Glazbeni dani HRT-a

Naš Ivica Tomić napravio je veliki foto đir po Dori. Pogledajte što je zabilježio

Aleksandra Kućel Ilić

Photo by Ivica Tomić

Photo by Ivica Tomić

Centar Gervais prvog je dana ugostio vrsne izvođače klasične glazbe, dok su drugog dana odabrani glazbenici  podsjetili na zlatne dane opatijskih festivala. Veliki finale bio je subotnji izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije u dvorani »Marino Cvetković«OPATIJA Glazbeni dani HRT-a na tri su dana vratili Opatiju u centar zbivanja, a dva novoizgrađena multifunkcionalna prostora, Centar Gervais i Sportska dvorana Marino Cvetković, opravdala su svoje postojanje za ovakve i slične manifestacije.


Centar Gervais prvog je dana ugostio vrsne izvođače klasične glazbe, Simfonijski orkestar Hrvatske radio televizije, dok su drugog dana odabrani glazbenici uz pratnju Jazz orkestra Hrvatske radio televizije podsjetili na zlatne dane opatijskih festivala.


Veliki finale bio je subotnji izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije, Dora, koja prvi put nije održana u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, već u dvorani Marino Cvetković. I to se pokazalo kao dobra odluka.
– Osjećali smo se spektakularno, kao na nekom svjetskom natjecanju. Kao netko tko je bio na Eurosongu, imao sam priliku to osjetiti i ovogodišnji izbor bio je kao svjetski, samo u malo manjem razmjeru, kazao je Jacques Houdek, autor glazbe i koautor teksta pobjedničke pjesme »The Dream« kojom će mladi Splićanin Roko Blažević predstavljati Hrvatsku u Tel Avivu.


Photo by Ivica Tomić


Photo by Ivica TomićDa je sve bilo na vrlo visokoj razini posvjedočila je i brojna publika koja je u dvoranu ušla hodajući crvenim tepihom, a podršku izvođačima dala gromoglasnim aplauzima.


Sjajno odrađeno


Ovog puta izvođači nisu bili izdvojeni, već je takozvani »Green room« bio smješten u samoj dvorani, a voditelji Dore, Mirko Fodor, Jelena Lešić i Iva Šulentić tijekom cijelog su prijenosa posao odrađivali po cijeloj dvorani. Zadovoljstvo odrađenim poslom njegovih djelatnika nije krio niti Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić koji je pratio sve tri navedene manifestacije.


Photo by Ivica Tomić


Photo by Ivica Tomić– Nakon svega što smo vidjeli i čuli putem izravnih prijenosa i uključivanja u program HRT-a tijekom minula tri Glazbena dana HRT-a 2019. iz Opatije, a posebno nakon spektakularne završnice Dore 2019., možemo biti zadovoljni i ponosni što smo uspjeli vratiti sjaj hrvatskoj kulturi i glazbi koja im i pripada. Stoga i ovim putem uime HRT-a zahvaljujem našem domaćinu, Gradu Opatiji, svim izvođačima i autorima Dore, orkestrima HRT-a, realizatorima i svima koji su sudjelovali u realizaciji tog velikog projekta, ovogodišniih Glazbenih dana HRT-a 2019. – Opatija, poručio je Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.


Skidamo kapu


U organizaciji Glazbenih dana HRT-a sudjelovao je i Festival Opatija.


– Festival Opatija aktivno sudjeluje u svim ovim događanjima, napose oko Dana HRT-a s nastupom Simfonijskog i Jazz orkestra HRT-a te partyja Dore u Gervaisu. Posebnost ove godine svakako je povratak izbora hrvatskog predstavnika za pjesmu Eurovizije Dora čime su i ovi Dani podignuti na jednu višu razinu. Treba skinuti kapu čelnicima Grada što se Dora iznova desila Opatiji jer mislim da nema osobe koja ne shvaća da je održavanje ovih događaja dobro za ovaj grad. Nije to samo pitanje promocije destinacije na nacionalnoj razini, već su tu i ostali razlozi. Povećanje ponude, ljudi koji su došli na ova događanja negdje su odsjeli, ručali, kupljene su ulaznice. Postoje tu i stvari koje nisu na prvu vidljive.


Photo by Ivica Tomić


Photo by Ivica TomićRecimo, mi iz Festivala ovakve događaje koristimo za dogovore na ostalim projektima poput pojačavanja naše mreže medijskih i ostalih sponzorstava na nacionalnoj razini, i to smo uspješno učinili. Također, nakon što sam čuo toliko pohvala HRT-ovaca za Gervais kao izvrsnu lokaciju, ali i Opatiju u cjelini, uopće ne sumnjam da će se svi ovi događaji dugo zadržati u Opatiji, kazao je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.


Veliki napor


U organizaciju je bila uključena i tvrtka Opatija 21.


– Opatija 21 u potpunosti je zadužena za organizaciju Dore te ispunjavanje svih tehničkih te operativnih parametara potrebnih za realizaciju projekta. Kao što sam i prije napomenuo unificiranost ove manifestacije na razini svih vlasnika licence je prvi put dogovorena. Sam projekt je izrazito zahtjevan za sam građevinski objekt dvorane jer zahtijeva 2,6 tona rasvjetne i akustične opreme postaviti na nosače krovišta.


Također, tehnička oprema predstavlja zadnji krik u ovoj branši te je za implementaciju koreografije i ostalih specijalnih efekata također bio potreban veliki napor s obje strane, i HRT-a i tvrtke Opatija 21, jer smo morali paziti da ne oštetimo podlogu i zidove u istoj. Na kraju, smatram da je ovo veliki izazov i za HRT kao i za Opatiju 21 jer ni oni već deset godina nisu radili ovako veliku i zahtjevnu manifestaciju. S obzirom da radimo na tome da se Dora održi u Opatiji i sljedećih godina, mislim da suradnju mogu okarakterizirati kao vrlo uspješnu, zaključio je Igor Štok, direktor Opatije 21.


Veliku podršku manifestaciji dao je i Amadria Park hotela u Opatiji.


– Smatramo da događaji poput Dana HRT-a pripadaju Opatiji i upravo zbog toga smo zajedno s Gradom Opatijom odlučili podržati cijelu ovu priču. Opatija je od samoga početka razvoja turizma privlačila najpoznatije umjetnike koji su ovdje i odmarali i nastupali, a tradicija održavanja velikih festivalskih događanja postojala je desetljećima. Svaki kutak Opatije idealna je scenografija, a upravo zbog toga za sve goste na našim terasama redovno pripremamo vrhunska kulturna događanja na kojima gostuju poznati i renomirani glazbenici, kazala je generalna direktorica Amadria Park hotela Lazarela Komlen.