Riječki pijanist

Zvjezdan Ružić otvorio 18. Samobor Jazz Festival, predstavio svoj osebujni zvučni svijet

Davor Hrvoj

Zvjezdan Ružić prilikom nastupa u Samoboru / Foto Davor Hrvoj

Zvjezdan Ružić prilikom nastupa u Samoboru / Foto Davor Hrvoj

Ružić je u solo nastupu predstavio svoj novi album »Inspiration«, drugo diskografsko izdanje što ga je ostvario razvijajući projekt »Pianotron«.Nastupom pijanista Zvjezdana Ružića u Galeriji Prica u Samoboru je započeo 18. Samobor Jazz Festival.


Na ovogodišnjem izdanju, koje se do 3. srpnja održava u organizaciji Gradske glazbe Samobor i uz suorganizatore: Pučko otvoreno učilište Samobor i Turističku zajednicu grada Samobora, nastupit će ugledni hrvatski jazz glazbenici.


Na svečanosti otvaranja Festivala govorili su uglednici iz društvenog, kulturnog i političkog života te Dubravko Mihalinec, tajnik Gradske glazbe Samobor, idejni začetnik Festivala koji je i ove godine osmislio program.


Autorska glazba
U nastavku Festivala u njegovom će izboru 1. srpnja nastupiti Vedran Ružić koji će se predstaviti autorskim filmom »6 metara« i glazbom s istoimenog CD-a; 2. srpnja Croatian Jazz Orchestra with Silvije Glojnarić i poseban gost Simon Marlow, a 3. srpnja Swing Again te Gradska glazba Samobor i poseban gost Simon Marlow.Ružić je u solo nastupu predstavio svoj novi album »Inspiration«, drugo diskografsko izdanje što ga je ostvario razvijajući projekt »Pianotron«.


Bila je to prva promocija nakon one što ju je održao 22. svibnja u HNK-u Ivana pl. Zajca u rodnoj Rijeci.


Riječ je o autorskoj glazbi koja je rezultat njegovog istodobnog sviranja glasovira i Mellotrona, elektromehaničkog glazbala s klavijaturom, za reprodukciju zvučnih zapisa s unaprijed pripremljenih magnetofonskih vrpci.


Svjetski raritet


Osim što je sama zamisao raritet u svjetskim razmjerima, Ružić se ne bavi tim glazbalom kako bi rekreirao zvuk šezdesetih kad je Mellotron bio popularan u izvedbama sastava kao što su King Crimson, Gentle Giant, Genesis i Yes, ali i The Beatles, kao što to čini većina drugih frikova tog glazbala, nego stvara vlastiti zvučni svijet koji dodatno obogaćuje korištenjem računala i niza pedala.


Na taj način povećava izražajne mogućnosti za ostvarivanje svojih osebujnih glazbenih zamisli, među ostalima i sampliranje izvedbi Josipe Lisac, Luka Paljetka i Harlem Gospel Choira kad nisu prisutni na koncertu, kao što je bilo u ovoj prigodi.