Uloga operativke obilježila karijeru

Glumački portret uspješne američke filmske i televizijske glumice Claire Danes

Sandy Uran

Foto: Promo HTV

Foto: Promo HTV

Ne bi li bila što uspješnija u pripremi uloge, družila se s profesionalnim agentimaHrvatska radiotelevizija od večeras na Drugom programu u terminu od 22.35 sati započinje s prikazivanjem osme i ujedno posljednje sezone serije »Domovina«.


U posljednjoj sezoni »Domovine« Carrie Mathison (Claire Danes) liječi se nakon višemjesečnog okrutnog zarobljeništva u ruskom zatvoru. Njezino se tijelo oporavlja, ali pamćenje je i dalje oštećeno, što je problem za Saula (Mandy Patinkin), koji je sada savjetnik za nacionalnu sigurnost novog predsjednika Warnera (Beau Bridges).


,
Ulogu operativke Carrie Mathison u seriji »Domovina« tumači američka glumica Claire Danes, koja je 12. travnja proslavila svoj 42. rođendan. Ova američka filmska, televizijska i kazališna glumica ponosna je vlasnica četiriju Zlatnih globusa, triju Emmyja i dviju nagrada SAG.


Foto: HTV PROMO
Potječe iz umjetničke obitelji. Majka Carla je slikarica i dizajnerica, a otac Christopher arhitekturni fotograf. Za glumu se zainteresirala vrlo rano i pohađala je niz prestižnih škola. Očev je djed bio dekan odjela za umjetnost na Yaleu. Upisala je psihologiju na Yaleu 1998., godine ali je nakon dviju godina odustala od studija. Svjetsku je slavu stekla 1994. godine ulogom u seriji »I to mi je neki život«.


Godine 2011. prihvaća ulogu agentice CIA-e Carrie Mathison u popularnoj televizijskoj seriji »Domovina«, za koju biva nagrađena dvama Zlatnim globusima i dvams Emmyjima, a u rujnu 2015. godine dobiva svoju zvijezdu na Šetalištu slavnih u Hollywoodu. Uloga operativke obilježila joj je karijeru, a ne bi li bila što uspješnija u pripremi uloge, družila se s profesionalnim agentima.


Foto: HTV PROMO


U sretnom je braku s glumcem Hughom Dancyjem, kojeg je upoznala 2007. godine dok su zajedno snimali film »Predvečerje«. Zaručili su se u veljači 2009. godine, a oženili iste godine u Francuskoj. Godine 2012. postaje mama. Sinu su nadjenuli ime Cyrus Michael Christopher Dancy. Godine 2018. dobivaju drugog sina kojem su dali ime Rowan.


Filmografija

»Dijete poput Jakea«, »Ja sam cool«, »Temple Grandin«, »Ja i Orson Welles«,
»Zvjezdana prašina«, »Bagra«, »Predvečerje«, »Obiteljski kamen«, »Prodavačica«, »Ljepota pozornice«, »Sve zbog ljubavi«, »Terminator 3: Pobuna strojeva«, »Kad ima ljubavi«, »Igbyjev pad«, »Tajni odred«, »Palača s rešetkama«, »Jadnici«, »Čudotvorac«, »Princeza Mononoke«, »Gillian za 37. rođendan«, »Romeo i Julija«, »Male žene«.