Koncerti

VIDEO/FOTO U riječkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nastupio zbor Krakovske filharmonije, sljedeći nastup u Opatiji

Kim Cuculić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Na programu su bili Karol Szymanowski – Niech Jezus Chrystus – Kurpijeva pjesma za a capella zbor, te Boris Papandopulo – Hrvatska misa u d-molu, op. 86.U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održan je koncert zbora Krakovske filharmonije. Na programu su bili Karol Szymanowski – Niech Jezus Chrystus – Kurpijeva pjesma za a capella zbor, te Boris Papandopulo – Hrvatska misa u d-molu, op. 86.Izvođači su zbor Krakovske filharmonije, Alexander Humala, dirigent, Magdalena Drozd, sopran, Kamila Paciorkowska, alt, Tomasz Šwierczek, tenor i Pawel Szarpak, bas.

U organizaciji koncerta u Rijeci sudjelovali su među ostalima počasni konzul Republike Hrvatske u Krakovu Pawel Wlodarczyk i lektorica za poljski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Agnieszka Rudkowska.Zbor Krakovske filharmonije nastupit će s ovim koncertom i u Opatiji – 17. rujna u 19 sati u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije (među građanima Opatije popularno znana Njemačka crkva).Mješoviti zbor krakovske filharmonije “Filharmonia im. K. Szymanowskiego w Krakowie” započeo je s radom 1945. godine. Godine 1951. zbor je osvojio 1. nagradu na 1. festivalu poljske glazbe u Varšavi.Od tada, kao “ambasadori poljske kulture” nastupaju po cijelom svijetu: u Iranu, Turskoj, Kanadi, SAD-u i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, a bili su prvi poljski ansambl koji je nastupio u Teatru alla Scala u Milanu, predstavljajući bogatu glazbenu baštinu s repertoarom skladbi u rasponu od 17. stoljeća do suvremene glazbe.Prvi put nastupaju u Opatiji i mjesto nastupa, ljubaznošću isusovaca, crkva je Navještenja Blažene Djevice Marije – najbolje moguće za klasičnu/sakralnu glazbu: najveća opatijska crkva. Ulaz je slobodan.