Mornar

Novo glazbeno putovanje: Muzički zapis legendarne Sacher – Leiner ritam sekcije Vještica

S.M.

Foto: Press

Foto: Press

Ova pjesma je ujedno i zadnja snimka Borisa Leinera na bubnjevima.“Kaj bi vi? Da se svega ostavim?”, pita se Sacher u pjesmi „Mornar“ (koji je iznevjerio more), novom, petom, singlu s hvaljenog albuma „Biser, ambra, jantar“ i odmah odgovara – “Nikada”, jer ploviti se mora. Jasno je to i iz latinske izreke koju spominje kao motiv u pjesmi – ”Navigare necesse est“, koja u prijevodu znači – „Plovidba je važnija od života, upravo, jer se ponekad, zahvaljujući njoj, život i nastavlja.“


Izreka je to koja je postala geslo mornara svijeta, a prvi put ju je spomenuo Pompej, rimski vojskovođa. U kontekstu u kojem je Sacher koristi, njegova plovidba je glazbena, njegova njegovo putovanje je stvaralačko, kreativnim morima uz vjetrove duše koje to putovanje oblikuju u jednu zaokruženu glazbenu cjelinu imena „Mornar“.


Optimistično poručuje da i kada nema vjetra u jedrima, možemo naprijed drugim naporima – „bumo veslali“, odnosno i kada je teško, snagom volje možemo ostvariti sve što želimo. Pjesma je ovo koja osvaja svojim „feel good“ osjećajem, optimizmom poruke, ritmom koji budi energiju pokreta.


Sacher

Foto: Branka Sacher
Već na prvo slušanje, moguće je da ćete zaželjeti okrenuti novu stranicu života, odvažiti se na ostvarivanje dugo sanjanih snova ili ćete samo dobiti poriv da zaplešete u samoći sobe uz dobar saherovski glazbeni optimizam.


Ova pjesma je ujedno i zadnja snimka Borisa Leinera na bubnjevima, konačni muzički zapis legendarne Sacher – Leiner ritam sekcije Vještica koju je i previše ljudi nazvalo genijalnom.


Autorica video spota, koji prati pjesmu, je Branka Sacher. Riječ je o kolažu scena, od sive svakodnevice u kojoj se često nalazimo, papirantih brodova kao simbola i nosioca promjena sve do dalekih mora i sunčanih prostranstava koja nude užitke promjene. Tim motivima Sacherovi vas vode na putovanje duha o kojem „Mornar“ pjeva.


Uz Sachera i Leinera, Mornara sviraju Ivan Beuc i Miljan Bakić na gitarama, pjeva Filip Riđički, a na glasoviru gostuje Zvonimir Dusper-Dus, koji je ujedno i producent albuma.