Zborno pjevanje

Nastup na Trgu Principij: Kaplanovke i Kaplanovci darivali Rijeku glazbenom poslasticom

Robert Šimonović

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Za čitavo vrijeme trajanja koncerta pjesme su na platnu pratile prigodne fotografije članice zbora Margarete Širola koje su savršeno upotpunile cjelokupni doživljaj.RIJEKA – Kaplanovke i Kaplanovci svome su Gradu pružili dar koji samo oni mogu pokloniti – glazbenu poslasticu zbornog pjevanja u vidu besplatnog koncerta održanog na riječkom Trgu Principij. Događaj je okupio velik broj znatiželjnika koji su koncert pratili s propisno razmaknutih sjedećih mjesta, ali i obližnjih ograda, kafića, pa čak i virtualno, budući da se čitav koncert prenosio putem “live streama” na Youtubeu, za što su zaslužni momci iz tvrtke Ciklorama.


Pjevačkim zborom mladih Josip Kaplan ravnala je dirigentica i njihova umjetnička voditeljica Doris Kovačić, klavirsku pratnju činila je Jovana Vučević, dok je za udaraljkama bio Sanjin Jurčić. U jednosatnom nastupu publika je mogla uživati u njihovim izvedbama gospela, klasičnih i narodnih pjesama, obradama popularnih pop skladbi, kao i izvođenju skladbi Josipa Kaplana. Večer su otvorili upravo Kaplanovom skladbom “Sunce na Kvarnere” za koju je tekst napisao jedan od naših najvećih lokalnih pjesnika i književnika Drago Gervais.


Foto galerija: Pjevački zbor mladih Josip Kaplan na Trgu Principij Foto: Vedran Karuza


Središnji dio koncerta pripao je obradama popularnih pop skladbi, a među njima su se pronašle domaće pjesme “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Ljubav se zove imenom tvojim”, “Do posljednjeg daha” ili “Ella e”. Od stranih pop skladbi mogla se čuti pjesma “Hallelujah” Leonarda Cohena, “Heal the world” Michaela Jacksona koju je zbor preradio za vrijeme karantene, ili pjesma “Yellow” britanske grupe Coldplay. Koncert se raspleo izvođenjem gospela, da bi se zbor u konačnici povratio korijenima, izvodeći pjesmu Envera Puhovca “Laku noć, grade”, kao i svima znani “Linđo”.

Za čitavo vrijeme trajanja koncerta pjesme su na platnu pratile prigodne fotografije članice zbora Margarete Širola koje su savršeno upotpunile cjelokupni doživljaj. Napomenimo još i da je PZM Josip Kaplan u svojoj je karijeri ostvario niz uspješnih nastupa, održao brojne koncerte diljem Lijepe Naše, ali i u inozemstvu, sudjelovao na raznim natjecanjima, a nerijetko su s njih odlazili ovjenčani najvišim nagradama i priznanjima. Što se trenutnih aktivnosti tiče, od 1. listopada započinju s audicijama i primanjem novih članova, a paralelno intenzivno rade na pripremama za Svjetske zborske igre u Belgiji na kojima će u srpnju 2021. predstavljati Rijeku.