PEDESET GODINA

Proslavljen zlatni jubilej ansambla Collegium pro musica sacra

Marija Pajtak

Foto Josip Mišković

Foto Josip Mišković

Collegium pro musica sacra osnovan je 1972. godine te je u svojoj dugoj povijesti sakupio više od tisuću nastupa te dobio brojna priznanjaCollegium pro musica sacra ovog je vikenda proslavio svoj zlatni jubilej. O povijesti i sadašnjosti, kao i o pogledu na budućnost toga ansambla, uz svečanu slavljeničku atmosferu, bilo je riječi na dvama događanjima.


Prvi se održao u petak u crkvi sv. Križa u zagrebačkom Sigetu, kada je na okruglom stolu pod vodstvom don Antona Šuljića niz sudionika rasvijetlio same početke Collegiuma i ono što je ponajviše obilježilo njegovu polustoljetnu povijest.


U subotu, također u istoj crkvi, održala se sveta misa, a potom svečano euharistijsko slavlje i druženje koje je predstavio fra Zdravko Lazić. Solist je bio Ljubomir Puškarić, obou je svirao Georg Draušnik, Božidar Ljubenko bio je na orguljama, dok su dirigenti bili s. Cecilija Pleša i Tihomir Prša.


Čestitka pomoćnog biskupa
U ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i Zagrebačke nadbiskupije, pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško u pozdravnom je govoru Collegiumu čestitao zlatni jubilej i zahvalio na pedesetgodišnjemu svjedočanstvu služenja crkvenom glazbom.


– Crkvena se glazba tiče svih oblika djelovanja Crkve: naviještanja Kristova otajstva, odnosno evangelizacije, njegova slavljenja i pobožnosti te očitovanja kršćanske ljubavi.


Glazba koja u život ljudi unosi Božju blizinu slobodno se ubraja među najljepša djela milosrđa – istaknuo je biskup Šaško.


Foto Josip Mišković


Kolegij je 1972. utemeljila njegova dugogodišnja voditeljica i dirigentica sestra Imakulata Malinka te je sa susestrom, solisticom i umjetničkom suradnicom Cecilijom Plešom pomogla razviti talente glazbene evangelizacije više od 800 članova Kolegija.


Za osnivanje instrumentalnog dijela Kolegija zaslužan je njegov suosnivač Željko Petrač. Posebnost koja krasi Kolegij njegovanje je duhovnosti njegovih članova i obiteljska atmosfera koje su gajene duhovnim obnovama i bratskim druženjima uz redovitost napornih glazbenih vježbi, nastupa, putovanja, turneja i izleta.


Jedinstveni ansambl


Sažimanje cjelokupnog rada Kolegija tijekom ovih 50 godina može se svesti na misiju glazbenoga apostolata ostvarenog s više od tisuću koncerata i nastupa, sudjelovanjem u nebrojenim liturgijskim slavljima, od župne do nacionalne i međunarodne razine, brojnim domaćim i inozemnim turnejama, a putem svete glazbene umjetnosti svih povijesno-stilskih epoha – od srednjovjekovnog gregorijanskog pjevanja, preko renesansnih, baroknih i klasicističkih majstora, kao i djela romantizma pa do suvremenih skladatelja sakralne glazbe, pri čemu se redovito vodila briga o njegovanju hrvatske baštine.


Za svoj je predani rad Kolegij nagrađen vrijednim priznanjima i medaljama, među kojima se ističu one osvojene u Jeruzalemu 1996., u Zagrebu 2001., u Bremenu 2004., Rimu 2009. i Bratislavi 2010. godine. Osim mnoštva Kolegijevih živih glazbenih izvedbi, mnoge su trajno zabilježene za nove generacije, pa su tako nastale tri LP ploče, 15 audiokaseta i sedam CD-ova uvijek s temeljito proučenim glazbenim programom.


Liturgijsku je pak službu pjevanja dugi niz godina, do nedavnoga zagrebačkog potresa, Kolegij vršio u zagrebačkoj katedrali u vidu katedralnoga zbora, ulazeći svojim muziciranjem u slavljeno otajstvo vjere.


Od 2013. Kolegij se vraća prvotnom obliku maloga ansambla koji je prionuo otkrivanju gregorijanske glazbe, ranoga hrvatskog višeglasja, glazbe tzv. franjevačkoga baroka te skladbi autora 20. stoljeća.


Collegium predstavlja jedinstveni ansambl koji je tijekom polustoljetnoga djelovanja ostvario impresivni niz nastupa, zabilježenih snimki.


Pritom je pobrao velik broj međunarodnih i domaćih nagrada te je duhovnu glazbu činio dostupnom i ravnopravnom na javnim pozornicama, dok je istovremeno gajio trajnu izvrsnost na liturgijskim slavljima, posebice u zagrebačkoj katedrali.