Ugodna noć

Pun Pavlinski trg zapjevao s Josom Butorcem i klapom Vinčace

Majda Bembić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Mnogobrojna publika koja je zauzela sve terase kafića, ali i stajala uokolo uživala je u melodijama najljepših čakavskih pjesamaRIJEKA – Videl san svita i svita, ma kamo da san proša, srce san doma pušćal – pjevao je tako Joso Butorac na Pavlinskom trgu u sklopu manifestacije Noći riječkih trgova i plaža. Riječka ga je publika ipak dočekala nakon što je prvotni termin koncerta morao biti otkazan zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. 


Mnogobrojna publika koja je zauzela sve terase kafića, ali i stajala uokolo uživala je u melodijama najljepših čakavskih pjesama ovogodišnjeg pobjednika Melodija Istre i Kvarnera koji o našim užancama i našoj domaćoj besedi pjeva već više od 40 godina, tako da je bila riječ o pravoj večeri s primorskim štihom. 


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin

Osim pjesama s kojima je do sada nastupao na MIK-u i koje su publici i više nego poznate budući da su pjevušili zajedno s njim, na repertoaru su se među ostalima našle i neke operne arije, neizostavni “Caruso”, ali i obrade pjesama nekih domaćih pjevača poput Tereze Kesovije, Kemala Montena, ali i nekih dalmatinskih klapa. 


Foto Marko Gracin


Foto Marko GracinA upravo se jedna naša domaća klapa, klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog nakon Jose Butorca popela na pozornicu i ugodnu riječku večer ispunila klapskom pjesmom. Inače treba reći kako je klapa Vinčace i ove godine pobijedila u muškoj konkurenciji na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, a tijekom svog djelovanja ostvarili su i veliki uspjeh predstavljajući se svojom pjesmom na čak tri kontinenta – u Europi, Africi i Južnoj Americi.


U još jednom u nizu besplatnih koncerata održanih na Pavlinskom trgu u sklopu ove ljetne manifestacije uživala je većinom srednjovječna publika, ali ipak najljepša kulisa odnosno ‘back vokali’ bila su djeca koja su po trgu trčala u igri. Možda i oni jednom budu sjedili u publici i pjevali o našoj čakavskoj besedi.