Ovi će se Porini - pamtiti

PORIN Nikad neobičnija dodjela glazbene nagrade riječkim glazbenicima donijela brojna priznanja

Ivana Kocijan, Danijela Bauk

Dirigent i skladatelj Tomislav Uhlik

Dirigent i skladatelj Tomislav Uhlik

Najveći pobjednici Porina su Urban & 4 sa suradnicima s pet nagrada i zabočki kantautor J.R. August s tri. Od riječkih glazbenika nagrade su osvojili i Marko Tolja, Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, Ivan Pešut, Branimir Gazdik, Andrej Grozdanov, Zoran Majstorović i Neno BelanDvadeset i sedma dodjela glazbene nagrade Porin, održana u petak navečer u televizijskom prijenosu iz HRT-ovog studija, te uz javljanja iz domova nagrađenih, bila je vrlo uspješna za riječke glazbenike.


Najveći pobjednici Porina su Urban & 4 s pet nagrada i J.R. August s tri. Riječki glazbenik s nevjerojatnom karijerom, Damir Urban, sa svojom Četvorkom, ali i Zagrebačkom filharmonijom, zasluženo je briljirao na dodjeli nagrada, prije svega uvodnom izvedbom hita »Iskra« koji je dobio dva Porina, za Pjesmu godine i Najbolju izvedbu grupe s vokalom.


Njihov album »Live at Lisinski« koji su snimili sa Zagrebačkom filharmonijom, a čiji su producenti Ante Gelo i Goran Martinac, osvojio je Porin za najbolji koncertni album. Goran Martinac dobio je Porin za najbolju snimku istoimenog albuma. Ante Gelo dobitnik je Porina za najbolji aranžman pjesme »Sutra ćemo pričati« s albuma »Urban &4 & Zagrebačka filharmonija live«, istoimenih izvođača.
Upravo Porin za pjesmu »Iskra« ima posebno značenje za Urbana.
– Rijetki znaju koja se priča krije iza te pjesme. Naime, nju sam napisao za sina Istoka, no pretvorio sam ga u Iskru jer sam želio da pjesma ima univerzalnu poruku za svu djecu, Iskra je univerzalno biće koji donosi radost svijetu. No nekoliko mjeseci nakon što je pjesma napisana, saznali smo da je supruga Milica trudna i da nosi djevojčicu. I tako je pjesma »Iskra«, početno napisana za Istoka, postala i pjesma naše djevojčice koju smo zato i nazvali – Iskra. Drago mi je da je Porin došao baš toj pjesmi, ona je zaživjela u publici i postala i njena jer nakon što autor napiše pjesmu, on je udahne život, no publika je mjesto gdje ona nastavlja živjeti, otkrio nam je Urban.


Novac za glazbenike


Jako ga veseli i nagrada za »Live at Lisinski«.


– Koliko god je taj Porin i naš, jer su to naše pjesme, on je i u velikoj mjeri i Porin Ante Gele i Gorana Martinca jer su u taj projekt uložili podjednako puno ljubavi i energije. Posebno mi je drago što je Gelo nagrađen i za aranžman pjesme »Sutra ćemo pričati«, jedne neobične pjesme kojoj je udahnuo neki novi život. Žao mi je samo što nagradu za najbolji omot nije dobio Tomislav Torjanac, jer je to meni jedan od nadražih omota naših albuma, kaže riječki glazbenik.


Dodjela Porina ove je godine bila potpuno drugačija, zbog koronavirusa nije održan glamurozan spektakl u Rijeci, već tv prijenos iz studija HRT-a.


– Sve ima svoje pluseve i minuse. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, ova manje raskošna i manje glamurozna dodjela nekako je primjerenija situaciji u kojoj se hrvatska kultura i glazba nalaze. Ovakva intimna dodjela nešto je što mi se posebno svidjelo i nešto o čemu treba i u buduće razmišljati.


S druge strane, nedostaje druženje glazbenika, susret muzičara najrazličitijih žanrova. Porin je mjesto gdje podjela na žanrove nije važna, mjesto je gdje za istim stolom sjede punkeri i klasičari, mjesto gdje se susreću kolege s kojima se inače ne susrećemo, gdje smo svi samo i prije svega – glazbenici.


Ova pandemija nas je naučila kako je skroman život dovoljan za – život. Divna mi je i pozadina priče: novac koji se nije iskoristio za organizaciju raskošne dodjele preusmjeren je u fond za glazbenike koji osjećaju veliki financijski udar zbog pandemije. I zbog toga sam još ponosniji što smo baš u ovoj godini dobili toliko Porina. Kako je u životu jako važna dobra mjera, tako mislim da bi i budući Porini trebali naći neku mjeru, da budu mjesto druženja i okupljanja, ali na manje raskošan način, zaključuje Urban.


Urban

Milica i Damir Urban sa kćeri Iskrom i sinom Istokom Zolom


Privatizirana dodjela


Osječka kantautorica Mia Dimšić i njezin riječki kolega Marko Tolja dobitnici su Porina za najbolju vokalnu suradnju na pjesmi »Sva blaga ovog svijeta«, a Marko Tolja dobitnik je i Porina za najbolju mušku vokalnu izvedbu pjesme »Još jedan dan«.
– Godina 2020. je krenula sjajno! Onda je sve ošlo k vragu. I taman kad sam pomislio da će i dalje biti bez veze, dogodila su se dva Porina. Dva meni jako bitna: kao pjevač ne moram ni spominjati koliko mi znači ovaj za »muški vokal«.


Drugi put u karijeri dobiti u toj kategoriji iznad je mog poimanja. »Vokalna suradnja« je vrlo draga mom srcu. Pjesma koja je definitivno obilježila prošlu godinu i prijateljstvo s Mijom Dimšić koje će nadživjeti i pjesmu i sve Porine, poručio je Tolja na Facebooku.


Nama je dodao kako se Porinima nije nadao.


– Zadnji sam Porin dobio 2011. godine. Nakon toga je bilo dosta nominacija, ali ne i nagrada tako da ni ove godine nisam imao neka očekivanja. Bio je ovo čudan Porin, ali s druge strane, za mene jako uspješan. Bilo mi je fora kad je moj vjenčani kum Ivan Vukušić pročitao moje ime, baš smo privatizirali dodjelu (smijeh). Bilo je zanimljivo, ali nadam se da je ovo bila prva i posljednja dodjela u ovom obliku, rekao je.


Marko Tolja i Mia Dimšić

Marko Tolja i Mia Dimšić


Skinuta kletva


Veseli i šareni hvaljeni audio-vizualni projekt »Kišni razdraganci« Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta, u kojem im se pridružio i dječji zbor Kap iz Rijeke, glazbenog producenta Iztoka Turka, osvojio je Porin u kategoriji Najbolji album za djecu.


– Hvala ekipi koja nas dovela do tu, djeci, roditeljima, Zboru Kap, Roži, Evi, Kati, Lani Letović Perčin, Letovcima, Mr.LeeIvaneSkyovcima, Stampedovcima, Mateju Zecu, Ivanu Bojčiću, Vladi Simcichu Vavi, Ivanu Valušeku, Dallasovcima, Toboganki Jeleni Milić, Sunčani Jozić, poručili su Mrle i Ivanka.


Frontmen Leta 3 naglasio je kako su »Kišni razdraganci« nastali su u tradicionalnoj rock obitelji.


– To je pjesma koju sam davno napisao još dok sam svirao u Termitima i ta se punk, rock energija prelila na ovaj album. On govori o čistoći ljudske duše i želi zdrav i lijep početak svim klincima. To je i jedini EPK projekt koji je nagrađen Porinom, projekt koji i nije bio baš u centru pozornosti, kazao je Mrle. Porin za »Kišne razdragance« prvi je Porin za Ivanku Mazurkijević, Mrletovu glazbenu i životnu partnericu.


– Znači, 20 i kusur godina tamo divote, dosade, užasa. Nit’ jednog Porina, sve kolege, plus Mrle puta 600, a ja svoj prvi dobijem »Corona on line kao izvlačenje ceptersuđa«. No, eto – skinula se kletva. Drago mi je da je moj prvi Porin došao baš za ovaj album, drago mi je da je publika koja je tako rado pohodila sve naše koncerte kojima smo promovirali »Razdragance« osjetila tu našu energiju, da su u njima uživali i odrasli i djeca. Iako sam dobila i Crne mačke i Koogle, Porin nisam nikad i već sam bila pomalo zabrinuta jer za prvi film dobila sam Zlatnu arenu, za predstavu Marula… Iako se može i bez nagrada, lijepo je kad priznanje stigne i od struke, zaključila je Mazurkijević.


FOTO/VEDRAN LEVI: Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević

FOTO/VEDRAN LEVI: Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević


Ponos i motivacija


Ove su godine dodijeljene dvije nagrade u kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe. Dobitnici su autor Branimir Gazdik za skladbu »Gifted« i istarska glazbenica Tamara Obrovac za skladbu »Suza sjajna« s albuma »Transadriaticum«. Riječki bubnjar Branimir Gazdik nagrađen je za skladbu s albuma »Live at Trsat Castle«.


– Presretan sam! U društvu mojih princeza – Mare, Roze i Anje, kao i u društvu frendova i omiljenih glazbenika Lenarta Krečiča, Maaseja Kovačevića i Vedrana Ružić… Puno smo truda i bezuvjetne ljubavi dali u naš kvartet. Hvala i Miroslavu Lesiću Lesiqueu što naš live album zvuči kako zvuči! My dream came true, poručio je Gazdik dodajući:


– Sva moja tri albuma bila su nominirana za Porin, a dobio sam ga za skladbu s trećeg koji je ujedno i najvažniji album u mome dosadašnjem radu. Snimali smo ga prošle godine na koncertu na Trsatskoj gradini, bilo je predivno, i ponosan sam što je baš meni ove godine pripala čast predstavljati boje PGŽ-a u jazz kategoriji. Super je osjećaj, pogotovo u ovoj situaciji o kojoj ćemo u budućnosti pričati. Nagrade su za nas glazbenike jako važne; kad daješ sve od sebe, a to bude okrunjeno lijepom nagradom. Ne stvaramo glazbu zbog nagrada, ali poseban je osjećaj kad je dobiješ, to puno znači i veliki je motiv za daljnji rad.


Branimir Gazdik

Branimir Gazdik


Teensi pa produkcija


Porin za najbolji album popularne duhovne glazbe otišao je riječkom gitaristu Andreju Grozdanovu i World Guitarists te producentu Zoranu Majstoroviću za »Gospel on Guitar«.
– Zahvaljujem svima koji se raduju u ovom trenutku sa mnom! Na albumu se nalaze ljubavne pjesme Bogu i nema mi veće radosti nego donijeti ih svijetu.


Nakon što sam četiri puta bio nominiran, ovo je moj prvi osvojeni Porin što je za glazbenika ogromno priznanje. Na albumu je radio vrlo mali i dragi tim prijatelja: producent, aranžer i gitarist Zoran Majstorović, snimatelj Matej Zec, fotograf Saša Ćetković i dizajner Domagoj Pavin. Veliku čast su mi ukazali i svjetski gitaristi koji su sudjelovali na pjesmama: Phil Keaggy, Vlatko Stefanovski, Martin Moro, Enrico Maria Milanesi, John Stowell i John Standefer, ne mogu izreći koliko se divim njihovom radu, istaknuo Grozdanov.


Ističe da mu je posebno drago što je Rijeka sve više poznata, ne samo po rocku, već i po kvalitetnoj duhovnoj glazbi.


– Najmanje se očekuje da upravo iz Rijeke stiže najbolji album popularne duhovne glazbe, no to samo pokazuje da je naš grad otvoren i multikulturalan, zaključio je Grozdanov.
Producentu albuma Zoranu Majstoroviću, riječkom multiinstrumentalistu, skladatelju, aranžeru, ovo je drugi Porin u karijeri.


– Prvi sam dobio prije točno 20 godina, 2000. s grupom Teens, kada smo dobili Porin za najboljeg novog izvođača. Što se tiče albuma »Gospel on Guitar«, jako mi je drago što smo na njemu napravili suradnju s velikim svjetskim gitarističkim imenima koja su to intimno izdanje digla na višu razinu, rekao je.


Nagrada za producentski rad motiv mu je da se još više posveti tome poslu.


– Dosad sam producirao albume samo sebi i Andreju, a zajedno s Mirandom Đaković potpisujem i produkciju novog albuma Putokaza. Sada kada nema koncerata, producentska uloga postala mi je još draža i bliža, dodao je.


Ivan Pešut

Ivan Pešut


 Andrej Grozdanov

Andrej Grozdanov


Zoran Majstorović/Foto: D. Škomrlj

Zoran Majstorović/Foto: D. Škomrlj


Novo poglavlje


Porinom za najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe) nagrađen je »Timeline«, izvođača i producenta Ivana Pešuta. Prvi je to solistički nosač zvuka riječkog gitarista, multiinstrumentalista, producenta, aranžera.


– Ovo mi je prvi autorski Porin, ostali su bili kao dio ekipe – instrumentalist, producent…, a to nije isto. Ovdje je sve bilo po mom nacrtu, guštu. Razlika je u tome što sam na ovome albumu bio odgovoran za sve što se nekome sviđa ili ne sviđa. Bitno je da znaš da je to tebi super, da nikome ne podilaziš i radiš ono što želiš. Dobiti Porin za vlastito djelo je strava. Album »Timeline« zaključak je mojeg desetogodišnjeg rada, a Porin je kruna tog poglavlja. Sad možemo dalje, rekao je Pešut.


U Rijeku ide još jedan Porin – album »66. Zagrebački festival 2019«, umjetničkog direktora Nene Belana, osvojio je priznanje za najbolji album s raznim izvođačima.– Ovo mi je 14. ili 15. Porin, a možda i 16., moram ih pobrojiti.


Za Zagrebački festival dobio sam već nekoliko Porina zaredom i to je odličan poticaj da i dalje radimo taj festival. Porin je potvrda uspješnog rada. Što se tiče ovogodišnje dodjele, svaka čast organizatorima što su nam unatoč svemu priuštili dodjelu jer ipak je riječ o tradiciji koja se dosad nikad nije prekidala, ali stvarno se nadam da je ovo bio prvi i posljednji put da je Porin održan u ovakvom izdanju i ovakvim okolnostima, rekao je Belan.


Neno Belan

Neno Belan


Jedna, jedina i jedinstvena Josipa Lisac


Nakon dvadeset i dva Porina koje je osvojila zajedno sa svojim suradnicima, na 27. dodjeli glazbene nagrade Porin, Josipa Lisac nagrađena je i onim najvažnijim, Porinom za životno djelo. Nagradu joj je uručio dugogodišnji urednik Jugotona i Croatia Recordsa Siniša Škarica s kojim je i dijelila pozornicu. Jedna, jedina i jedinstvena, velika – Josipa Lisac, kako ju je najavio Siniša Škarica, nagradu je primila u studiju HRT-a.


– Zahvaljujem svojoj diskografskoj kući Croatiji Records kojoj sam vjerna od svojih početaka, kao i svim nadarenim glazbenicina koji su ušli u moj život i obogatili ga. Hvala i svim ljudima ovdje, pred TV ekranima i onima daleko koji su naš rad prihvatili i zavoljeli ga. Karlo Metikoš poklonio mi je ljubav i smisao života i ovo je naš Porin, izjavila je Josipa Lisac uz koju je nagradu za životno djelo osvojio i dirigent i skladatelj Tomislav Uhlik.


Josipa Lisica i Siniša Škarica

Josipa Lisica i Siniša Škarica


OSTALE KATEGORIJE


Najbolja ženska vokalna izvedba: Amira Medunjanin – “Što te nema”
Najbolji album rock glazbe: “Digitalno nebo” – Psihomodo pop (producent Srđan Sekulović Skansi)
Najbolji videospot: “Digitalno nebo” – Radislav Jovanov Gonzo.
Najbolji album klupske glazbe: “Povratak prvoj ljubavi/Return to the First Love” – Tihomir Pop Asanović i prijatelji
Najbolja produkcija: Duško Mandić – “Povratak prvoj ljubavi/Return to the First Love”
Najbolja snimka: Duško Mandić – “Noć u klubu” (Tihomir Pop Asanović & Prijatelji feat. Sabrina Hebiri i Jani Moder)
Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe): “Eternautova tema” – Chui feat. Ink Experiment
Najbolje likovno oblikovanje: “Iz kapetanovog dnevnika” – Dalibor Barić
Najbolji album zabavne glazbe: “Ćiribu ćiriba” – Domenica (producenti Tonči i Ivan Huljić)
Najbolji album pop glazbe: “Izmiješane boje” – Vanna (producenti Goran Kovačić i Ante Gelo)
Najbolji album jazz glazbe: “Organic Intelligence” – Joe Kaplowitz i Jazz orkestar HRT-a (producent Igor Geržina)
Najbolja izvedba jazz glazbe: “Time to Go” – Joe Kaplowitz i Jazz orkestar HRT-a
Najbolji album tamburaške glazbe: “Kajkavski biseri” – Bojan Jambrošić & Tamburaški orkestar HRT-a (producenti Siniša Leopold i Igor Geržina)
Najbolji album pop-folklorne glazbe: “Festival kajkavski popevki – Krapina 2019.” (glazbeni producenti Toni Eterović i Siniša Leopold
Najbolji album folklorne glazbe: “Na verh gore – bugarenje iz Ćićarije” – Jažulice i Frndalice (producent Bruno Krajcar)
Najbolji album etno glazbe: “Made in Istria” – Bruno Krajcar
Najbolji album klapske glazbe: “53. festival dalmatinskih klapa Omiš – nove skladbe” (urednici Dušan Šarac i Mijo Stanić)
Najbolji tematsko-povijesni album: “Arsen Dedić: Rane godine (Kronologija 1962. – 1964.)” (urednik Siniša Škarica).
Najbolji album klasične glazbe: “35 godina” – Zagrebački gitarski trio (producenti Darko Petrinjak, Goran Listeš i Ištvan Romer
Najbolja produkcija albuma klasične glazbe: Darko Petrinjak, Goran Listeš i Ištvan Romer) – “35 godina” – Zagrebački gitarski trio; Krešimir Seletković – “Introspekcija” – razni izvođači
Najbolja izvedba klasične glazbe: “Johann Sebastian Bach: Trio Sonata BWV 1037 za dvije gitare i kontrabas – Adagio” – Zagrebački gitarski trio
Najbolja skladba klasične glazbe: “Symphoneo, za klavirski kvintet” – Davor Bobić
Najbolja snimka: Božidar Pandurić – “Vjekoslav Nježić – autorski album”