Posljedice Brexita

Nakon korona virusa, britanskoj glazbenoj industriji prijete vize i carine u EU

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Trgovinski dogovor između Velike Britanije i EU omogućuje radnicima iz raznih industrija da bez viza ulaze u zemlje Europske unije, ali ne i glazbenicima kojima je to koncertno tržište s oko 450 milijuna stanovnika od životnog značajaVažni britanski izvozni adut, glazbena industrija, uz štetu koju i dalje trpi od korona virusa, odnosno potpunog zamiranja koncertnih aktivnosti, ovih se dana suočava s novim krupnim problemima.
Naime, nakon što je britanska vlada napokon postigla prihvatljivi sporazum za obje strane s EU 24. ovog mjeseca i potpisala opširni trgovinski sporazum, Velika Britanija i službemo napušta Europsku uniju 1. siječnja 2021. godine. Premijer Boris Johnson se s dva palca prema gore zadovoljno slikao za svoj Twitter profil, a priopćenja pristigla iz vladina ureda tim povodom nisu bila ništa manje euforična.
“Vratili smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i našim ribolovnim vodama. Dogovor je fantastična vijest za obitelji i tvrtke u svim dijelovima Velike Britanije. Potpisali smo prvi sporazum ikad o slobodnoj trgovini koji se temelji na nula carina i nula kvota.”
No, čini se da u trgovinskom dogovoru s EU ima detalja koji nisu „fantastična vijest za obitelji i tvrtke u svim dijelovima Velike Britanije“.
Primjerice, trgovinski dogovor između Velike Britanije i EU omogućuje radnicima iz raznih industrija da bez viza ulaze u zemlje Europske unije, ali ne i glazbenicima kojima je to koncertno tržište s oko 450 milijuna stanovnika od životnog značaja.
Ubuduće, kad britanski bendovi idu na turneju po zemljama EU, za svaku posebno će morati tražiti vizu, odnosno radnu dozvolu, što će uvelike zakomplicirati i poskupiti turneje.
Zbog te činjenice u Velikoj Britaniji pokrenuto je potpisivanje peticije u kojoj se traže novi pregovori s EU kako bi se ova ograničenja za britanske glazbenike ukinula.
„Tražimo da britanska vlada pregovara s EU o tome da se omogući slobodna radna dozvola za kulturni rad bez viza u 27 zemalja EU za bendove i prateće osoblje na turnejama, glazbenike, umjetnike, TV i sportske slavne osobe za na nastupe pred publikom i na raznim događanjima. Također, da se dozvole izvozno-uvozne iznimke i ne plaćaju pristojbe za opremu koja služi za izvođenje koncerata i ostalih događaja“ – stoji u peticiji čiji sadržaj prenosi NME.


U Velikoj Britaniji pravilo je da je vlada obavezna odgovoriti na svaku peticiju koja sakupi više od 10 tisuća potpisa, a sa 100 tisuća potpisa o peticija ulazi u razmatranje za raspravu u britanskom parlamentu. Ova glazbenička je prvi cilj ostvarila odmah, a očito će i drugi s obzirom da ju je do trenutka kad ovo pišemo potpisalo 77 tisuća ljudi.