MIK

U Puntarskoj vali na mikovskoj večeri slavio Erik Balija

Slavica Mrkić Modrić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Pjesma "Mojoj Istrijanki" dobila je 101 glas, druga je bila "Primorska arija" Jose Butorca s 80, a treća Andrina Frleta s pjesmom "Ljubavi" koja je dobila 78 glasova. U ukupnom poretku prvo mjesto s 91 bodom dijele Joso Butorac i Erik Balija, a treća je Mirjana BobušPUNAT – Vrijedi ponoviti da je dogovor između Grada Krka te općina Punat i Malinska-Dubašnica u kojem su precizirali kako će svake godine naizmjenično jedna od navedene tri lokalne jedinice ugošćavati MIK, zlatan dogovor, baš kao što se i otok na kojem je sklopljen zove Zlatnim otokom. E, po tom voznom redu, sinoć je domaćin, treći put u povijesti bio Punat. Prije nego li krenemo u glasove, bodove i pobijede prisjetimo se prvog susreta Punta i mikovaca koji se zbio 2013. godine. Tad je, u tekstu objavljenom u Novom listu od 23. lipnja pisalo – “druženje mikovaca i Puntara počelo je još u ranim popodnevnim satima, dočekom karavane u kojem je sudjelovalo općinsko vodstvo na čelu s načelnikom Marinkom Žicem i direktorom TZ-a Brankom Karabaićem, te članovi KUD-a Punat čiji su sopilaši i folkloristi i otvorili festivalsku večer.


Rastanak je upriličen u, među turistima cijelog svijeta, poznatom Hotelu Park, odakle su mikovci put svoje matične luke tj. Rijeke ispraćeni raskošnim domjenkom nakon kojeg je svima postalo jasno zašto Puntu hrle gurmani i ljubitelji dobrih vina. Iako će ovo druženje i u povijest MIK-a, i u povijest Punta biti upisano kao prvo, sve pohvale domaćinima”.


Tako je pisalo tada, a osim što su se mikovci i Punat sinoć rastali u restoranu “Bocoon” ili kako bismo mi to rekli – Bocun, sve drugo je bilo isto.
A sad ono što je sudionicima MIK-a oduvijek bilo manje bitno, a to je tko je pobijedio, s koliko glasova i slično. Puntari su najboljim proglasili Erika Baliju sa skladbom “Mojoj Istrijanki” (Erik Balija – Erik Balija – Mauro Giorg) i 101 glasom. Druga pjesma ka njin se je pijažala bila je “Primorska arija” (Andrina i Frane Frleta – Suzana Blečić – Robert Grubišić) u izvedbi Jose Butorca. Njoj su dali 80 glasova. Brončanu puntarsko-mikovsku medalju i 78 glasova dobila je kompozicija “Ljubavi” (Andrina Frleta – Suzana Blečić – Frane Frleta) koju je interpretirala Andrina Frleta.


Nakon četvrte festivalske večeri ukupni poredak izgleda ovako: prvo mjestu s 91 bodom dijele Joso Butorac i Erik Balija, a treće mjesto sa 66 bodova pripada Mirjani Bobuš i skladbi “Naša mendula” (Mirjana Bobuš – Mirjana Bobuš – Aleksandar Valenčić).


Tako stvari stoje na mikovskoj listi, a na onoj puntarskoj – se je bilo, kako rabi bit. Dakle, na prvom mjestu i MIK i Punat, i svi otočani koji su pohrlili na večer domaćega zajika i melosa. Drugo leto MIK kanta Malinskarima, ma kako smo već rekli – sen Krčanon. A jutra večer si va Novi Vinodolski aš karavana gre, a mi za njun.


Mate, sretan ti rođendan!


Svaki revijalni dio MIK-a 2019. godine pjesmom “Tanac” koju su 1994. godine izveli Vesna Valenčić i Mario Battifiaca nastupom uveličaju Mate Jurić i Laura Valenčić, pa tako i ovu puntarsku. No, samo je sinoćnjim nastupom Mate slavio 12. rođendan koji mu uz sve mikovce čestita i redakcija Novog lista. Lauri pusa!


Sinoć su uz prekaljene mikovce – Josu Butorca i Duška Jeličića, te djevojku zvanu “glas” Andrinu Frleta, revijalnom dijelu MIK-a svojim nastupom dali znak da se ne mora bojati za budućnost Paola Šamanić iz OŠ Krk i Tea Kamenar iz OŠ Vrbnik. Hvala profesorici Ani Jagić Aljić.


Tko, kome, što?


Kako su se dogovorili oko MIK-a na Krku, tako su se dogovorili i oko dodjele nagrada, pa je sinoć prvu nagradu dodijelio načelnik Općine Punat Marinko Žic, drugu gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, a treću načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić. A tko je sve bio u puntarskom gledalištu MIK-a? Osim brojnog autohotonog stanovništva, i podosta “fureštih”.