Kraljevačko leto

Pjevačka diva nastupila u Kraljevici: Radojka Šverko – lanterna koja svitli

Biljana Savić

Fotografje i video: Damir Škomrlj

Fotografje i video: Damir Škomrlj

Lakoćom je sinoć "kupila" ovacije publike i čupala iz nje duboke emocije na ljetnoj pozornici u Kraljevici; svojim izvanserijskim i prepoznatljivim mezzosopran-altom upotpunila je Kraljevačko kulturno leto.KRALJEVICA – Na sceni je već pola stoljeća, a još uvijek, ma gdje se pojavila, zna razgaliti publiku. Itekako. Dame i gospodo – Radojka Šverko! Lakoćom je sinoć kupila ovacije publike i čupala iz nje duboke emocije na ljetnoj pozornici u Kraljevici; svojim izvanserijskim i prepoznatljivim mezzosopran-altom upotpunila Kraljevačko kulturno leto.


Diva raskošnog glasa dočekana je i ispraćena velikim aplauzom publike u Kraljevici. Radojka Šverko zasvitlila je među Kraljevičanima još davno, pjesmom “Lanterna” za koju je stihove napisala Mirjana Bobuš, a Šverko s njom pobijedila na Splitskom festivalu 1995. godine.


Naša je diva tada pjevala upravo o lanterni u Oštru, koja je ugašena krajem 60-tih godina prošloga stoljeća i ponovno je zasvijetlila 2006. godine.
Zasvijetlila je ove večeri i naša diva, klizeći niz note MIK-a, Splitskog festivala, Zagreb festa, San Rema i talijanske kancone, ali i Whitney Houston, Bryana Adamsa i brojnih inozemnih vokalnih veličina.Gotovo svaka pjesma bila je posvećena nekome, ponajviše njih pokojnima Ivici Frleti i Oliveru Dragojeviću, ali i brojnim inozemnim velikanima; publika je bila pravi veliki prateći zbor, a već 26 godina klavirski pratitelj Radojke Šverko Vladimir Babin dao je poseban štih sinoćnjem koncertu.


Na repertoraru je bila i “Stara lesa”, koja je najjače razgalila publiku, a dug aplauz čuo se i nakon pjesme koju je napisala Vlasta Juretić “Ča biš sad otel?” i one davne sa Splitskog festivala “Meni je ljubav sve na svijetu bila”.


Duboki naklon publike trajao je dugo nakon završetka koncerta.