MIK u Novom

Pretposljednja mikovska večer: Novljanima uvijek i zauvijek najbolji Joso Butorac

Slavica Mrkić Modrić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Joso je s "Primorskom arijom" pomeo konkurenciju osvojivši 290 glasova. Drugoplasirana sa 161 glasom bila je kompozicija "Mežnjarov sin" u izvedbi Nevena Barca, a treće mjesto sa 128 glasova pripalo je skladbi "Na parapetu" koju je otpjevala Klapa Tić. U ukupnom poretku sa 117 bodova vodi Joso Butorac, ispred Erika Balije sa 107 i Mirjane Bobuš s 83 bodaNOVI VINODOLSKI – Još davnih godina obnovljenog MIK-a na upit kako komentira premoćnu pobjedu u Novom Vinodolskom, Joso Butorac je odgovorio: »Da u Novom pjevamo Michael Jackson i ja, i njega bih šišnuo za duplo«. Kako tada reče, tako i osta.


I sinoć je Joso sa svojom »Primorskom arijom« za koju su glazbu napisali Andrina i Frane Frleta, tekst Suzana Blečić, a aranžman načinio Robert Grubišić, pomeo konkurenciju. Osvojio je 290 glasova. Drugoplasirana na pretposljednjoj mikovskoj večeri sa 161 glasom bila je kompozicija »Mežnjarov sin« (Robert Grubišić – Zlatan Marunić – Robert Grubišić) u izvedbi Nevena Barca. Novljanska publika treće mjesto i 128 glasova odlučila je dodijeliti skladbi »Na parapetu« (Robert Grubišić – Zlatan Marunić – R.Grubišić/I. Načinović) koju je otpjevala Klapa Tić.


U ukupnom poretku MIK-a 2019. prije završne večeri koja će se zbiti u Opatiji, u subotu 22. lipnja stvari tj. bodovi stoje ovako – na prvom mjestu sa 117 bodova i pjesmom »Primorska arija« nalazi se Joso Butorac. Drugoplasirana, sa 107 bodova je kompozicija »Mojoj Istrijanki« u izvođenju Erika Balije, dok treće mjesto i 83 boda ima pjesma »Naša mendula« koju je otpjevala Mirjana Bobuš. Što će i kako će biti, odlučit će opatijska publika.
A sama mikovska večer u Novom? Što reći, nego kao susret prijatelja koji se dugo nisu vidjeli, a silno su se željeli ponovo sresti. Večer prepuna emocija i pljeska. Dupkom punom gledalištu na Frankopanskom trgu najprije su se obratili Velimir Piškulić, gradonačelnik Novog Vinodolskog, pa Andrej Baša, direktor Festivala Melodije Istre i Kvarnera, a potom su pozdravnu pjesmu Novom Vinodolskom otpjevali svi mikovci. Onda je krenulo sve već utabanim redom – festival je otvorio pobjednik puntarske večeri Erik Balija, a zatvorila Mirjana Bobuš, a u sredini, kako reče gospođa Marica iz petog reda publike, »puno lijepih ljudi i pjesama«.


Još samo napomena da je MIK 2020. godine u Crikvenici jer, kao i Krčani, i Novljani i Crikveničani imaju dogovor zvan »jedne godine meni MIK, druge godine tebi«, pa poziv na finalnu večer u Opatiji.


Novljanski revijalac


U revijalnom dijelu Festivala Melodije Istre i Kvarnera, na petoj festivalskoj večeri u Novom Vinodolskom nastupili su najslađi mikovski duet u sastavu Mate Jurić i Laura Valenčić. Taj mikovski podmladak tj. mikovski cukerinčići otpjevali su pjesmu »Tanac« s kojom su 1994. godine svoj put na MIK-u utrli Mario Lipovšek i Vesna Valenčić ili Duo Battifiaca. Novljanima su još revijalno pjevali Joso Butorac skladbu »Ciao lipoto«, Andrina Frleta skladbu »Nisan šla za ten« i Duško Jeličić pjesmu »Jolanda«. Sve hitove iz 1994. godine.


Finale s »Ljetne« u »Gervais«


Zbog nepovoljne vremenske prognoze za subotu 22. lipnja finalna večer Festivala Melodije Istre i Kvarnera koja je trebala biti održana na opatijskoj Ljetnoj pozornici bit će preseljena u dvoranu Kulturnog centra »Gervais«. Početak festivalske večeri je u 21 sat.