Stari riječki zvuk

SABRANA DJELA Punk/novovalni pioniri u Palachu predstavili box set: Paraf su riječka školska lektira

Danijela Bauk

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

RIJEKA Dogodilo se i to – riječki punk i novovalni pioniri Paraf dobili su box set u kojem se nalaze četiri albuma: »A dan je tako lijepo počeo«, »Izleti«, »Zastave« i »Paraf Live«. Dogodilo se i to da punk/novovalni koncert u klubu Palach počne debelo prije 22 sata. Dogodilo se i to da je spomenuti klub dupkom pun i to istinskim ljubiteljima starog riječkog zvuka. Dogodilo se i to da se generacija sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća opet imala razloga okupiti i družiti.Naravno za sve je zaslužan Paraf, u to u svim mogućim postavama, a povod je riječka promocija box seta »Sabrana djela 1976. – 1987.« koji je nedavno ugledao svjetlost dana u izdanju Dallas Recordsa.


U sklopu promocije održana je tribina na temu velike glazbene ostavštine i cjelokupnog rada Parafa koju je moderirao Bojan Mušćet, inače urednik spomenutog izdanja, a na kojoj su sudjelovali članovi benda – Valter Kocijančić, Zdravko i Pavica Čabrijan, te Mladen Ilić, a o bendu i značaju govorio je i Velid Đekić.– Da, Paraf bi trebao biti uvršten u školsku lektiru, kazao je u jednom trenutku Bojan Mušćet govoreći o esencijalnom izdanju riječke scene.

O povijesti benda, počecima i završecima, govorili su osnivači Parafa, Valter Kocijančić i Zdravko Čabrijan, otvarajući i nemalo drage teme odlazaka iz grupe koja je obilježila ne samo riječku i ex jugoslavsensku scenu već i onu cijelog tadašnjeg istočnog bloka. Pavica Čabrijan, u glazbenim krugovima poznatija kao Vim Cola, prisjetila se pak kako je to bilo biti frontwomen u ono vrijeme.


– Tada nisam razmišljala da probijam neke predrasude, niti da činim nešto izvan okvira, niti sam se zamarala muško-ženskim odnosima. Uostalom, bilo je još cura poput mene. Iz današnje perspektive mogu reći da nije bilo lako, naglasila je Čabrijan.


Nakon kraće govorancije, ekipa se iz prve prostorije Palacha preselila u drugu i zabava je mogla početi. Prvi su na stage stupili Valter i prateći bend Perspektiva u sastavu Vlado Simcich Vava, Robi Jovanović i Alen Tibljaš. A na repertoaru »Živjela Jugoslavija«, »Goli otok«, »Rijeka«, … sve uspješnice iz prve faze benda. Potom je stage prepušten takozvanoj drugoj postavi, onoj pionirskoj novovalnoj s Pavicom i Zdravkom Čabrijan, Raulom Varljanom i Mladenom Ilićem kojem su potporu dali Vava i Tibljaš te Iva Močibob i sjećanja na pjesme poput »Zastave«…
I dan koji je tako lijepo počeo mogao se još ljepše nastaviti…Ma tko je rekao da se riječki rokeri, bilo oni stariji, bilo oni mlađi ne vole? Onaj tko je to rekao – laže. Jer možda se sinoć svirački dio ne bi ni dogodio, barem onaj prvi dio s Valterom i Perspektivom, da Robiju Jovanoviću bas nije posudio ni manje ni više nego – Damir Martinović Mrle.