Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski

Zagrebačka filharmonija i Aljoša Jurinić u Lisinskom sviraju Beethovena

Hina

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prije koncerta s početkom u 19 sati, u predvorju Velike dvorane održat će se "predkoncertni" razgovor, gdje će publika imati priliku upoznati dirigente, soliste i članove Zagrebačke filharmonije i poslušati što oni imaju za reći o svom iskustvu glazbe s kojom i za koju žive.ZAGREB – Zagrebačka filharmonija nastupit će u četvrtak, 28. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz nagrađivanog pijanista Aljošu Jurinića, s repertoarom skladbi jednog od najvećeg skladatelja u povijesti glazbe, Ludwiga van Beethovena.


Na programu će biti Carski koncert, 5. koncert za klavir i orkestar u Es-duru i 7.simfonija u A- duru pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.


Na praizvedbi Carskog koncerta u njemačkom Leipzigu 1811. godine, publika se nije mogla suzdržati od oduševljenih poklika, a takve reakcije prate ovaj koncert sve do danas, stoji u najavi. Za oduševljenje publike na koncertu u Lisinskome, uz Zagrebačku filharmoniju, pobrinut će se pobjednik brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja, pijanist impresivne međunarodne karijere i ljubitelj domaće publike, Aljoša Jurinić.
7. simfoniju u A- duru obilježava ritam koji je glavni pokretač, a izvedba je doživjela veliki uspjeh uz odlične kritike, od kojih iz Filharmonije izdvajaju onu Antonyja Hopkinsa, glazbenog autora i skladatelja: “Sedma simfonija možda više od bilo koje druge daje nam osjećaj istinske spontanosti; čini se da bilješke odlijeću sa stranice dok nas slijedi poplava nadahnutog izuma. Sam Beethoven o tome je s ljubavlju govorio kao o ‘jednom od mojih najboljih djela’. Tko smo mi da osporavamo njegovu presudu?”.


Prije koncerta s početkom u 19 sati, u predvorju Velike dvorane održat će se “predkoncertni” razgovor, gdje će publika imati priliku upoznati dirigente, soliste i članove Zagrebačke filharmonije i poslušati što oni imaju za reći o svom iskustvu glazbe s kojom i za koju žive.


Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje Covid potvrde (u elektronskom ili pisanom obliku) ili uz antigenski test, ne stariji od 48 sati. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kuna moguće je obaviti na dan koncerta od 17,30 do 19 sati u prostorima Lisinskog.