Rijeka - EPK i Novi list počastili građane

‘RIJEKA, MOJ GRAD’ Riječki zvuk za Luku različitosti

Danijela Bauk

Ri-Val izvodi pjesmu 'Moj grad' / Snimio Marko GRACIN

Ri-Val izvodi pjesmu 'Moj grad' / Snimio Marko GRACIN

Prvo je prikazan spot pjesme kojeg je snimao proslavljeni redatelj Radislav Jovanov Gonzo. Spot je to koji slavi ne samo riječki zvuk, i prepoznatljive riječke lokacije poput Guvernerove palače, već i taj neki poseban, baš riječki duh. A potom su na stage izašli »ri-valovci«RIJEKA  Kad se na jednom mjestu okupi gotovo pa cijela riječka glazbena scena, i oni koji praše danas, i oni koji su prašili nekad, kad je razlog okupljanja proslava za Rijeku velike godine, godine kad će grad na Rječini ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture, a riječka novina, omiljeni Novi list proslaviti veliki 120. rođendan, onda je to slavlje riječke kulture, i rock, i pop, i suvremene, i čitalačke…


A baš tako bilo je danas u srcu grada, na Trgu 128. brigade HV-a na glazbenom druženju u organizaciji Rijeke 2020 i Novog lista pod nazivom »Rijeka, moj grad«.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACINEPK himna
Okupila se tom prilikom riječka rock i pop scena, ponovno okupljeni Ri-Val kojeg danas, 22 godine od zadnjeg nastupa, čine neka nova lica, ali i ona svima poznata i zajedno pjevali »Moj grad«, svojevrsnu himnu Rijeke – Europske prijestolnice kulture. I to ne jednom.


Jer prvo je prikazan spot pjesme kojeg je snimao proslavljeni redatelj Radislav Jovanov Gonzo. Spot je to koji slavi ne samo riječki zvuk, i prepoznatljive riječke lokacije poput Guvernerove palače, već i taj neki poseban, baš riječki duh.


Rijeka, moj grad: Turisti / Snimila Danijela BAUK


Rijeka, moj grad: Turisti / Snimila Danijela BAUKA potom su na stage izašli »ri-valovci « – Pjesma Moj grad u izvedbi je okupila, simbolično, 20 pjevača: Zoran Badurina (Jonathan), Sandro Bastiančić (En Face), Luka Benčić (My Buddy Moose), Stane Grdaković (The Siids), Valter Kocijančić (ex-Paraf), Edi Kraljić (Denis&Denis), Davor Lukas (Fit), Ivona Maričić Kukuljan (E.N.I.), Ivanka Mazurkijević (Mr.Lee & Ivanesky), Iva Močibob (Turisti), Marina Perazić (Denis&Denis), Zoran Prodanović Prlja (Let 3), Mihael Prosen (ex-Father, NORD), Marko Rogić (White on White), Leo Rumora (ex-Ogledala, Fiumens), Dean Škaljac (ex-Grad, Gerila), Boris Štok, Darko Terlević (The Siids), Elena Tomeček Zdjelar (E.N.I.) i Nikolina Tomljanović (E.N.I.), te Vlado Simcich Vava (ex-Laufer, Turisti), Damir Martinović Mrle (ex-Termiti, Let 3, Mr.Lee & Ivanesky) Bobo Grujičić (Turisti, Kojoti), Darko Terlević (The Siids), Vladimir Tomić Mosk (Moskva) i producent Matej Zec (Let 3) – i uživo izveli »Moj grad«, a refren koji slavi grad kao Luku različitosti nekoliko puta. A da je pjesma već zaživjela ne samo u eteru, već i među ljudima, svjedoči i zborsko pjevanje.


Rijeka, moj grad: Turisti / Snimila Danijela BAUK


Rijeka, moj grad: Turisti / Snimila Danijela BAUKMetropola kulture


No uoči ukazanja Ri-Vala brojne građane, ali i goste koji su se zatekli na Korzu dobrano su zagrijali prvo Turisti, potom Nord, a onda i Gerila. Bilo je to kako i priliči prilici – slavlje riječkog zvuka.


A dok su se bendovi izmjenjivali na pozornici, Rijeka 2020 građanima, budućim žiteljima Luke različitosti, odnosno metropole europske kulture prikazana je i kratka videoanimacija koja u svega pet minuta sažima najznačajnije događaje koje Rijeku očekuju u 2020.Naravno, prikazan je i kratki filmić koji slavi prvih 120. godina Novog lista, a podijeljeno je 2020 EPK zastava koje bi od sutra pa sve do početka 2021. trebale se vijoriti na riječkim prozorima i balkonima. Građani su od svoje omiljene novne na dar dobili i reprint prvog izdanja Novog lista, onog objavljenog davnog 2. siječnja 1900. 


Glazbeno druženje na kraju je začinio jednosatni nastup jednog od najomiljenijih i najprepoznatljivijih riječkih bendova – Let 3. Letovci su otprašili brojne hitove, omiljene stvari, a prepun Trg 128. brigade HV-a uzvratio je – kako to i inače na njihovim koncertima kod kuće biva – zborskim pjevanjem, od prve pa do zadnje pjesme. Uostalom, Let 3 će sad na pauzu, a uskoro će vjerne štovatelje razveseliti novim albumom.