Pobjednica osme sezone

Jozefina Birindžić nakon pobjede u “Tri, dva jedan – kuhaj”: “Maštam o konobi ili malom pansionu u Istri ili Dalmaciji”

Ivana Kocijan

Foto: DAMIR KRAJAC/CROPIX

Foto: DAMIR KRAJAC/CROPIX

Za tu želju morat ću prvo dobiti na lutriji (a i uplatiti), pa da to uspije. Do tada će možda moj svijet biti Instagram i YouTube kanal, to je realna budućnost i mogućnost. Volim putovati, pa kad bi se to još nekako spojilo, to bi bilo fantastično. Sve uživo je puno draža verzija, radionice ili fine dinning…



Jozefina Birindžić iz Slavonskog Broda pobjednica je osme sezone RTL-ovog showa »Tri, dva, jedan – kuhaj!. U završnoj epizodi popularnog kulinarskog showa snage je odmjerila s Josipom »Joškom« Šarićem iz Zagreba.



Finalisti su imali 120 minuta za pripremu jela koja su za njih odabrali članovi žirija. Prvi slijed bila je pita zeljanica po receptu Željke Klemenčić, zatim punjene lignje od Ivana Pažanina i nadjevena patka s heljdom po receptu Tomislava Špičeka.


Finalisti su zaista dali sve od sebe, te su zadnju minutu natjecanja dočekali spremnih tanjura i sve su stigli u roku pripremiti. I Jozefina i Joško izvrsno su odradili sve zadatke, a nijanse su presudile u njezinu korist. Tako je Jozefina odnijela glavnu nagradu i titulu najboljeg kuhara amatera.





Pobjednica osme sezone »Tri, dva, jedan – kuhaj« u show se prijavila s prijateljicom Ksenijom Maduna, a kako komentira pobjedu, što je naučila u showu – i što nakon njega, doznajte u nastavku.


Foto: MAJA BOTA/RTL


Sretna sam


Po čemu ćete pamtiti sudjelovanje u showu »Tri, dva, jedan – kuhaj«?


– Show ću pamtiti i po pobjedi i po avanturi u kojoj sam upoznala nešto novo i neke divne ljude.


Kako komentirate pobjedu?


– Ne znam! Lijepo je, nisam razmišljala o tome. Realno, znam da znam kuhati, ali to je bilo puno više od toga. Tako da drago mi je. Sretna sam naravno!


Što ćete učiniti s nagradama?


– Već duže me nagovaraju da počnem snimati videouratke kuhanja na YouTube kanalu. U pripremi je, ali u mojoj kuhinji koja nije nimalo praktična za to. Tako da si pravim novi prostor koji zahtijeva dosta zahvata i naravno novu kuhinju. Ali važan dio ide za feštu, za sudionike showa i moje prijatelje i obitelj čim prilike to dozvole.


U show ste ušli u paru s prijateljicom Ksenijom Maduna. Na čiju ste se inicijativu prijavile u show i s kojom željom?


– Nas dvije upoznale smo se prije tri godine kad su se doselili u susjedstvo. Tada smo »kliknule«. Druga poznanica me je nazvala i »nagovorila« da se prijavim. Prijavila sam se sama, ali nakon nekoliko dana, kada sam pričala sa Ksenijom, došlo je do ideje da idemo zajedno. Ostalo je lijepa povijest.


Jozefina Birindžić i Ksenija Maduna


Uvijek nešto novo


Na samom ulasku u show otkrili ste da volite eksperimentirati. Kako to izgleda u praksi?


– Nekad prije bi to bilo s kupovinom nekog začina, sad je dovoljna slika da bude poticaj. Da ne pričamo o receptima kojih je jako puno svugdje. Nekada u restoranu jedemo nešto novo, nikada ne naručujem isto, pa pokušam kod kuće isto ili po svom. Uvijek je jestivo, prilagodim ipak nama u kući, samo nekada muž kaže: »Dobro je, ali ne moraš više to praviti!« (smijeh)


Snimanje emisije u jednom je trenutku bilo prekinuto zbog prvog lockdowna. Upravo je pandemija mnoge motivirala da se više posvete kuhanju. Jeste li i vi u zadnjih godinu dana »pojačali« boravak u kuhinji?


– Možda malo od dosade, ali ne zbog emisije. Čak sam pravila domaći kvas za kiselo tijesto. Uvijek nešto novo.


U finalnom tjednu showa parovi su ukinuti te se svaki natjecatelj sam borio za pobjedu. Je li vam žao zbog takve odluke?


– Izdaleka nam je to bilo najavljivano, ali meni je bilo žao. Mene je iznenadilo iako smo bili svjesni te mogućnosti. Da, žao mi je, ali tako je produkcija odlučila tako da tu nema nekih mogućnosti za bilo čime.



Puno smo naučili


Što ste naučili od članova žirija? Čiji su vam savjeti bili najkorisniji?


– Puno se naučilo, čak i od sudionika. Međusobno smo komentirali i nekada saznavali nešto o namirnicama što prije nismo ni znali. Od svih se moglo naučiti, čak i sada gledajući emisiju jer nismo uvijek sve čuli na snimanjima.


Tijekom čitavog showa Ksenija i vi imale ste najbolje ocjene. Jeste li i prije showa kuhale zajedno i kuhate li i sada?


– Nismo nikada kuhale zajedno. Jedino jelo za prvi casting. To je dobro funkcioniralo, ali nismo znale kako će biti pred kamerama. Bilo je odlično. Sada ne kuhamo, čak se puno i ne viđamo, zima i ograničenja su učinili svoje. Imamo različite krugove najbližih prijatelja pa smo susrete tako donekle smanjili. Nadamo se brzom povratku normalnom životu.


Puno ideja


Na web-stranici SbPeriskop objavljujete recepte koje prate i zanimljive kolumne. Kakve su reakcije na njih?


– Odlične! Već nekoliko godina pišem kolumne, društveno sam aktivna koliko mogu, a krenulo je pomalo i sad pišem opušteno malo o tekućim događanjima, nečemu što me dira.


U početku je bilo različitih komentara, sad su me već svi upoznali pa su komentari većinom pozitivni. Naravno, nekada bude svega, ali mora se biti spreman prihvatiti i kritike i drugačije mišljenje. Recepti su obično sezonski od namirnica koje su prihvatljive većini.


Što nakon showa? Planirate li se možda profesionalnije posvetiti kuhanju?


– Još ne znam. Otprije mi je želja raditi takvo nešto, međutim u Brodu je to teško. Bar mislim. Rado bih imala nešto tipa konobe ili takvo nešto malo, mali pansion u Istri ili Dalmaciji, na primjer.


Samo morat ću prvo dobiti na lutriji (a i uplatiti), pa da to uspije. Do tada će možda moj svijet biti Instagram i YouTube kanal, to je realna budućnost i mogućnost. Volim putovati, pa kad bi se to još nekako spojilo, to bi bilo fantastično. Sve uživo je puno draža verzija, radionice ili fine dinning… Ne znam. Puno je ideja, nešto će biti, nadam se.




Možete li s našim čitateljima podijeliti recept za najdraže jelo koje ste skuhali u showu, ili jelo koje je dobilo najviše bodova žirija?



– Naravno, evo recepta za šarana na moderan način.


Sastojci: 1 šaran (oko 2 kg), klobuci šampinjona, 1 paprika, špinat, 4-5 češnja češnjaka, 1 buter tikva, 1 mrkva, 1 limun, 1 crveni luk, malo sušenih brusnica, listići badema, aceto balsamico, maslac, ulje.


Priprema: Filetirati i očistiti šarana, izrezati na trakice debljine prsta. Posoliti i pokapati limunom ili limetom, sitno nasjeckati češnjak i ulje pa ga ostaviti u toj marinadi. Papriku i mrkvu izrezati na trakice, crveni luk na tanke kolutiće i kratko na naglo pržiti. Dodati brusnice i aceto balsamico pa reducirati. Očistiti gljive, prepržiti ih na tavi, u sredinu klobuka staviti malo maslaca dok se peku. Buču narezati na kockice i skuhati u slanoj vodi pa napraviti pire, a u njega dodati začine po želji – muškatni oraščić i cimet. Trake šarana prepeći naglo na tavi, kožom prema dolje da zahrska, onda kratko okrenuti. Na tanjur staviti svježe listove špinata, na njega staviti pirjano povrće te šarana. Sa strane poslužiti pire od buče i gljive. Posuti listićima badema.