Mirni odlazak

U 91. godini preminula ikona country glazbe Loretta Lynn

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Zadnje dugosvirajuće djelo Lynn je izdala prošle godine pod nazivom „Still Woman Enough“. Bio je to okruglo njen 50. album u dugoj karijeriLoretta Lynn, legendarna country pjevačica, autorica i osoba uz koju se veže probijanja barijera u „muškom“ poslu američke country glazbe, umrla je danas u 91. godini života u svom domu u Hurricane Millsu u saveznoj državi Tennessee.


“Naša draga mama, Loretta Lynn, preminula je mirno jutros 4. listopada, u snu kod kuće na svom voljenom ranču u Hurricane Millsu” – objavila je njena obitelj u izjavi za javnost.


Kroz sedam desetljeća karijere Lynn je postala legenda country glazbe s pregršt hitova poput “You Ain’t Woman Enough (To Take My Man)”, “Don’t Come Home A-Drinkin’ (With Lovin’ on Your Mind)”, “One’s on the Way”, “Fist City” i “Coal Miner’s Daughter”. Ova posljednja biografska stvar iz 1970. pretočena je 1976. u bestseller biografiju, a onda je 1980. godine snimljen je i istoimeni film baziran na njenoj životnoj priči, nominiran za nekoliko Oscara. Sissy Spacek osvojila je za ulogu Lorette Lynn kipić Akademije za najbolju glumicu.
Život joj je zaista bio poput filmske priče. Rođena u Kentuckyju, kao drugi najstarije dijete u deseteročlanoj obitelji rudara koja je teško krpala kraj s krajem. Udala se već s 15 godina za  Olivera “Doolittle” Lynna nakon samo mjesec dana poznanstva. Iako je taj brak bio blago rečeno turbulentan, održao se do njegove smrti 1996. godine i rezultirao sa šestero djece. Doolittle je bio manager u country glazbi, i uz sve nevjere, alkoholizam i ostale teške trenutke za Lorettu, ipak je zaslužan da započne glazbenu karijeru kupivši joj gitaru 1953. godine i potičući je da svira i sklada. Osnovala je svoj bend, napredovala, svirala po klubovima, ali trebalo joj je punih sedam godina da izda svoj prvi singl „I’m a Honky Tonk Girl“, nakon čega postaje nezaobilazni dio country scene u Nashvilleu.


Krajem 60-ih njezini albumi redovito stižu na broj 1 Billboardove country liste najprodavanijih i sve do sredine 80-ih Loretta Lynn održava veliku popularnost na country sceni.


Šira publika novijih, i to rockerskih generacija, upoznaje je na početku milenija kad izdaje album „Van Der Rose“ 2004. uz pomoć rock zvijezde u usponu Jacka Whitea.  Album je dočekan uz panegirike kritičara i karijera Lorette Lynn je dobila novi zamah.


Zadnje dugosvirajuće djelo Lynn je izdala prošle godine pod nazivom „Still Woman Enough“. Bio je to okruglo njen 50. album u dugoj karijeri.


Lynn je primila mnoge nagrade i druga priznanja za svoju revolucionarnu ulogu u country glazbi, uključujući nagrade Udruge country glazbe i Akademije country glazbe. Bila je nominirana 18 puta za nagradu Grammy, a osvojila ju je 3 puta.