»Padaju hitovi«

Hiljson Mandela spojio je nespojivo: Prvi trap izvođač koji se može pohvaliti Cesaricom

Ivana Kocijan

Foto: Promo

Foto: Promo

Trap i hip hop su me doveli do uspjeha te mislim na njima i dalje aktivno raditi, no moram priznati da je goruća želja za ostvarenjem sebe kao pravog glazbenika i umjetnika jedna od mojih najranijih i najvećih čežnja, rekao je HiljsonHiljson Mandela, prvi hrvatski trap izvođač koji se može pohvaliti osvojenom glazbenom nagradom Cesaricom za Hit godine i Pop Hit godine te apsolutnom dominacijom na nacionalnoj službenoj top listi HR Top 40 punih godinu dana, zaplovio je samostalnim vodama i predstavio novu ljetnu bombu, singl »Padaju padaju«.


– Nakon velikog uspjeha pjesme »Ova ljubav« u koju smo Zsa Zsa i ja beskrajno vjerovali, prepoznavanja i podrške od strane odlične ali zahtjevne publike i radijskog etera, nezahvalno bi bilo ne iskoristiti priliku koja mi se nesebično ukazala. Cijela moja glazbena karijera vodila je do trenutka u kojem mogu aktivno sudjelovati u modernizaciji hrvatske glazbe i dati svoj mali doprinos za – volio bih misliti, razvitak cijele scene.


Trap i hip hop su me doveli do uspjeha te mislim na njima i dalje aktivno raditi, no moram priznati da je goruća želja za ostvarenjem sebe kao pravog glazbenika i umjetnika jedna od mojih najranijih i najvećih čežnja. Upravo zato sama prilika da se bavim glazbom na bilo koji način, a pogotovo na način da me se uvažava i na razinama mimo supkulture budi u meni osjećaj duboke zahvalnosti, rekao je Hiljson.
Glazbenik je na hrvatsku mainstream glazbenu scenu ušao na velika vrata, stoga ne čudi što je publika fuziju popa i trapa svojim glasovima prebacila iz domene riskantne glazbene suradnje u kategoriju pjesme godine. Najviše glasova ikad osvojenih u finalu Cesarice Hiljsonu je bio znak da svoj glazbeni talent predstavi široj javnosti. Singl »Padaju padaju« savršen je spoj naizgled nespojivog.


Na tekst i glazbu Ante Pecotića te aranžman i produkciju Bojana Šalamona Shalle iz diskografske kuće Rubikon Sound Factory Hiljson se još jednom spontano nadovezao i rap dijelom začinio pop ljetnu pjesmu koja će nesumnjivo postati hit.


– Nakon puno sati druženja i rada u studiju ova pjesma se sama iskristalizirala kao savršena manifestacija svega što smo priželjkivali. Odmah smo znali da je ovo nešto posebno i drugačije ali ne na klišej način, već je cjelokupna atmosfera bila nostalgično pozitivna, pomalo i sanjiva. Moj twist se odlično uklopio na originalnu ideju i Antin tekst, a spajanje rap dijela s ovakvom pjesmom u kojoj je Shalla napravio toliku pozitivu od instrumentala nas kao autore čini iznimno sretnima.


Tek sada vidim kako ne postoje granice i da su nam na raspolaganju neopisive mogućnosti u donošenju nekih svjetskih rješenja iskrenim inkorporiranjem u našu domaću glazbu, dodao je Hiljson.


Pjesmu prati spot za čije je snimanje i realizaciju zaslužan Luka Križanac, poznatiji kao Dynmc. Radnja spota u kojem se kao glavna glumica pojavljuje Hiljsonova djevojka Lucija, zamišljena kao odlazak na opušteni izlet na prelijepe obale rijeke Mrežnice.