Putujući festival

Večeras u “Gervaisu” finale MIK-a: Za proslavu 55. rođendana mikovci i Opatija – spremni

Slavica Mrkić Modrić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Stanje u vrhu ljestvice Melodija Istre i Kvarnera 2019. prije finala glasi ovako: prvi Joso Butorac sa 117 bodova, drugi Erik Balija sa 107 bodova i treća Mirjana Bobuš s 83 boda, što znači da opatijska publika ima završnu riječ po pitanju pobjednika MIK-a 2019. Ništa još nije odlučeno i sve je mogućeOPATIJA – Unatoč prognozama koje su 16. lipnja, na dan kad je MIK krenuo iz Rijeke bile više nego li optimistične, završnica će večeras ipak biti upriličena umjesto na opatijskoj Ljetnoj pozornici u opatijskom Kulturnom centru »Gervais«.


Šteta, reći će mnogi jer MIK na »Ljetnoj« je san snova, no pravim mikovcima sasvim je svejedno je li MIK pod zvijezdama ili u dvorani. Najbitnije je da je u srcu. Šteta je što završnicu 55. rođendana ovog Festivala koji je više čovjek nego Festival zbog promjene lokacije održavanja neće moći vidjeti svi oni koji su htjeli jer ipak u »Gervais« ne stane toliko ljudi koliko ih stane na »Ljetnu«, no protiv više sile čak ni MIK ništa ne može. Uglavnom, ulaznica za finalnu večer više nema, tko je kupio – kupio je, a sve drugo je baš kako treba biti. Svi pronti – od izvođača. preko festivalskog orkestra, pratećih vokala, voditelja, tehnike, press službe, frizera, šminkera i ostale festivalske logistike.


A tko će biti pobjednik jubilarnog Festivala Melodije Istre i Kvarnera, tko drugi, a tko treći, e, o tome će odlučiti opatijsko gledalište. Prisjetimo se, Riječanima, Kastavcima i Novljanima bio je najbolji Joso Butorac i njegova »Primorska arija« (Andrina i Frane Frleta – Suzana Blečić – Robert Grubišić), a ni ostalima nije bio mrzak pa trenutno sa 117 bodova vodi u ukupnom poretku. Na drugom mjestu, nakon pobjede u Puli i Puntu, nalazi se skladba »Mojoj Istrijanki« (Erik Balija – Erik Balija – Mauro Giorgi) u izvođenju Erika Balije, a na trećem s 83 boda Mirjana Bobuš i »Naša mendula« za koju je Mirjana napisala glazbu i tekst, a Aleksandar Valenčić načinio aranžman. E, treba spomenuti i Klapu Tić koja sa 79 bodova i kompozicijom »Na parapetu« (Robert Grubišić – Zlatan Marunić – Robert Grubišić/I. Načinović) drži četvrto mjesto i koja opatijskim nastupom može izokrenuti dosadašnji poredak. Što bude – bit će, glavno je da se pjeva i zabavlja. Bar je tako oduvijek na MIK-u.
No, nisu samo nagrade publike nagrade koje izvođači, autori glazbe, teksta i aranžmana mogu dobiti na ovom jedinom hrvatskom glazbenom putujućem festivalu. MIK je festival »široke ruke« pa i u fundusu nagrada ima ohoho nagrada. Redom – prve tri nagrade stručnog ocjenjivačkog suda, pa nagrada »Zlatni mikrofon« koju HR Radio Rijeka dodjeljuje za najbolju interpretaciju i za dodjelu koje će se žiri ove godine morati dobrano namučiti jer je pretendenata podosta, potom nagrada »Nello Milotti«, odnosno nagrada »Roženice« što ju HR Radio Pula dodjeljuje za najprimjerenije zastupljen istarski melos u kompoziciji, nagradu za najbolji tekst dodjeljuje Čakavski sabor, o najboljem aranžmanu odlučuje Radio Istra, a nagradu »Beseda« za pjesmu koja cjelokupnim izričajem (tekst, glazba, interpretacija) na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju dodjeljuje Novi list. Radio koji će i ove godine imati pune ruke posla je Pomorski radio – Radio Bakar jer u konkurenciji za tu nagradu nalazi se čak osam, odnosno deset izvođača.


Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACINRedom – Antea Hrelja, Daniel Moscarda, duet u sastavu Tea Vučak i Nikola Kolačević, Medea Market Sindik, Klapa Kamelija, Suzana Štefanić, Nina Kraljić i ako ne računamo nastup Klape Tić kao prateće klape Tamari Brusić na lanjskom festivalu, ili pak nastup Daniela Benia s »Teensima« 2000. godine na MIK-u pa i »D’Beni Band« uvrstimo u debitante, eto nas na »desetki«. Tko god da ovu nagradu dobije, zaslužio ju je jer svi su bili na razini, kako na pozornici tako i izvan nje.


I što još reći nego – vidimo se večeras u opatijskom »Gervaisu« gdje MIK nakon Rijeke, Pule, Kastva, Punta i Novog Vinodolskog završava rođendansko slavlje. Festivalska večer počinje u 21 sat.