Umjetnica

Stephany Stefan u subotu u Filodrammatici: ‘U glazbi nalazim mir i utjehu’

Ivana Kocijan

U pjesmama s albuma razmatram sebe kao fizičko, emotivno i spiritualno biće te sam se tematski dotaknula određenih elemenata koji me zaokupljaju na te tri razineRIJEKA U velikoj dvorani Filodrammatice u subotu će biti održana koncertna promocija albuma »Iridescent« Stephany Stefan, riječke multidisciplinarne umjetnice koja se osim glazbom, bavi fotografijom i kombinira kazališne, plesne i cirkuske vještine. Stephany svoju glazbu naziva multižanrovskom, a na nastupima spaja navedene grane umjetnosti u jednu cjelinu, izvodeći autorsku glazbu u pratnji benda.Ulaznice po cijeni od 30 kuna moguće je kupiti u Dallas Music shopu, Croatia Recordsu i sustavu Entrio. Ako ih ostane, na dan koncerta cijena će im biti 45 kuna. Broj ulaznica ograničen je na 150. Početak nastupa zakazan je za 20 sati.Brojni suradnici
Sutra ćete u Filodrammatici predstaviti prvi album »Iridescent«. Što publika može očekivati?


– Koncert će biti dinamičan, emotivan i pun čarolije. Radi se o audiovizualnom prikazu albuma. Pazili smo da svaki vizualni element i svaka boja odgovaraju određenom osjećaju i poruci svake pojedinačne pjesme. Osim mog benda i naše nove članice, back vokala Maje Bolić, nastupit će svi glazbenici koji su gostovali na albumu. Prije nas će svirati naši prijatelji iz Če bo bo če na na, a za vizualni dio su zaslužni multidisciplinarni umjetnik iz Rijeke Oblik 3 i Gregor Bogdanović.


Nastupit ćete uz pratnju svojeg benda i gostiju. Tko će vam sve dati instrumentalnu podršku?


– Iz Osijeka nam dolazi saksofonist Benjamin Lamza, iz Zagreba prekusionistička skupina Vibrica, a priključit će nam se i riječki vokalist Lovro Mirth. Oni su glazbenici i prijatelji koji su gostovali na albumu. Prije nas će svirati naši dragi Če bo bo če na na, a nakon koncerta selimo u Tunel na after party gdje će glazbu puštati DJ-ice Nina Davis i Soul Ting.


Spomenuli ste da će kao predgrupa nastupit Če bo bo če na na, peteročlani bend iz Rijeke čiji se repertoar sastoji »od vlastitih aranžmana tradicionalnih napjeva Balkana, tradicionalnih romskih te autorskih kompozicija«. Zašto baš oni?


– Iskreno, glazba koju sviraju i način na koji ju izvode je ono što me je oduševilo kada sam ih čula prvi put. Osim što su fantastični glazbenici, prenose emociju na neusiljen način i pametno slažu aranžmane pjesama koje izvode. Mislim da će lijepo otvoriti prostor u koji ćemo poslije njih kročiti moj bend i ja.


Album »Iridescent« donosi dvanaest pjesama. U kojem su razdoblju nastale? Koja je najstarija, a koja najnovija?


– Pjesme su nastale u zadnje dvije godine, točnije, »Reflection« sam počela pisati još dok smo snimali EP »Clouds« 2016. godine.


Zadnja pjesma koju sam napisala bila je »Inner Landscapes« koja je i ujedno najkompleksnija i najslikovitija pjesma na albumu.O kojim ste sve temama progovorili u pjesmama?

– U pjesmama s albuma razmatram sebe kao fizičko, emotivno i spiritualno biće te sam se tematski dotaknula određenih elemenata koji me zaokupljaju na ta tri nivoa: od mojeg psihofizičkog zdravlja, odnosa s drugim ljudima, stanja u svijetu te kolektivne svijesti pa sve do mogućnosti sagledavanja šire slike.


U stvaranju albuma imali ste brojne suradnike. Tko je sve sudjelovao u nastanku albuma, što vokalno, što instrumentalno?


– Pored mene u stvaralaštvu stoje moji dečki, moj bend s kojim aranžiram glazbu koju pišem. To su: Goran Plejić (bubnjevi), Vedran Mijić (bas), Dorian Cuculić (klavijature) i Igor Musulin (gitara). Album je snimio i miksao Ognjen Kekanović u OPP Studiju, a masterirao ga je Matej Zec. Na albumu nam gostuju Benjamin Lamza (saksofon) na pjesmi »Electricity«, Vibrica (perkusionisti) na pjesmi »Universal« i Lovro Mirth (vokal) na pjesmi »Inspiration«.Koncert Stephany Stefan je dio programa Let’s Talk About Music, novog edukativno-koncertnog projekta Distune promotiona koji u prvoj epizodi ima za cilj potaknuti i privući na veći angažman zainteresirane u glazbenoj kulturi. Kroz četiri modula polaznici će dobiti osnove organiziranja, promocije, dizajna i tehničke produkcije, ali i koncertne nastupe novih snaga koji će tako i sami postati sudionici cjelokupnog programa. Ideje za sljedeći album


Vaša je glazba, kao i vaš cjelokupni izričaj, jedinstvena kombinacija različitih umjetničkih disciplina. U čemu najviše uživate?


– Najviše uživam u onom momentu kada mi se u glavi istovremeno stvore slika i zvuk koje uspijem zamisliti u vremenu i prostoru. Tada mi zatitra srce. Kada se pak te vizije uhvatim na bilo koji način, bilo to u pisanju same glazbe ili u pretapanju iste u vizualni prikaz, tada se igram, eksperimentiram, guram granice, guštam. Sve je gušt na kraju dana i zahvalna sam što se bavim onime što me najviše zabavlja i što najviše volim.


Sada kada je album vani, kakvi su vam planovi? Gdje ćete ga sve predstaviti?


– Nastavljam pisati i istraživati. Već kuham ideje za sljedeći album. Dečki i ja planiramo svirati što više i dovesti glazbu i poruku pred ljude. To je na kraju dana i razlog zašto pišem. Glazba je moj hram, u njoj pronalazim mir i utjehu i imam ogromnu potrebu i želju istoj doprinijeti svojim pričama i idejama.