Svjetski dan glazbe

VIDEO Glazbenici diljem svijeta danas slave glazbu, pogledajte što se događa u PGŽ

Portal Novi list

Fotografije u tekstu: Marko Gracin, Ana Križanec, David Kurti / Foto Luigi Opatija

Fotografije u tekstu: Marko Gracin, Ana Križanec, David Kurti / Foto Luigi Opatija

Na svjetski dan glazbe brojni umjetnici sviraju i pjevaju na otvorenim prostorima, na ulicama gradova, trgovima, poljanama...Danas se diljem svijeta, pa tako i u nas, obilježava Svjetski dan glazbe – Fete de la musique. Na taj dan u mnogim zemljama svijeta brojni umjetnici sviraju i pjevaju na otvorenim prostorima, na ulicama gradova, trgovima, poljanama…


U »slavljenje glazbe«, pod nazivom »Umrežimo se glazbom od 7 – 77 godina«, među prvima u Hrvatskoj, više od desetljeća, uključena je Hrvatska glazbena unija Primorsko goranske županije – Podružnica 3, Rijeka.

I ove godine naši glazbenici nastupaju diljem Županije. Događanje se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, HDS-ZAMP-a, HUZIP-a i Unisona.


Mi smo na terasi restorana Morčić na Gornjem Zametu videom uhvatili nastup Tamburaškog orkestra KUD-a Zametski koren, uz glazbene goste Neviu Rigutto i Francesca Squarciju.Još ranije danas u Prihvatilištu za beskućnike »Ruže sv. Franje« nastupio je jazz trio Frana Živkovića (Frano Živković, Vedran Ružić, Damjan Brnić), a u Kući utočišta – Dnevni centar Udruge De Paul Hrvatska gitarist Andrej Grozdanov.Glazba se proizvodila i u Domu za starije Kantrida u čijem je parku nastupio Duo 14 strings – Nenad Ban i Andrej Rogić.U parku Doma za starije osobe u Voloskom nastupili su klapa Baladur i Dijan Lakota, dok je na terasi Centra za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici nastupio Zoran Papić Pape.Svira se i na Krku. Od 19 sati na Placi Vrbničkog statuta u Vrbniku nastupaju jazzeri, Spartaco Črnjarić i Majda Marenčić.


Na krovu Interpretacijskog centra maritimne baštine »DUBoak« u 20 sati nastupaju sopci i kanturi iz Udruge sopaca otoka Krka.Kaštel Gradina u Klani od 18 sati ugošćuje četvero poznatih glazbenika. Tamo nastupiaju Tina Vukov, Robert Funčić, Aleksandar Valenčić i Robert Justinić.


U centru Novog Vinodolskog u 21 sat nastupaju duo Meritas i Jelena Radan.Ove godine na svirkama »bez struje« u Vinodolu se susreću amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: jazz, klasična glazba, evergrini i dr. Plešu se tradicionalni narodni plesovi, ali i moderni ples.U Driveniku u centru ranije su nastupili Duško Jeličić & Bonaca, a u Hotelu Balatura u Triblju Jazz trio Henry Radanović (Henry Radanović, Tonči Grabušić i Zvonimir Radišić).U Grižanama od 20 sati ispred Kuće Klović nastupaju KUD Dr. A. Barac, dok u Bribiru od 21 sat na Ljetnoj pozornici nastupaju KUD Bribir i Talent um Michalovce iz Slovačke.