Multimedijalni projekt

“Oštija” na Crekvini: Grbac, Šajeta i ekipa oživljavaju domaće aforizme

Ivana Kocijan

Zoran Kinkela Mežnjar, Andy Cech, Zoran Ravnić, Dražen Turina Šajeta i Damjan Grbac na kastavskoj će Crekvini sutra i prekosutra opet oživjeti stare, domaće aforizme Primorja i KvarneraNa kastavskoj će Crekvini sutra i prekosutra biti održane rasprodane izvedbe glazbeno-scenske predstave »Oštija« u kojoj glumci amateri i glazbenici profesionalci uz glazbene brojeve i simpatičnu konverzaciju oživljavaju stare domaće aforizme Primorja i Kvarnera. Predstava koja će biti izvedena u sklopu Kastafskog kulturnog leta premijeru je imala prošlog ljeta, također u sklopu te manifestacije. Jedinstveni projekt zamišljen kao interakcija između snimljenih videoklipova i razgovora popraćenih glazbenim brojevima, lani je oduševio publiku, s obzirom na unaprijed rasprodane izvedbe, čini se da će isto biti i ove godine.


Inicijator projekta je cijenjeni kastavski jazz glazbenik Damjan Grbac koji je počeo zapisivati domaće izreke kao što su »za kumpaniju se j’ i pop oženil« i »kamo re brod, neka gre i barka«, i iz toga se rodila »Oštija«. Veliki zaljubljenik u domaću besedu otkrio nam je i što može očekivati publika ovog puta.


Ove godine predstava »Oštija…« dočekuje nas s nizom novih uzbudljivih iznenađenja. Što pripremate?
– Lanjski projekt bio je promocija videofilmića, a ove godine smo se više bazirali formi kazališne predstave, ali se i dalje radi o glazbeno-scenskom djelu čija forma nije tipična. Projekt je ekskluzivno odrađen na inicijativu KKL-a. Zbog velikog zanimanja ove ćemo godine napraviti novi multimedijalni projekt. Ove godine potpuno je nov sadržaj, novi videofilmići i novi glazbeni brojevi. Autor teksta i glazbe je Dražen Turina Šajeta.


Ekipu ove godine čine glumci/glazbenici: Zoran Kinkela Mežnjar, Andy Cech, Zoran Ravnić, Dražen Turina Šajeta i vi. Ove ste godine u nešto manjem sastavu nego lani?


– Shodno današnjoj novonastaloj situaciji u društvu bili smo primorani prilagoditi cijeli projekt. Ove godine odlučili smo se na bazne glumce i glazbenike, bez gostiju, koji su i počeli s projektom.


Koliko ste puta odigrali predstavu od premijere?


– Multimedijalni projekt, a ne predstavu, izveli smo samo na lanjskom Kastafskom kulturnom letu. Budući da nismo orijentirani na zaradu i na kvantitetu, odlučili smo ostati na jednom nastupu. Nama je u cilju da se promovira čakavština uopće i da projekt ne izgubi svoju glavnu draž, a to je spontanost i improvizacija koja upravo krasi naš pristup.


Kakvi su vam planovi za dalje?


– Bazirani smo na ovogodišnju predstavu i nove videofilmiće koji će biti predstavljeni. Planovi su i dalje producirati videofilmiće, a što se tiče projekta, sve ideje koje imamo čekaju na nove izazove…