje znoja na druge ljude, a istovremeno se izbjegava potpuno zatvaranje teretana, kao u prethodnim valovima.
Pravilo su ismijali neki opozicijski zastupnici, nazvavši ga besmislenim, a vlasnici teretana smatraju da ona nije učinkovita i da ju je teško provoditi.


Za Kanga Hyun-kua, vlasnika teretane u sjevernom Seulu, slaganje popisa brzih K-pop pjesama bila je jutarnja rutina.


“Brojni ljudi danas nose vlastite slušalice i mobitele, pa kako možemo kontrolirati njihove popise pjesama?”, zapitao se.


Vlada je u ponedjeljak nametnula najvišu razinu epidemioloških restrikcija u Seoulu i obližnjim pokrajinama.


Pravila također ograničavaju brzinu trake za trčanje na maksimalnih šest km/h, zabranjuju upotrebu tuševa u teretanama i ograničavaju stolnoteniske mečeve na dvije osobe.