»Milion«

Ivan Zak objavio četvrti album: “Moja autorska kreativa uvijek pronađe put do realizacije”

Sandy Uran

Ivan Zak/Foto: Matea Smolčić Senčar

Ivan Zak/Foto: Matea Smolčić Senčar

Glazbenik i kantautor objavio četvrti album koji donosi 15 pjesamaGlazbenik i kantautor Ivan Zak u izdanju Hit Recordsa objavio je novi studijski album, četvrti po redu, pod nazivom »Milion«. Album je nazvan po istoimenom aktualnom hitu koji je iznimno slušan, a mi smo s njim razgovarali i na temu pjesme »Još mi fališ ti« čiji spot sniman u Livnu privlači pažnju njegovih obožavatelja.


Prvo pitanje vezano je uz pjesmu »Još mi fališ ti« ali tiče se i ostalih skladbi. Kako izgleda proces stvaranja pjesme? Što vas inspirira: osobno iskustvo, tuđe priče koje ste čuli…?


– »Još mi fališ ti« je još jedna od mojih balada koje podsjećaju na prijašnje, a istovremeno i drugačija. Izdvaja se po modernijem zvuku. Nastala je tik prije izdavanja albuma »Milion« na kojem se i nalazi.


Posebno mi je draga jer je nastala u jednom trenutku, točnije u četiri minute. U ovoj pjesmi nisam podlijegao glazbenim trendovima. Inspiracija nekada dođe u trenutku, a ponekad je to proces koji traje.
Kroz pjesme koje su proizašle iz mojeg studija ima nekih koje su nastale kao rezultat osobnog iskustva, dok su neke inspirirane pričama obitelji ili prijatelja.


Puno planova


Neminovno ću vas pitati i o tome kako ste proveli korona izolaciju, odnosno jeste li u tom razdoblju možda napisali neku novu pjesmu?


– Ovo vrijeme korona pandemije, izolacije, svima nama u jednu je ruku dobro došlo da »zavirimo« dublje u sebe i možda otkrijemo neke nove stvari o nama samima. Vrijeme koje inače provodim na putu, u automobilu, na pozornici, koncertima i prije svega druženju sa svojom publikom, provodio sam u studiju, ali i u prirodi.


Imao sam vremena posvetiti se malo više sebi, što mi je itekako dobro došlo. Nekada vrijeme koje čovjek provede sam sa sobom puno znači, pa tako i meni, daleko od gužve, buke, već samo mir, tišina i neki mirniji tempo od uobičajenoga.


Svakako je bilo vremena i za stvaranje novih pjesama. Ja sam osoba koja nikada ne miruje, a moja autorska kreativa uvijek pronađe put do realizacije.


Kakve su vam želje i planovi za nadolazeće razdoblje?


– Planova i želja nikada ne nedostaje. Definitivno, ostvariti neke nove suradnje, s nekim kolegama i pjevačima. Radit ću ono što najviše volim, a to je glazba i videoprodukcija.


Glazba je umjetnost


Kad je riječ o videospotovima, kako nastaju te vizualne priče koje prate riječi vaših skladbi?


– Prije svega valja istaknuti kako su sama pjesma i videospot, kako volim reći, »jedno biće«. Jedno uvijek prati drugo. Ideja je gotovo uvijek rezultat neke moje prvotne zamisli koja se onda kroz kasnije razgovore, druženja s mojom ekipom, uobliči i realizira.


Ponekad je to proces koji traje kraće ili duže, sve ovisi, što želimo postići i kakva je priča, odnosno koliko nam vremena treba da ideju pretočimo u videospot.


Stvarate u sklopu vlastite etikete IZ Produkcija. Kako je »biti privatnik« u glazbenim vodama?


– Imati svoj kutak za stvaranje, siguran sam da je san svakoga glazbenika, pa tako i mene. Kad sam pokrenuo svoju vlastitu produkcijsku kuću IZ Produkcija, IZ Videos, znao sam da je preda mnom, kao i cijelom ekipom, puno posla.


I upravo u tom trenutku, ako voliš ono što radiš, a ja volim, ni puno posla nikada ne predstavlja neku prepreku ili teret. Moju ekipu, kao i mene, svaki rad na novoj pjesmi, kao i novom videospotu, iznimno veseli jer sve su to izazovi s kojima se svakodnevno susrećemo. Na snimanju zadnjeg, ujedno i aktualnog videospota »Još mi fališ ti«, bilo je odlično.


Cijela ekipa super se zabavila, dok publika ima prilike uživati u predivnim prizorima na kojima smo snimali, od Crne Mlake do Livanjskog brda. Većih problema nema, sve su to normalne situacije s kojima se susreću svi poduzetnici. S obzirom na to da je glazba sama po sebi specifična, prednost je svakako što niste opterećeni da nešto trebate napraviti svaki dan.


Glazba je umjetnost, i time se cijela moja ekipa i ja vodimo.