Glazbene nagrade

Slavlje Riječana: Porini za Ružića, klapu Luka i Popeskića, Štoka, Belana i Tolju

Ivana Kocijan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Najbolji album folklorne glazbe je Rodija se Bog i čovik riječke ženske klape Luka, glazbenog producenta Ivana Popeskića. Porin za najbolju izvedbu jazz glazbe osvojio je Zvjezdan Ružić Sextet za skladbu Liuyang River s albuma Pandaland. Najbolji album alternativne glazbe je Ispod kože riječkog glazbenika Borisa Štoka, glazbenih producenata Borisa Štoka i Darka TerlevićaRIJEKA U Centru Zamet dodijeljeni su Porini u dvadeset i šest kategorija. Od primorskih glazbenika najviše su razloga za sreću i zadovoljstvo imali Zvjezdan Ružić, klapa Luka i Ivan Popeskić te Boris Štok, kao i Neno Belan i Marko Tolja. 


Najbolji album folklorne glazbe je Rodija se Bog i čovik riječke ženske klape Luka, glazbenog producenta Ivana Popeskića. Porin za najbolju izvedbu jazz glazbe osvojio je Zvjezdan Ružić Sextet za skladbu Liuyang River s albuma Pandaland. Najbolji album alternativne glazbe je Ispod kože riječkog glazbenika Borisa Štoka, glazbenih producenata Borisa Štoka i Darka Terlevića.


Najbolji album s raznim izvođačima je 65. Zagrebački festival, umjetničkog direktora Nene Belana. Najbolji aranžman ima Ante Gelo. On je nagrađen za aranžman pjesme Zaplesale su sjene Marka Tolje. Najbolji je album pop-folklorne glazbe Oprosti dušo klape Šufit, glazbenih producenata Vinka Didovića, Damira Marušića, Remija Kazinotija, Ivice Murata, Ante Gašpardija i Ivana Popeskića.

Najbolji koncertni album je 30 godina – Greatest hits – live grupe Hladno pivo, glazbenog producenta Gorana Martinca. Porin za najbolji album popularne duhovne glazbe osvojio je bend Emanuel za album Sve činim novo, glazbenih producenata Domagoja Pavina i Zorana Švigira. Najbolji tematsko-povijesni album je Do kraja vrimena Olivera Dragojevića, autora izdanja Anđelka Preradovića i Borisa Horvata.Porin za najbolju produkciju albuma klasične glazbe osvojila su dvojica producenata, Krešimir Seletković za album Ivan pl. Zajc: Nikola Šubić Zrinjski u izvedbi Solista, zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnjanjem maestra Ive Lipanovića, te Vjekoslav Nježić za album Berislav Šipuš: Zajedno u izvedbi grupe izvođača.U kategoriji Najbolja snimka albuma klasične glazbe Porin je dobio Božidar Pandurić za album Ivan pl. Zajc: Nikola Šubić Zrinjski. Za najbolju izvedbu klasične glazbe Porin je otišao u ruke grupe izvođača za izvedbu skladbe Ivana pl. Zajca Nikola Šubić Zrinjski s istoimenog albuma. Najbolju skladbu klasične glazbe ima Petar Obradović. Riječ je o skladbi Bird Concerto – Allegro con brio s albuma Bird Concerto, izvođača Nikole Fabijanića i Simfonijskog orkestra HRT-a.Porin za najbolju snimku otišao je u ruke Gorana Martinca za album From Croatia Records Studio – Tu u mojoj duši stanuješ u izvedbi Josipe Lisac. Porin za najbolju produkciju osvojio je također Martinac, za isto izdanje. Porin u kategoriji Najbolji album tamburaške glazbe dobili su Najbolji hrvatski tamburaši & gosti za izdanje Najbolji hrvatski tamburaši – 30 godina. Porinom za najbolji album klapske glazbe ovjenčan je nosač zvuka 52. festival dalmatinskih klapa Omiš – nove skladbe.U kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe slavio je Šimun Matišić sa skladbom First Waltz s albuma Invocation Šimun Matišić Sexteta.Porin za najbolju vokalnu suradnju osvojili su Vatra i Massimo za pjesmu Nama se nikud ne žuri. Porin za najbolju izvedbu grupe s vokalom osvojila je grupa Detour za skladbu Bez tebe s albuma TourDetour.Najbolji album klupske glazbe je Vojko splitskog repera Vojka V, glazbenih producenata Andrije Vujevića i Vedrana Zenzerovića. Najbolji album rock glazbe je album Nuspojave Gorana Bare i Majke, glazbenog producenta Marija Rašića. Porin za najbolje likovno oblikovanje albuma osvojio je Daniel Ille za album Nuspojave Gorana Bare i grupe Majke. Najbolji je videobroj Ne može redatelja Rine Barbira, u izvedbi Vojka V.Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe) je Divji cvit s albuma Perle koju izvode Hojsak & Novosel feat. Vlatko Stefanovski. Najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe) je Svim na zemlji saksofonista Igora Geržine, Dobitnike Porina u preostalih 10 kategorija doznat ćemo u izravnom prijenosu od 20 sati na 1. programu HRT-a.