Frank Sinatra

Na današnji je dan rođena glazbena ikona: Nije volio janjetinu i žene koje previše piju

Sanda Milinković

FOTO/Wikipedia

FOTO/Wikipedia

Pamtit će se kao velika zvijezda koja je sve učinila "na svoj način". 12. prosinca 1915. godine u Hobokenu (New Jersey) rođen je sin jedinac roditelja Talijana – oca vatrogasca i majke, visoke dužnosnice demokratske stranke. Rođen je pod imenom Frank Albert Sinatra, a svijet će ga pamtiti po nebrojenim glazbenim hitovima, jedinstvenom životnom stilu, vezi s Avom Gardner i Laurom Baccall, prijateljstvu s Kennedyjevima i povezivanju s mafijom.


Sinatra je s petnaest godina napustio srednju školu u želji da postane sportski novinar. Prvo je radio kao vozač kamiona za novine New Jersey Observer, a zatim u tiskari. Nakon što mu je urednik Observera kazao da radnik u tiskari ne zna dovoljno da bi postao novinar, Sinatra upisuje večernju školu novinarstva. Nakon toga je uspio i u namjeri i postao sportski novinar.


Prema različitim izvorima, njegova je velika strast tijekom čitavog života bio boks – onaj ulični, bez rukavica. Pričamo li o Sinatrinom pjevanju, naići ćemo na informacije da Sinatra uopće nije poznavao note pa se oslanjao na vlastiti sluh i odličan osjećaj za ritam.


Ponuda života Tommyja Dorseyja
Mladom Sinatri je uzor bio Bing Crosby, ali kasnije je navodio Billie Holliday koju je tridesetih godina prošlog stoljeća slušao po njujorškim klubovima. Nastupao je po lokalnim amaterskim natjecanjima u pjevanju i paralelno obilazio filmske studije ne bi li dobio prvu glumačku ulogu.


Gotovo deset godina kasnije, njegove se ploče prodaju u deset milijuna primjeraka godišnje. Tada je od strane novinara dobio općepoznati nadimak “The Voice”, a na vrhuncu slave 1945. godine dobiva posebnu nagradu Američke filmske akademije za ulogu u filmu “The House I live in”. Te godine sve kreće nizbrdo. 


FOTO/Wikipedia


FOTO/WikipediaPrvo su ga jedne novine prozvale da prijateljuje s mafijaškim šefom Luckyjem Lucianom, a zatim ga je i  Odbor za protuameričke aktivnosti optužio za suradnju s mafijom i komunistima. Nakon što je udario novinara trač rubrike novina Hearst zbog toga što ga je nazvao “digićem”, iste se novine obrušavaju na njega, a slijedi otkazivanje koncerata u New Yorku te raskid ugovora s izdavačkom kućom Columbia, prenosi Wikipedia. Uz sve to, veza s Avom Gardner postaje javni skandal pa se i Nancy rastaje od njega te nakon svih tih udaraca Sinatra u 34. godini života pada na samo dno.


Prijateljstvo s Kennedyjevima i brojne ljubavne veze


Sinatra je pokrenuo sam sebe pročitavši scenarij za “From here to eternity”. Shvaća da je uloga Maggia, malog Talijana koji odbija biti slomljen, kao stvorena za njega te odlazi do šefa Columbia Picturesa Henryja Cohna i uspijeva dobiti tu ulogu, koja mu donosi i Oscara. Sinatra se polako ali sigurno vraćao na zvjezdanu stazu i njegova je karijera ponovno bila u usponu.


Zaredali su filmovi “Guys and Dolls”, “The Tender Trap” i “The Man With The Golden Arm”, a zatim i novi pjevački ugovor s izdavačkom kućom Capitol records. U to se vrijeme Sinatra intenzivno druži s Kennedyjevima i radi na promociji Johna F. Kennedya tijekom njegove predsjedničke kampanje.


FOTO/Flickr


FOTO/FlickrPrema pisanju Expressa, Jackie Kennedy je prezirala Sinatru i pokušavala ga držati na sigurnoj udaljenosti od supruga. Ali, nije se mogla suzdržati pa se rasplakala kad je čula Franka kako pjeva “Angel Eyes”.Vođe demokratske stranke u međuvremenu su postali zabrinuti zbog Sinatrinih navodnih mafijaških kontakata, no Kennedy postaje predsjednikom. Poznata je tadašnja Sinatrina gesta kada je kao nagradu Kennedyju javno ponudio da dijele djevojku Judith Campbell Exner što je ovaj i prihvatio.

Kap koja je prelila čašu bilo je Sinatrino upoznavanje Exner s čikaškim mafijaškim šefom Samom Giancanom nakon čega je vodstvo demokratske stranke, odnosno obitelj Kennedy, odlučilo prekinuti sve odnose s Judith Exner i Sinatrom. Expressa piše da mu je baš Giancana jednom zaprijetio da će ga srediti, no nakon toga je izjavio: “Isuse, kako itko može ugušiti taj glas? To je najljepši zvuk na svijetu. Frank ima sreće što ga ima, jer mu je on spasio život”.


Nakon raskida veze s Avom Gardner Sinatra je ljubovao s Lauren Bacall, udovicom Humphreya Bogarta, južnoafričkom plesačicom Juliet Prowse, a 1966. godine ženi se i za 30 godina mlađu, 21-godišnju Miu Farrow no i od nje se već nakon 16 mjeseci rastaje. 


11. srpnja 1976. godine ženi se za Barbaru Marx, bivšu ženu jednog od četvorice čuvene braće Marx, Zeppa Marxa, koja će ostati uz njega sve do smrti.


FOTO/Flickr, Frank i Nancy


FOTO/Flickr, Frank i NancyNakon svog velikog hita iz 1966. godine, “Strangers In The Night“, Sinatra počinje sve više eksperimentirati s jazzom i ostalim glazbenim formama.


Nije volio janjetinu i žene koje puše


Wikipedia prenosi da Tijekom cijelog života nije podnosio žene koje puše i piju previše te one koje stavljaju previše parfema. Nije volio pečenu janjetinu, zelene salate, a od ljudi lažove i laskavce. Bio je pravi domaćin, u skladu s talijanskim korijenima i odličan kuhar.


Namjerno se izdavao za velikog ljubitelja zabava i puštao je da javnost misli kako se svaku večer vani provodi, a ustvari je najčešće bio kod kuće uz knjigu. Bio je veliki zaljubljenik u beletristiku i jako se zanimao za povijest.


Bio je, što se kaže, “lažni cuger” – više je pričao o piću, no što ga je konzumirao. Držao je da je Lennonova i McCartneyeva skladba “Yesterday” jedna od najboljih pjesama ikada napisanih te da je Sugar Ray Robinson najbolji boksač kojega je ikada imao prilike gledati. Omiljena zdravica bila mu je: “Da mi poživite do stote i da posljednji glas koji budete čuli bude moj.”


Sinatra je preminuo 14. svibnja 1996. godine od srčanog udara. Karijeru su mu obilježile uloge u pedeset i osam filmova i nebrojeni glazbeni hitovi. Njegov ekstravagantni život izvan svijetla pozornice prepričava se i dan danas u nebrojenim biografijama. Unatoč svemu, pamtit će se kao velika zvijezda koja je sve učinila “na svoj način”.