PORTO ETNO

Četvrto izdanje prepoznatljivog festivala na potpuno novim lokacijama: Stižu Lado Electro i Božo Vrećo

Ivana Kocijan

Foto: SEAD ŠAŠIVAREVIĆ

Foto: SEAD ŠAŠIVAREVIĆ

Festival će se održavati od 1. do 3. listopada u HKD-u na Sušaku, na terasi hotela Neboder i trgu ispred Građevinske škole.Četvrto izdanje Porto Etno festivala, koji se održava u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, odabirom potpuno novih lokacija i ove godine opravdava svoj nomadski karakter.


Mjesta susreta, glazbe i dobre hrane iz svih dijelova svijeta tako će od 1. do 3. listopada biti Hrvatski kulturni dom na Sušaku, terasa hotela Neboder i trg ispred Građevinske škole.


Festival ove godine u svom glazbenom dijelu najavljuje jaka imena suvremene etnoscene: Lado Electro i Božo Vrećo uz Porto Etno orkestar nastupit će na pozornici HKD-a, a susjedna terasa hotela Neboder bit će mjesto susreta ljubitelja najrazličitijih etnozalogaja uz glazbenu pratnju sastava Če bo bo, če na na i Veja.

Sve bogatstvo svoje tradicije na folklorom programu na trgu ispred Građevinske škole pokazat će predstavnici manjinskih zajednica koje djeluju u Rijeci uz glazbenu podršku riječkog dvojca Hormonika Balkanika, ali i u izložbenom dijelu programa u atriju HKD-a i galeriji Kortil. Hranu će spravljati kuhinja hotela Neboder u suradnji i po recepturi predstavnika zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.– Autohtoni mirisi, okusi, pjesme i napjevi Istre i Kvarnera, združeni su s onima iz cijelog svijeta u vibrantnu recepturu multikulturalnog i otvorenog grada. Okosnicu Porto Etno festivala predstavljaju etnoglazba i gastronomija zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i sva ostala svjetska glazba i gastronomija s kojom se susrećemo uslijed sve intenzivnijih migracijskih gibanja.


Uzimamo najbolje od kulture i prirode i pretvaramo to u začin kojim dajemo nov okus Rijeci. Time se stvaraju novi prostori za međusobna druženja, za solidarnost i toleranciju, poručuju organizatori.
Porto Etno organizira HKD na Sušaku u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a festival i u budućnosti ostaje pod paskom HKD-a.


Voditelj glazbenog programa je glazbenik multiinstrumentalist Zoran Majstorović, gastropartneri su Jadran hoteli – Hotel Neboder i KuHarmonija, a u programu sudjeluju: Expats Rijeka – Jordan, Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini i Sjedinjene Američke Države, Udruga mladih Roma Rijeka Romska budućnost, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta – Pododbor Rijeka, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Zajednica Talijana Rijeka, Češka beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD Bazovica, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, Kulturno-umjetničko društvo Sevdah, Društvo Rusina i Ukrajinaca Kaljina Rijeka.