Hrvatski jazz gitarist i skladatelj

Novi album Ratka Zjače pod nazivom “Midnight in Europe”

Davor Hrvoj

Snimio ga je sa ZZ Quartetom koji vodi s talijanskim harmonikašem Simoneom Zanchinijem, a u kojem uz njih sviraju makedonski kontrabasist Martin Gjakonovski i američki bubnjar Adam NussbaumZAGREB  Hrvatski jazz gitarist i skladatelj Ratko Zjača koji živi i djeluje u Nizozemskoj objavio je album »Midnight in Europe« za njemačku diskografsku kuću In+Out Records.


Snimio ga je sa ZZ Quartetom koji vodi s talijanskim harmonikašem Simoneom Zanchinijem, a u kojem uz njih sviraju makedonski kontrabasist Martin Gjakonovski i američki bubnjar Adam Nussbaum. Album, koji je dostupan na dvostrukom vinilnom audiofilskom izdanju i na CD-u, za europsko je tržište objavljen 11. lipnja, a za američko i azijsko će biti objavljen 9. srpnja 2021.


Album, koji donosi izbor snimaka s dvaju nastupa što ih je kvartet održao 2019. u Italiji, donosi jedinstvenu glazbenu viziju zasnovanu na zavidnom individualizmu i dinamici koja uključuje od tihe intime do žestokog intenziteta. U izvedbama Zjačinih i Zanchinijevih skladbi sastav se oslanja na široku paletu žanrova, od jazza preko suvremene ozbiljne glazbe i world musica do slobodne improvizacije.
Potrebu da iznesu svoje mišljenje o ovom albumu osjetili su neki uglednici jazza. Primjerice, američki jazz kritičar Bill Milkowski je rekao: »Zjača i Zanchini predstavljaju eklektičnu glazbu organski kombinirajući aspekte jazza, klasike, folklora, svjetske glazbe i rocka, uz dašak humora i plodnu maštu ovih zvjezdanih improvizatora.« Slavni saksofonist Dave Liebman je izjavio: »Strastvena… Lirska… Jedinstvena s virtuoznim nastupom, ovo je glazba koju bi trebali čuti svi ljubitelji glazbe«. Ushićen je bio i basist Steve Swallow koji je rekao: »Ova me snimka podsjeća na to koliko glazbeno druženje može biti zabavno.«