Kreće karavana

Sve je spremno: Večeras u Rijeci počinje novo izdanje Festivala Melodije Istre i Kvarnera

Slavica Mrkić Modrić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Festival Melodije Istre i Kvarnera sedmodnevnu turneju počinje večeras na riječkom Trgu Riječke rezolucije. Dvadeset kompozicija, neka nova i neka stara mikovska imena predstavit će još u Puli, Kastvu, Puntu, Novom Vinodolskom, te finalno u OpatijiRIJEKA Uzavrele mikovske note u uzavrelom riječkom danu nije uspjela rashladiti ni turbo klima na Botelu Marina, na kojem je jučer Festival Melodije Istre i Kvarnera prvi put odsvirao repertuar ovogodišnjeg izdanja. U znoju lica svog mikovci su s orkestrom nalazili ono nešto što treba naći da bi sve na festivalu štimalo, i začudo – unatoč visokim temperaturema i znoju koji cijedi li ga cijedi, svi zadovoljni.


Dečki iz festivalskog orkestra – Mateo Žmak, Voljen Mlakar, Krunoslav Veršić, Frane Frleta i Damjan Brnić koji su na »Marinu« stigli još u ranim jutarnjim satima jučerašnjeg dana po zavrđetku proba rekoše – sve štima, sve pet. Gotovo identičan odgovor imali su i prateći vokali u sastavu Nataša Tonković, Anamarija Martinčić, Marina Mrazovac i Jure Kaurloto.


Prekaljena Mikovka, Mirjana Bobuš kratko je dobacila – a ča da rečen, stopila san se, ma ča se mora, drek ni teško! Druga mikovska diva, Vivien Galletta pak kaže:
– Za mlađahnih godina mi nije bilo jasno što te starije kolege vjećito njurgaju – zatvori, orvori, vruće, hladno… Sad mi je sve jasno. Znajuć da prognoza kaže da će narednih dana biti paklene vrućine ni malo se nisam dobro osjećala, ali svoj nastup na MIK-u smatram kao svojevrsan dug zavičaju i unatoč vrućinama, ja sam tu. Još ako dodam da imam i pjesmu u koju sam se na prvu zaljubila, ma, briga me – nek’ prži. Zdurat ćemo.Vjeko Alilović, izvršni producent festivala uoči prve festivalske večeri koja će biti up’riličena večeras u 21 sat na Trgu Riječke rezolucije konstatirao je kako je sve na svom mjestu, sve u najboljem redu, sve pod kontrolom i sve, kao i svi spremni na MIK 2019. godine.


Provjere radi, upitali smo i onog koji čuva vreću »mikovskih buha«, inspicijenta Marka Purića koji je zaključio sljedeće:


– Da bih riječ rekao!Dakle, večeras u Rijeci, sutra u Puli, pa u utorak, 18. lipnja na kastavskoj Crekvini, potom u Puntu, u četvrtak 20. lipnja u Novom Vinodolskom i finalno 22. lipnja u subotu na opatijskoj »Ljetnoj«. To je vozni red mikovske karavane, pa tko voli nek’ izvoli.