58. izdanje

Objavljen natječaj za skladbe MIK-a 2022.

Ivana Kocijan

Ovogodišnja pobjednička ekipa - Robert Pilepić, Mauro Staraj, Nevia Rigutto, Tamara Brusić i Duško Jeličić Dule / Foto Marko Gracin

Ovogodišnja pobjednička ekipa - Robert Pilepić, Mauro Staraj, Nevia Rigutto, Tamara Brusić i Duško Jeličić Dule / Foto Marko Gracin

Počele pripreme za 58. izdanje Melodija Istre i KvarneraNakon jedne od ponajboljih mikovskih festivalskih godina, prema mišljenju kritike i publike, koju je obilježio i spektakularni finale u Crikvenici, festival Melodije Istre i Kvarnera objavio je natječaj za pjesme koje će biti izvedene na MIK-u 2022. godine.


U svojoj 58. godini života, jedini putujući festival u Hrvata na put će krenuti početkom rujna sljedeće godine, na zadovoljstvo autora, glazbenika i publike u Istri i na Kvarneru.


»Svake se godine festival pomlađuje, kako autorski tako i okupljajući vrsne mlade izvođače, što rezultira novim zvucima koji ne zaboravljaju očuvati tradiciju ovog podneblja, glazbenog izričaja, dijalekta…
I ovogodišnji je natječaj usmjeren upravo k tim posebitostima ovog festivala, a otvoren je za nove autorske radove sve do 18. veljače sljedeće godine.


I ove se godine očekuje tradicionalno velik odaziv autora koji prijavljuju svoje skladbe, od kojih će komisija odabrati one najbolje koje će dobiti priliku predstaviti se publici u gradovima domaćinima, ali i širokoj javnosti putem medija«, poručuju organizatori.


U nastavku donosimo detalje o natječaju uz želju organizatora da si autori daju oduška u svojoj kreativnosti i originalnosti, poštujući uvjete natječaja.


Skladbe upućene na natječaj moraju imati zastupljen barem jedan od dva elementa: Stihovi skladbi mogu biti pisani na: čakavici Istre i Kvarnera i jadranskih otoka ili na hrvatskom književnom jeziku*, talijanskom dijalektalnom i književnom jeziku* (*s tematikom vezanom uz Istru i Kvarner, u širem smislu); u glazbenom dijelu: korištenje etno elemenata istarsko-kvarnerskog podneblja, u duhu najljepših ostvarenja festivala MIK.


Preporuča se autorima da traže nove ideje u stihovima i u glazbi.


Skladbe mogu biti pisane kao zabavne pjesme ili kao pjesme slobodnog glazbenog oblika, uz korištenje sredstava i postupaka svojstvenih modernoj, zabavnoj, pop, rock, folk ili bilo kojem suvremenom pravcu glazbe.


MIK je pokazao otvorenost prema svim stilovima glazbe i potiče mlade autore da stvaraju ono što osjećaju kao svoj način izražavanja.


Moguća su manja odstupanja od pravila iz prve točke ako su zastupljeni drugi elementi koji neupitno potvrđuju da autorsko djelo ima u nekom od elemenata ono »nešto« za što se može reći: i to je MIK.