HRVATSKO-NOVOZELANDSKA ČAROLIJA

Goran Karan i bend The Shades: Dvije strane svijeta povezane u pjesmi

Ivana Kocijan

Foto: Press

Foto: Press

"Ima jedno svjetlo" je pjesma oplemenjena glazbenim talentima, kulturom i srcima Samsona, Ipua, Take i Manasea, četvorice zadivljujućih umjetnika, otkrio je Goran KaranNova pjesma Gorana Karana »Ima jedno svjetlo« plod je međunarodne suradnje s novozelandskom vokalnom skupinom The Shades, kvartetom koji djeluje od 2015. godine, a čine ga: Taka Vuni, Samson Setu, Ipu Laga’aia i Manase Latu. Veliku ulogu u ostvarenju njihove suradnje imali su: Hrvatsko kulturno društvo i Folklorni ansambl Kralj Tomislav iz Aucklanda u Novom Zelandu, te njihov voditelj Goran Kačurov.


Netipična pjesma


Upoznali su se i povezali zahvaljujući Tanji Rau, urednici emisije »Glas Hrvatske« Hrvatskoga radija, koja je napravila odličan prilog o njihovoj obradi pjesme »Kuća naše pisme« koju je Goran Kačurov prenio The Shadesima te im tako približio hrvatsku glazbenu kulturu i uvježbao ih pjevati na hrvatskom jeziku.


– Tad su me oduševili svojim glasovima i želio sam nastaviti suradnju, ali ovaj put s originalnim djelom kojem bismo zajedno dali pravo lice. Nikša Bratoš napravio je vrlo diskretan aranžman i vrhunsku produkciju, tako da je ostavio puno prostora za naše glasove koji su doveli do sretnog spoja, o tome kako je to kad tvoju pjesmu na hrvatskom jeziku pjevaju pripadnici novozelandske kulture, rekao je Karan i dodao:
– To je netipična pjesma oplemenjena glazbenim talentima, kulturom i srcima Samsona, Ipua, Take i Manasea, četvorice zadivljujućih umjetnika, koje je Goran Kačurov svojim izvanrednim vokalnim aranžmanom utkao u pjesmu na bajkovit način.


Goran Karan u špilji Vranjači, Foto: Press
Goran Kačurov dodao je kako je Karan pjesmu posvetio djevojčici koja je nastradala u razornom potresu u Zagrebu.
– U toj sam pjesmi vidio i osjetio i sve rane mog rodnog grada i težinu vlastite nemoći da u tom trenutku budem tamo gdje pripadam, s onima kojima pripadam, dodao je.


Članovi grupe The Shades otkrili su kako im je na početku bilo teško izgovarati hrvatski, ali da su uz pomoć Kačurova uspješno savladali jezične barijere. Osobito ih je dirnula priča oko pjesme, njena posveta i značenje.
– Iako ne govorimo hrvatski i ne razumijemo ga u potpunosti, glazba i tekst jednostavno obaraju svojom inspirativnošću. Ovo je za nas prekrasno putovanje kroz pjesmu, emocije, Hrvatsku, rekao je Manase Latu.


Jako cijene to što su dobili priliku uživati u hrvatskim čarima i raduju se onome što budućnost donosi, a osobito dolasku u Hrvatsku.


Poseban spot


Spot za pjesmu sniman je na Novom Zelandu i u Hrvatskoj. Uz pomoć Paula Sumicha snimalo se na plaži Karekare na zapadnoj strani novozelandskog Sjevernog otoka, koje je ekipi otkrio Tui Kennar, hrvatski zet. Spot je režirao Željko Petreš. Hrvatski kadrovi snimljeni su u špilji Vranjača na sjevernoj strani Mosora.


– Želio bih zahvaliti obitelji Kačurov – malenoj Zari koja nam je bila glumica u spotu i koja je, pod dobronamjernim okom majke Sanje, izgledala baš kao anđeo. Tu su za nas bili i Sophia Aroha Nada, Vito i Bono Kačurov, kao i Pero Finc. U ostvarivanju ovog snimanja puno su nam pomogli Domagoj Lažeta i Stjepan Mektić, iz javne ustanove More i krš, koji su nam dali suglasnost za snimanje. Konačan spoj videomaterijala i tonskog zapisa je čaroban. Hvala svima koji su učinili da pjesmom spojimo ono najbolje od nas! Na kraju, pjesmu posvećujem Anamariji, djevojčici iz Klaićeve. Mirno spavaj, dušo mala…, zaključio je Karan.