Bez publike

Nagrada Status: U Exportu proglašenje najboljih hrvatskih instrumentalista u 2020. godini

Ivana Kocijan

Foto: JELENA VLAHOVIĆ

Foto: JELENA VLAHOVIĆ

Boje Primorsko-goranske županije na svečanoj dodjeli brane Ivan Pešut, Zoran Majstorović i Vedran Ružić te splitsko-riječki glazbenik Boris PopovU zgradi Exporta na Delti večeras će biti održana svečana dodjela Nagrade Status, koja će ove godine zbog epidemioloških mjera biti zatvorenog tipa i bez publike, nakon što je prvi planirani termin dodjele – 16. ožujka – zbog početka pandemije COVID-19 otkazan tjedan dana prije održavanja.


Ovogodišnji laureati, najbolji hrvatski instrumentalisti u 2020. godini, tako ipak neće biti uskraćeni za svoju najveću manifestaciju, a budući da će se cijela dodjela snimati, publika će je imati priliku naknadno pogledati na malim ekranima.


Dvadeset kategorija


Podsjetimo, ova se prestižna nagrada dodjeljuje u 20 kategorija različitih instrumenata i stilova, a takvo priznanje od struke posebna je čast svakom glazbeniku. Ovogodišnji su laureati: Yogi Lonich, Alen Križaj, Toni Starešinić, Mario Klarić, Dinko Sedak-Benčić, Emil Gabrić, Krunoslav Dražić, Damir Butković, Zoran Majstorović, Ivan Bonačić, Marko Šolman, Filip Pavić, Vedran Ružić, Hrvoje Kralj, Petar Ćulibrk, Joe Kaplowitz, Bruna Matić, Luka Žužić, Boris Popov i Ivan Pešut.
Među nekim od prijašnjih dobitnika su redom vrhunski glazbenici: Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Matija Dedić, Elvis Stanić, Saša Nestorović, Hrvoje Rupčić, Boris Leiner, Vedran Božić, Igor Geržina, Marko Ramljak, Davor Križić, Henry Radanović, Stjepan Hauser, Joseph Joe Kaplowitz, Zvjezdan Ružić, Vojkan Jocić i mnogi drugi koji predstavljaju ono najbolje s čime se hrvatska glazbena scena može pohvaliti.


– Za nagradu mogu biti predloženi instrumentalisti članovi HGU-a, kao i članovi drugih glazbenih udruga, ali i svi drugi glazbenici, punoljetni državljani Republike Hrvatske, instrumentalisti čije su izvedbe snimljene ili ostvarene i dokumentirane te objavljene u Hrvatskoj unutar izborne godine, u ovom slučaju unutar 2019. godine.


Na temelju liste pristiglih prijedloga, stručne komisije koje čine poznati i priznati glazbeni profesionalci, glasanjem biraju najboljeg – dobitnika nagrade Status u odabranoj kategoriji.


Njihov izbor u svakoj kategoriji javno je objavljen na web-stranici Nagrade Status, a pobjednicima po kategorijama bit će uručene nagrade u programu u Export na Delti u Rijeci, danas od 19.30, poručuju iz Hrvatske glazbene unije.


Kao uvod u program, u novouređenom prostoru Export na Delti, u 19.30 dobitnici Statusa razgledat će, uz stručno vodstvo, izložbu Fiume Fantastika: Fenomeni grada, koja je postavljena u sklopu projekta Rijeka 2020 – EPK. Program dodjele započinje u 20 sati uz zanimljiv glazbeni program.


Status Band


Od ove se godine na dodjeli uvodi jedna novost. Naime, dosad su dobitnici Nagrade Status imali priliku glazbeno nastupati na dodjeli uz podršku svojih matičnih sastava ili unutar formacija u kojima inače djeluju, a ovom će prilikom nastupati uz pratnju najboljih riječkih glazbenika, za ovu priliku okupljenih u Status Band.


Čine ga dosadašnji dobitnici Nagrade Status iz riječke podružnice HGU-a: Henry Radanović (bas gitara), Ivan Popeskić (klavijature), Branimir Gazdik (bubnjevi) i Ivan Pešut (gitara).


Povod ovoj promjeni je odlično iskustvo sa sličnim Status Bandom koji je pratio finaliste na dodjeli nagrade Status Juniori, mlađem bratu Nagrade Status, namijenjenoj promociji talentiranih mladih glazbenika svih stilova do navršene 18. godine života.


Za kraj dodajmo da se Nagrada Status od 2006. godine održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH i HUZIP-a.