Tony Cetinski otvorio školu pjevanja u Opatiji. Kaže da je time ostvario još jedan san

Aleksandra Kućel Ilić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Mislim da sam složio dobar tim – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Tony Cetinski. Uz njega će s mladim pjevačima raditi jazz pjevačica bogate glazbene karijere Franciska Gluhak, dirigent i operni pjevač Igor Vlajnić, te operni pjevač Slavko SekulićOPATIJA – Opatija želi biti regionalni glazbeni centar, a kako bi mladi talenti savladali sve ono što im je potrebno na putu prema »osvajanju pozornica«, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih glazbenika Tony Cetinski u njoj je ostvario životni san i u suradnji s Gradom Opatijom otvorio Školu pjevanja. Glazbena škola će djelovati u opatijskom Centru Gervais, otvorena je na znakovit datum, 28. siječnja ove godine, kada bi glazbenoj legendi Ivi Robiću bio rođendan, a s radom će započeti 15. ožujka, kada će započeti upisi. Prije samog upisa, a kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuo Tony Cetinski, odazvalo se za sada 300 zainteresiranih kandidata, organizirat će se audicija koja neće biti zahtjevna, niti teška. Budući polaznici Škole pjevanja Tony Cetinski trebat će izvesti dvije pjesme – a cappella ili u pratnji klavira ili gitare.


Pred brojnim novinarima, na presici u Gervaisu koju je moderirao Neno Pavinčić, o novootvorenoj školi i mogućnostima Opatije u smjeru velike Tonyjeve želje – pomaganja djeci i mladim ljudima na putu prema ostvarivanju njihovih glazbenih snova – pored samog Tonyja Cetinskog govorili su još i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, ali i mentori koji će uz Cetinskog raditi s mladim pjevačima.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler

U Tonyjevom timu su jazz pjevačica bogate glazbene karijere Franciska Gluhak, dirigent i operni pjevač Igor Vlajnić, te operni pjevač s opatijskom adresom Slavko Sekulić.


– Mislim da sam složio dobar tim – rekao je jučer dobro raspoloženi Tony Cetinski koji je priznao da mu je pomalo čudno to što »uopće nema tremu«.Predstavljanje Škole pjevanja Tony Cetinski, očekivano, nije moglo proteći bez – glazbe. Nije međutim zapjevao sam Tony, koji će inače zabavljati one koji dođu na njegov rasprodani koncert u Gervais za Dan žena, već je pjesmu »Lipa« izveo Tonyjev štićenik Jure Brkljača koji inače ove godine nastupa i na Dori.– Probudio sam se danas ležeran i opušten, vjerujem da je to dobar znak, jer sve je sjelo na svoje mjesto. Ideju o otvorenju škole pjevanja već sam neko vrijeme »žvakao«, pa sam razmišljao da je pokušam otvoriti u Rovinju ili čak u Crnoj Gori gdje bi mi ipak bilo malo predaleko. Zaista se mislim aktivno baviti ovim poslom i biti prisutan među mladima jer mi se danas čini da je smisao mog umjetničkog djelovanja zapravo prenošenje znanja i iskustva na mlađe generacije – naveo je Tony i zahvalio Gradu Opatiji i gradonačelniku Ivi Dujmiću koji je odmah podržao projekt, Festivalu Opatija, obitelji i prijateljima.


Oštra konkurencija


Dodao je da su ga u Opatiji svi srdačno dočekali, te je uz pomoć bliskih suradnika i prijatelja, te posebno supruge Dubravke koja ga u svemu prati u zadnjih sedam godina, dobru ideju u rekordnom roku uspio »posložiti« u korist Opatije.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej DrechslerNajboljih dvadesetak polaznika Tonyjeve glazbene škole imat će jedinstvenu priliku nastupiti na njegovom koncertu u svibnju u Areni u Zagrebu i na taj način »probiti led« u ne baš jednostavnom predstavljanju pred puno ljudi. Kako se moglo čuti na presici, polaznici će se tijekom škole moći družiti i s nekim od živućih glazbenih legendi, te učiti iz njihovih dragocjenih iskustava.


Tony Cetinski je na prvom predstavljanju rada buduće škole još dodao kako je čuo da je u Opatiji i cijeloj okolici nevjerojatna koncentracija glazbenih talenata, što znači da će i konkurencija među samim polaznicima biti oštra, a školu će pohađati i mladi izvan same Opatije i riječkoga prstena. Rekao je još i kako je očekivao da će interesa biti i kod djece, odnosno među najmlađim talentima, no sudeći prema dosadašnjem odazivu – prosječni zainteresirani kandidat za pohađanje ove škole ima negdje između 20 i 25 godina.


Regionalni značaj


Mentori koji će zajedno s Tonyjem biti garancija da će polaznici dobiti teoretska i praktična znanja i svoj ulazak u profesionalne vode započeti na pravim temeljima, smatraju da se otvorenjem Glazbene škole Tony Cetinski popunila velika praznina koja je dosad po tom pitanju postojala.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler– Otvaranje ove škole pjevanja je zapravo »kotačić« koji nam je nedostajao na putu koji za Opatiju smatram ispravnim – na putu povratka glazbenih i različitih zabavnih događaja u ovaj grad koji sada ima i potrebnu infrastrukturu za njihovo održavanje. Ideja koju nam je obrazložio Tony Cetinski odlično se nadovezala na naše planove o povratku Opatije na mjesto koje joj pripada u svijetu glazbe i zato smo odlučili dati punu podršku ovoj školi za koju sam siguran da će imati regionalni značaj – rekao je Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije koji nije propustio istaknuti zadovoljstvo činjenicom da je pažnja svih medijskih kuća ovih festivalskih dana kada se održava Dora, a u sve se odlično uklopila i najava početka rada Tonyjeve škole – usmjerena upravo prema ovom gradu.