Sutra će proslaviti 95. rođendan

Glumica Angela Lansbury: Slavna dama čija karijera traje dulje od 75 godina

Sandy Uran

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Glumica i pjevačica britanskog porijekla, najpoznatija po glavnoj ulozi u popularnoj seriji »Ubojstvo napisala je«, može se pohvaliti besprijekornom biografijomGrupa Bijelo dugme u svom opusu broji i skladbu »Doživjeti stotu«. To nam se iz današnje vizure čini i mogućim, s obzirom na znanstveni napredak. Dobri geni uz malo discipline i možda i nije tako teško proslaviti stoljeće života.


Njoj nedostaje samo 5 godina za okruglu brojku – ove godine, točnije sutra, slavi 95. rođendan. Ona nije baka iz susjedstva, već dama koju većina nas poznaje s malih ekrana, posebice oni koji vole kriminalističke serije.


Riječ je o glumici Angeli Lansbury, koju smo upoznali kao spisateljicu krimića Jessicu Fletcher u seriji »Ubojstvo, napisala je«, u izvornom naslovu »Murder She Wrote«, a čije je snimanje započeto davne 1984. godine. Ova iznimno popularna serija diljem kugle zemaljske osvojila je brojne poštovatelje i nagrade, između ostalih i Emmy.


2005 Primetime Creative Emmy Awards u Los Angelesu, Foto: Reuters


Brojne nagrade
Angela Brigid Lansbury rođena je 16. listopada 1925. godine u Londonu. Engleska glumica i pjevačica poznata je po izuzetno dugoj i plodnoj karijeri koju je započela u Hollywoodu davnih ‘40-ih, potom ju nastavila na Broadwayu ‘60-ih i ‘70-ih, da bi prije više od tri desetljeća stekla izuzetnu popularnost spomenutom dugovječnom kriminalističkom TV-serijom.


U svom domu glumica zasigurno ima poveću vitrinu, naime osvojila je tri nagrade Tony i šest Zlatnih globusa. Filmska i kazališna glumica postala je Amerikankom 1951. godine kad je dobila državljanstvo.


Da je riječ o izuzetno kvalitetnoj glumici, govori u prilog činjenica da je u nekoliko navrata nominirana za prestižni kipić, odnosno nagradu Oscar i to za interpretacije ostvarene u naslovima »Plinsko svjetlo« (1944.) Georgea Cukora, »Slika Doriana Graya« (1945.) Alberta Lewina i »Mandžurijski kandidat« (1962.) Johna Frankenheimera.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Murdershewrote_FanPage (@lasignoraingiallo_jbfletcher)Bogata filmografija


Lansbury posjeduje i prekrasan glas te je tako otpjevala i pjesme koje su krasile njezine filmove. Na Broadwayu je osvojila nagrade Tony za mjuzikl »Mame« (1966.), »Dear world« (1969.), »Gypsy« (1975.) i »Sweeney Todd« (1979.).


Glumica je u Londonu završila Webber-Douglas School of Dramatic Arts, ali je 1940. godine početkom Drugog svjetskog rata zajedno s majkom, irskom glumicom Moyna MacGill otišla u SAD. »Uhvatile« su zadnji engleski brod za putovanje preko »bare« prije negoli je dospio u fokus njemačkih podmornica.


Školovanje je nastavila i u Americi te je tako završila Feagin School of Dramatic Arts u New Yorku. U međuvremenu je potpisala ugovor s Metro Goldwinom Mayerom debitiravši u psihološkom trileru »Plinsko svjetlo«, u kojem je glumila i Ingrid Bergman.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ☆ Angela Lansbury’s World ☆ (@jessicafletcherfanpage)Godinu dana kasnije tumači ulogu slatke pjevačice Sybil Vane u naslovu »Slika Doriana Graya« snimljenom prema istoimenom romanu Oscara Wildea. Njezin glumački talent donio joj je i angažman u vesternu »Harveye djevojke« snimljenom 1946. godine s potpisom Georgea Sidneyja, potom u sociopolitičkoj drami »State of the Union« iz 1948. godine, djelu Franka Capre snimljenom prema romanu A. Dumasa.


Slijede »Tri mušketira« iz 1948. godine, »Samson i Dalila« Cecila B. DeMillea. Zanimljivu ulogu imala je i u filmu »Dugo toplo ljeto« iz 1958. godine redatelja Martina Ritta. Godinu dana ranije na Broadwayu glumi u predstavi »Hotel Paradiso«.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Belgrade_Baritone (@belgrade.baritone)Počasni Oscar


Osamdesetih godina zašla je u u krimi žanr te smo je tako mogli vidjeti u ulozi detektivke-amaterke proizašle iz pera kraljice krimića Agathe Christie, Miss Marple, u naslovu »Razbijeno ogledalo« Guya Hamiltona te u filmu »Ubojstvo na Nilu«.


Zahvaljujući tim interpretacijama dobila je onu krimispisateljice Jessice Fletcher, koja uživa u rješavanju ubojstava i u stvarnosti. U međuvremenu je igrala i u filmu »Vučja družina« iz 1984. Neila Jordana, a godine 1991. podarila je glas »šalici« Mrs Potts u »Ljepotici i zvijer«.


Godine 1997. pojavila se u naslovu »Anastasia« kao majka carice Anastazije, Dona Blutha i Garyja Goldmana. Godine 2017. snimila je »Male žene« te »Povratak Mary Poppins«, a 2014. dobila je počasni Oscar za životno djelo. Zasluženo. Dobitnica je i Baftine nagrade, pet Tonyja, šest Zlatnih globusa i jedne nagrade Olivier.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Murder She Drank (@murdershedrank)Inozemni mediji također vremešnoj glumici povodom 95. rođendana posvećuju brojne članke. A da se dama u najboljim godinama osjeća izvrsno i da je u tijeku novina u 21. stoljeću, može se vidjeti na njezinu Twitteru – Dame Angela Lansbury News. Jedna od fotografija snimljena je krajem mjeseca kolovoza u jednom restoranu u Malibuu, u Kaliforniji, gdje glumica posjeduje kuću.