Platinasta naklada

Remek-djelo “A Love Supreme” Johna Coltranea prvi jazz album iz 60-ih prodan u preko milijun primjeraka

T.I.

Iako nije riječ o rock albumu, na aktualnoj listi 500 najboljih albuma Rolling Stonea „A Love Supreme“ nalazi se na visokom 66. mjestu, a i NME ga je uvrstio na svojoj listi najboljih albuma svih vremenaPunih pedeset i šest godina od originalnog izlaska remek-djelo jazza “A Love Supreme Johna Coltranea postiglo je platinastu nakladu u SAD-u.


Tim se dosegom danas pohvalila diskografska kuća Universal i napomenula da je to ujedno i prva jazz ploča iz 60-ih godina prošlog stoljeća koja je dosegla platinastu nakladu. Inače, platinasta naknada u SAD-u znači da je neki album prodan u milijun prvaka.


„A Love Supreme“ snimljen je u jednoj sesiji, u jednom danu, 9. prosinca 1964. u Van Gelder studiju u Englewood Cliffsu, New Jersey. Coltrane je angažirao bubnjara Elvina Jonesa, pijanista McCoya Tynera i basista Jimmyja Garrisona za kultni album jazza, koju je izvorno izdao Impulse! 1965. godine.
U skladu s vremenom, danas su Impulse! Records i Universal objavili samo digitalnu kolekciju pod nazivom „A Love Supreme: The Platinum Collection“, u čast Coltraneovog ključnog albuma. Kolekcija uključuje sve komercijalno izdane verzije LP-a: originalni album, snimku uživo iz 1965. iz Antibesa, Francuska, A Love Supreme: Live in Seattle, te alternativne verzije iz A Love Supreme: The Complete Masters.


Iako nije riječ o rock albumu, na aktualnoj listi 500 najboljih albuma Rolling Stonea „A Love Supreme“ nalazi se na visokom 66. mjestu, a i NME ga je uvrstio na svojoj listi najboljih albuma svih vremena. Album je 2016. godine stavljen pod zaštitu kao kulturno dobro u Nacionalni registar zvučnih zapisa Kongresne knjižnice zbog svoje kulturološke, povijesne, odnosne estetske važnosti.