od 26. rujna

HRT 3: Emisija »Art à la carte« u novom formatu

Edita Burburan

Foto: Renato Branđolica

Foto: Renato Branđolica

Kroz gostovanja u studiju, tematske rubrike, priloge i javljanja emisija će pratiti aktualna kulturna zbivanjaZa sve ljubitelje kulture Hrvatska radiotelevizija u ponedjeljak, 26. rujna na Trećem programu u terminu od 20.05 započinje s emitiranjem šeste sezone emisije »Art à la carte« u novom formatu.


S gledateljima će se svakodnevno od ponedjeljka do četvrtka uživo družiti voditeljica i urednica emisije Anja Cerar, komparatistica i povjesničarka umjetnosti. Emisija će kroz gostovanja u studiju, tematske rubrike, priloge i javljanja pratiti aktualna zbivanja iz širokog područja kulture u Hrvatskoj i inozemstvu.


Uz teme likovne umjetnosti, klasične glazbe, književnosti, kazališta, plesa, arhitekture i dizajna, »Art à la carte« se proširuje i na popularnu glazbu, film i TV, umjetničku kritiku, s namjerom da postane platforma za informiranje gledatelja o kulturnim događajima i fenomenima, njihovu analizu i kontekstualizaciju te mjesto kritičke rasprave i propitivanja kulturnih politika.
“Nakon pet sezona, emisija »Art à la carte« ima svoju vjernu publiku. U skladu sa strijelom vremena, ovu sezonu odlučili smo »Art à la carte« servirati našim gledateljima u dinamičnijem tempu.


Četiri dana u tjednu fokusiramo se na aktualna kulturna zbivanja u kojima participiraju novinari i urednici kulture, glazbenog i dramskog odjela te akteri našeg i stranog kulturnog života. Budući da Odjel Kulture HTV-a nastavlja svaki dan proizvoditi emisije iz kulture i umjetnosti, najviše ih je na Trećem programu, ova nova dinamika uz postojeće emisije stvorila je ugođaj košnice u Odjelu.


Foto: Renato Branđolica

Foto: Renato Branđolica


Sjajna je to promjena nakon pandemijskog razdoblja. Dogovorena je suradnja sa studentima. Veselim se njihovom narativnom diskursu”, objašnjava novi koncept emisije Lidija Špiranec, urednica projekta i Odjela Kultura HTV-a.


Cilj emisije je povezivanje nacionalnih kazališnih kuća, klubova, neprofitnih udruga koje se bave kulturom te snažnija prisutnost kamera HTV-a i izvještaja na suvremenim kulturnim zbivanjima i raspravama na međunarodnom planu.


“Ideja je truditi se analizirati umjetnička djela, događaje i teme iz široko shvaćenog polja kulture promišljeno i kritički, što je posebno izazovno u ovakvom dinamičnom formatu. Također, cilj je učiniti program još inkluzivnijim, primjerice, većim naglaskom na nezavisnu scenu te otvaranjem milenijalcima i generaciji Z.


Uz nove glasove, koji će autentičnim jezikom progovarati o interesima (više ili manje) mladih u kulturi, veseli me svakodnevna suradnja sa sjajnim, iskusnim kolegama u redakciji, koji godinama predano prate kulturnu scenu i brinu se da njezini napori ostanu važni i zabilježeni.


Upravo zbog njih ovaj uzbudljiv, ali i zahtjevan tempo emisije prije svega me veseli”, optimistično je izjavila Ana Cerar, nova urednica koja je donedavno radila u informativnom programu HTV-a kao novinarka u »Vijestima iz kulture«, a kratki format nedavno je zamijenila drugim cjelovečernjim emisijama.


Uredila je i vodila nekoliko emisija na Sunčanoj strani Prisavlja, Noć Oscara 2022., emisije »Art à la carte« posvećene 50 godina Animafesta, likovnom remek-djelu i druge. S obzirom na to da se emisija emitira u prime time terminu četiri puta tjedno, osiguran je i stalni kreativni tim kao i ekipa iskusnih kolega novinara.


Redatelj emisije je Ivan Mokrović koji opisuje novi koncept emisije iz svoje perspektive.


“Novi je urednički format, stoga razmišljam kao da emisiju radim prvi put. To, ustvari, i jest nova emisija – poboljšana i nadograđena od svega onoga što ste voljeli u staroj. Tako da se u hodu prilagođavam i veselim novim izazovima i novoj ekipi koja nam se pridružila.


A znam da razloga za brigu nemam jer uz mene su jake žene – urednički tim starih i novih urednica kao i moja vjerna i iskusna sekretarica Irena Katarina Vuković koja mi uvijek čuva leđa kada »zagusti«”, zaključio je.