Svečano proglašenje u Zagrebu

NOMINACIJE ZA PORIN Riječki glazbenici imaju jako puno razloga za zadovoljstvo

Siniša Pavić

Domaćini svečanost bili su Ivana Martinac i Marko Tolja / Snimio Darko JELINEK

Domaćini svečanost bili su Ivana Martinac i Marko Tolja / Snimio Darko JELINEK

Među onima koji se mogu nadati nagradi ove su godine: Urban&4, Marko Tolja, Damir Kedžo, Antonela Doko, Zvjezdan Ružić, Andrej Grozdanov, Ivan Popeskić, Zoran Majstorović, Filip Gržinčić, Ivanka i Mrle, Mia Negovetić i Olja'zz Music Factory, Ivan Pešut, Branimir Gazdik i Neno BelanZAGREB  Dođite na Porin koji će biti 27. ožujka u Rijeci. Dođite i koji dan prije jer Rijeka je, znamo svi, Europska prijestolnica kulture, poručio je Marko Tolja nazočnima na kraju svečanog proglašenja nominacija za 27. glazbenu nagradu Porin održanog danas u Zagrebu.


Marko Tolja dohvatio se, igrom slučaja i silom prilika, i voditeljskog posla za proglašenja nominacija čime je dodjela ove prestižne i naše ponajveće glazbene nagrade ušla u sam svoj finiš. Ono što slijedi je velika svečanost u Rijeci kada ćemo doznati tko je od nominiranih odnio kući prestižne kipiće.


Obarani rekordi


I ove su godine obarani rekordi, pristiglo je rekordnih 2400 prijava za Porin koji se dijeli u 37 kategorija. Statistika kazuje i to da je za album godine nominirano 112 albuma, dok su za pjesmu godine prijavljene 274 pjesme. S obzirom na velik broj nominacija i nije lako namah izračunati tko tu može ponajviše trljati zadovoljno ruke jer je ponajviše nominiran.


Snimio Darko JELINEK


Snimio Darko JELINEK

No, u uhu je ipak ostalo nekoliko imena, primjerice Damir Urban, bilo da govorimo o njegovoj pjesmi “Iskra” što je izvode Urban&4 koja je nominirana i za prestižnu kategoriju Pjesma godine, bilo da je to album “Live at Lisinski” izveden sa Zagrebačkom filharmonijom koji je među ostalim nominiran za najbolji koncertni album.


Inače, u kategoriji Pjesma godine tu je i Marko Tolja zajedno s Mijom Dimšić za pjesmu “Sva blaga ovog svijeta”. Puno puta, čak pet, ako ne i više, čulo se sinoć i ime Zvjezdana Ružića – da to je onaj koji je zajedno s Josipom Lisac izveo “Lijepu našu” na inauguraciji Zorana Milanovića op.a. – čiji je album “Pianotron – Zvjezdan Ružić” nominiran u svim kategorijama jazz glazbe (najbolja skladba, najbolja izvedba i najbolji album).


Ima zašto zadovoljan biti i JR August koji je zaslužio nekoliko nominacija među kojima i onu za album godine za album “Dangerous Waters”, baš kao što je sjajno prošao i bend Porto Morto zasluživši među ostalim nominaciju za najbolji album alternativne glazbe.      Album “Live at Lisinski” izvođača Urban&4 & Zagrebačka filharmonija među ostalim je nominiran i za najbolje likovno oblikovanje albuma, najbolji koncertni album, najbolju izvedbu grupe s vokalom (“Iskra”), najbolju snimku, najbolju produkciju… No, lako je moguće da će se u kući Urbana ponajviše vesliti nominaciji za najbolji videobroj: autori Milica Czerny Urban i Damir Urban za pjesmu “Iskra”.Porin u Rijeci


Riječka glazbene scena može se i ove godine podičiti svojim ljudima u kategoriji najbolje izvedbe muškog, odnosno ženskog vokala. Marko Tolja, Damir Kedžo i JR August u utrci su za najbolju mušku vokalnu izvedbu, dok je Antonela Doko rame uz rame uz Amiru Medunjanin, Gabi Novak, Miu Dimšić i Ninu Badrić, za najbolju žensku vokalnu izvedbu.


Kategorija najbolje ženske vokalne izvedbe posebna je i po tome što se valjda prvi put otkada je Porina dogodilo da je čak pet nominiranih pjevačica, jer je istovjetni broj glasova tako htio. Antonela Doko ni sama se nije mogla sinoć sjetiti je li joj ovo četvrta ili peta nominacija, ali zna da je svaki put nominirana kad Marko Tolja čita nominacije u ovoj kategoriji.


– Molim ga da i ubuduće čita, haha. Ma što god bilo, ovo je meni veliko priznanje. Meni je velika čast da sam nominirana – kazala nam je Doko koja ne dvoji kako će Porin u godini kada je Rijeka EPK biti posve poseban.


Ivan Popeskić nominiran je za najbolji aranžman, za pjesmu “Još jedan dan” Marka Tolje, dok su u kategoriji Najbolji album za djecu među nominiranima “Kišni razdraganci” Ivanke i Mrleta te “Magic Musical” s Mijom Negovetić Olja’zz Music Factoryja, producenta Olje Dešića. Andrej Grozdanov & World Guitarists s albumom “Gospel on Guitar”, producenta Zorana Majstorovića nominirani su u kategoriji Najbolji album popularne duhovne glazbe.


U kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe nominirana je i skladba “Gifted” Branimira Gazdika s albuma “Live at Trsat Castle” Branimir Gazdik Quarteta.Pored nominacije u kategoriji Pjesma godine, Neno Belan ima nominaciju i u kategoriji Najbolji album s raznim izvođačima, za izdanje 66. Zagrebački festival 2019.

“Timeline” Ivana Pešuta nominiran je u kategoriji Najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe). Pešut i Grozdanov feat. Vlatko Stefanovski imaju nominacije i u kategoriji Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe). Od Riječana treba spomenuti i Filipa Gržinčića koji je redatelj spota za pjesmu “Crucify Me” J.R. Augusta, nominiranog za najbolji videobroj.Album godine: “Dangerous Waters” J.R. August, “Digitalno nebo” Psihomodo pop, “Iz kapetanovog dnevnika” Chui, “Izmješane boje” Vanna, “Karta do prošlosti” Opća opasnost. Pjesma godine: “Digitalno nebo” Psihomodo pop, “Iskra” Urban & 4, “Lito umire” Neno Belan, “Sva blaga ovog svijeta” Mia Dimšić & Marko Tolja, “Voli me” Petar Grašo. Novi izvođač godine: J.R. August, Lu Jakelić, Porto Morto.Riječki jazzeri


Pjesma godine, vokalna suradnja, muška vokalna izvedba, niz voklanih suradnji, sve su to kategorije u kojima je nominiran Marko Tolja. Izrazio je on nadu da će poslušati glazbenici njegov poziv i uistinu doći u Rijeku koji dan ranije i(li) ostati u Rijeci koji dan duže, jer otvaranje EPK-a je, kaže, bilo genijalno. Pitamo ga je li EPK, barem za sada, “iskoristio” glazbenike poput njega ili još uvijek nije.


– Mene nije, moram priznati. Primjetio sam da su jako dobro iskoristili riječki rock milje koji je poznat, dok nas pop, jazz i druge izvođače baš i nisu, pa smo se snalazili na neke druge načine i dolazili na pozive nekih drugih organizatora. Mislim da je otvaranje imalo genijalnih momenata, a mislim i da je trebalo dati prostora i nekim drugima. Recimo Zvjezdan Ružić koji ima ne znam ni sam koliko nominacija, briljantan jazz pijanist i cijela ta riječka jazz scena koja je najjača u Hrvatskoj, uopće nije dobila prostora na otvaranju. Ili Branimir Gazdik nominiran za najbolju skladbu jazz glazbe. Sva riječi dečki, izvrsni muzičari koji se nisu imali prilike pokazati na otvaranju – reče nam Tolja.            


Porin u Rijeci 2020. pruža, na neki način, prigodu da se i to ispravi, pa da se s njega raziđu glazbenici kako su se razišli i sinoć, svi manje-više zadovoljni. Na koncu ponoviti valja i ono što se i prije četvrtka navečer znalo: Porin za životno djelo ove godine dobit će Tomislav Uhlik i Josipa Lisac, ona koja je osebujno otpjevala “Lijepu našu” za inauguracije novog nam Predsjednika.