Efektno

Na jazz festivalu u Malom Lošinju nastupila legendarna Zdenka Kovačiček

Bojan Purić

Nastupila je jazz-rock legenda Zdenka Kovačiček u pratnji skupine Greenhouse Blues BandMALI LOŠINJ – Jazz-festival Lošinj ipak je održan, iako sveden na samo jednu koncertnu večer, na kojoj je nastupila zagrebačka jazz-rock legenda Zdenka Kovačiček u pratnji skupine Greenhouse Blues Band. Iako je i ovo, šesnaesto po redu izdanje festivala trebalo biti sastavljeno od tri večeri, zbog svima poznatih razloga i iz toga proizašle novčane oskudice u glazbenom svijetu, program je skraćen, pa su otočni ljubitelji jazza i oni poklonici ovoga glazbenog pravca koji na Lošinju borave ljeti, ostali prikraćeni za »cijelu dozu« užitka.


»Bilo je mnogo previranja uoči održavanja festivala, a konačna odluka pala je u posljednjih sedam dana i ipak smo održali koncert da ne prekidamo kontinuitet vrlo posjećene manifestacije, pa je barem ovaj dio glazbene scene na Lošinju ostao živ. I prije korone mi je Zdenka Kovačiček bila na pameti. Ima sjajan bend i znao sam da će biti odlično zbog njihovog širokog repertoara – starog jazza, swinga… Bilo je planova i za drugu i treću večer festivala, ispočetka je to bilo i budžetom odobreno, ali morali smo sve smanjiti«, kazao je Zoran Jaeger »Jex«, utemeljitelj i dugogodišnji voditelj festivala, izrazivši nadu da će dogodine festival biti održan u potpunom programu.


Za Kovačiček i Greenhouse bio je ovo drugi nastup u dva dana, ali nakon pola godine bez koncerata. Prateći javnozdravstvene preporuke, organizatori su na ljetnu terasu Kina Vladimira Nazora pustili samo sedamdesetak posjetitelja, s razmakom između skupina posjetitelja. Među njima je bio i Franc Virtič, zaljubljenik u jazz iz Maribora i višegodišnji posjetitelj Lošinja, koji nam je kazao: »Najbolji dio koncerta bile su mi izvedbe pjesama Janis Joplin. Prvi put sam na festivalu bio 2016. godine, kada su nastupili Saskia Laroo i Ratko Divjak, a otada redovno dolazim. Da sam znao za festival, dolazio bih i prije. Sve pohvale organizatorima što su i u ovakvoj situaciji održali koncert«.