Potezi koji zaslužuju pozornost gledatelja

HALIFAX Neočekivani nastavci nekad popularnih televizijskih serija

Marinko Krmpotić

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Australska serija »Halifax f.p.« iz prošlosti se »vratila« u sadašnjost, a švedsko/engleska serija »Wallander« iz sadašnjosti se »vratila« u prošlost. Poznati televizijski likovi našli su se u novim ulogamaZaljubljenici u filmsko pripovijedanje u sve se većoj mjeri okreću TV serijama, a u tom pak raznovrsnom svijetu TV serija sve češće svjedočimo i potezima koji zaslužuju pažnju jer, u najmanju ruku, nisu svakodnevni i uobičajeni.


Jedna od takvih ove godine u svijetu TV serija zabilježenih neobičnosti su, nazovimo ih tako, neočekivani nastavci nekada popularnih serija. Mislimo pri tom na dva slučaja – australsku seriju »Halifax f.p.« koja se iz prošlosti »vratila« u sadašnjost, odnosno švedsko/englesku seriju »Wallander« koja se iz sadašnjosti »vratila« u prošlost. Evo kako…


U REALNOM VREMENU

»Halifax: Retribution« obrađuje samo jednu temu, a radnja se događa 16-17 godina nakon završetka radnje serije »Forenzičarka Halifax«

Kultna serija​
»Halifax f.p.«, u nas prevedena kao »Forenzičarka Halifax«, sjetit će se oni zreliji ljubitelji TV serija, bila je jedna od svjetski najpoznatijih i najboljih TV serija u razdoblju od 1994. do 2002. godine.


U tih osam-devet godina postojanja ova australska TV serija imala je ogroman broj poklonika (prikazivana je u šezdeset zemalja svijeta) stoga što je svaka epizoda imala dužinu prosječnog filma (90 do 105 minuta) i nudila zasebnu priču, odnosno krimizaplet koji je svojim znanjem, inteligencijom i intuicijom rješavala forenzička psihijatrica Jane Halifax (iznimno ju je u svim sezonama glumila Rebecca Gibney) ulazeći »u glavu« poremećenim umovima kriminalaca i serijskih ubojica.


Smještena u velegradsku vrevu Melbournea, ali u ponekim epizodama i ruralne dijelove Australije, serija je dogurala do 21 »epizode«, odnosno filma koji i danas kod ljubitelja TV serija imaju kultni status jer su davno prije prevlasti TV serija pokazale kakva se snaga krije u ovom obliku pristupa filmskom kazivanju.


Osam epizoda


Zato su mnogi i žalili zbog toga što je serija 2002. godine privedena kraju. Tim je veće i ugodnije bilo iznenađenje kad se početkom prošle godine pročulo da se Jane Halifax vraća! I zaista, s down under kontinenta uskoro je stigla i potvrda, a nove epizode (njih osam) prvi su mogli vidjeti, naravno, Australci.


Istina, nisu to više zasebne filmske priče, već cijela serija obrađuje jednu temu i to kroz epizode duge od 45 do 50 minuta, ali ono što je dobro je da je opet u glavnoj ulozi Rebecca Gibney koju autori, na svu sreću, nisu željeli nimalo pomladiti, već su radnju smjestili u realno vrijeme, odnosno gledatelji se sada sreću s kojih 16-17 godina starijom dr. Jane Halifax, forenzičkom psihijatricom koja više ne radi u policiji, već se bavi nizom drugih mirnijih i kreativnijih stvari, nastojeći živjeti što ljepše i mirnije sa suprugom Benom (Craig Hall) i pokćerkom Zoe (Mavournee Hazel).


Nažalost, taj obiteljski mir i sreću prekida niz ubojstava koje diljem Melbournea vrši nepoznati snajperist. Prvi poziv na uključivanje u istragu koji joj upućuje jedan od njenih bivših suradnika i ljubavnika, detektiv Tom Saracen (odlični Anthony LaPaglia) ona odbija, ali kad se stvari počnu odvijati tako da postaje jasno kako su žrtve na određeni način vezane uz Jane Halifax te kada na najtužniji način i ona biva pogođena ubojstvima, ipak odlučuje krenuti u istragu koju će, naravno, do kraja uspješno i provesti.


Početak u sadašnjosti


Nedvojbeno, ljubitelji dr. Jane Halifax uživat će u njenom povratku pa je »Halifax: Retribution«, kako je naziv povratničke serije, pun pogodak i ne ostaje nam nego se nadati da ćemo uskoro svjedočiti i novoj sezoni.Mnogi će to poželjeti i kad je riječ o švedskoj TV seriji »Mladi Walander«. Ona je pak nastala iz TV serijala »Wallander« utemeljenog na liku detektiva Kurta Walandera i romanima sjajnog švedskog pisca krimića Henniga Mankela, jako popularnog i kod naših čitatelja. Niz njegovih romana Šveđani i Englezi pretočili su u tri izvrsne TV serije koje su po zasebnosti priča i činjenici da svaka epizoda imala 90 ili više minuta i status cjelovečernjeg filma, bile slične seriji »Halifax f.p.«.


Lik Wallandera maestralno je u BBC-ijevoj inačici odglumio Kenneth Branagh, u švedskim serijalima to su bili Krister Henriksson i Rolf Lassgård, a nakon što su obrađeni svi romani koje je Mankel napisao o tom detektivu, u Netflixu su došli na ideju vratiti se u prošlost, odnosno napraviti priču o mladom detektivu Wallanderu, točnije kroz šest epizoda prisjetiti se njegovog prvog slučaja. No, pritom nisu željeli slijediti logiku vremena jer bi to značilo radnju smjestiti u sedamdesete. Umjesto toga oni su odlučili progovoriti o suvremenoj stvarnosti, radnju smjestili u Malmo današnjice te, najvjerojatnije, pokrenuli jedan potpuno novi serijal.


Suvremene teme


Mladog Kurta Wallandera glumi Adam Pålsson. Wallander je tek diplomirao na policijskoj akademiji te još i nije detektiv, već običan policajac.


Kad u dijelu Malmoa u kojem on živi – a riječ je o dijelu grada s pretežno nešvedskim stanovništvom, imigrantima ili drugom generacijom doseljenika iz raznih afričkih i europskih zemalja – dođe do brutalnog ubojstva, on počinje surađivati s detektivima iz glavne policijske postaje tog švedskog grada, narednikom Hembergom (Richard Dillane) i Fridom Risk (Leanne Best).


Mučno ubojstvo (mladi nogometaš ubijen je tako da mu je u usta zalijepljena bomba) vodi policijski tim, posebno mladog Wallandera koji živi u sredini gdje se sve to dogodilo, u spoznaje vezane uz rasne i socijalne nejednakosti, opasnosti ekstremnog desničarstva te brojne druge pobleme ljudi koji su pobjegli iz siromaštva i jako se teško prilagođavaju novom načinu života.


Trudeći se otkriti počinitelja, mladi će Wallander doživjeti niz opasnosti, zaljubiti se u lijepu Monu (Ellise Chappell) te doživjeti teško i grubo prvo policijsko krštenje na slučaju koji će mu pokazati koliko surov i besmislen može biti svijet nasilja i mržnje.


Palac gore


Naravno, mnogima ovaj pristup nije drag i određen dio kritičara Netflixovu seriju o mladom Wallanderu kritizira baš stoga što radnja nije smještena u sedamdesete jer bi to bilo i logično, a pružilo bi također itekako puno zanimljivih tema jer je i to desetljeće bilo vrlo zanimljivo. No, ako zanemarimo to nepoštovanje logike vremena te uvažimo i činjenicu da su umjetničke slobode ipak osobna stvar kreatora serije, onda i »Mladi Wallander« definitivno zaslužuje palac gore, tim više što je serijal o pravom Walanderu, bar kad je riječ o Heningu Mankelu (umro je 2015. godine) gotov i posljednja knjiga pod nazivom »The Troubled Man« napisana je još 2009. godine, a u njoj stari Wallander polako tone u magle Alzheimerove bolesti. Dajmo, onda, šansu mladom Wallanderu.


KONTROVERZAN PRISTUP

Dio kritičara Netflixovu seriju o mladom Wallanderu kritizira zbog toga što radnja nije smještena u sedamdesete jer bi to bilo i logično, a pružilo bi također itekako puno zanimljivih tema

 


Logične zamjerke

U logičnije zamjerke koje se upućuju Netflixovom »Mladom Wallanderu« svakako treba uključiti činjenicu da glumci ne govore švedski, već – engleski. To baš i nije blisko realnosti, a još je dalje od nje to što je serija čija se radnja zbiva u Malmou, snimana u susjednoj Litvi i tamnošnjem glavnom gradu Vilniusu.

Odskočna daska za brojne slavne australske glumce

Zahvaljujući visokoj kvaliteti rada i velikoj popularnosti, serija »Halifax f.p.« pohvaliti se može i činjenicom da su krajem devedesetih i početkom novog tisućljeća u njoj nastupili mnogi tada mladi, a kasnije svjetski poznati australski glumci. Primjerice, pažnje vrijedne uloge u tom prvom Halifax f.p. valu ostvarili su Hugh Jackman, Hugo Weaving, Ben Mendelsohn, Guy Pearce, Radha Mitchell, Colin Friels, Jacqueline McKenzie, Robyn Nevin, Steve Bisley…