Pobjednica Opatijskog festivala

“Moja mala djevojčica”: Pjevačica Zdenka Vučković preminula nakon kratke i teške bolesti

P. N.

FOTO/Marin Aničić

FOTO/Marin Aničić

Šezdesetih je godina uživala slavu kao tinejdžerska zvijezda, a 1963. godine je pobijedila na Zagrebačkom festivalu s pjesmom "Zagreb, Zagreb".Pjevačica Zdenka Vučković preminula je u 78. godini života, a vijest je objavljena na njezinoj Facebook stranici riječima: “Javljamo vam tužnu vijest da nas je jučer nakon kratke i teške bolesti napustila Zdenka Vučković”.


Njezina je pjevačka karijera započela kada je imala svega petnaest godina, nastupom na prvom Opatijskom festivalu 1958. godine. Nastupala je s dvije pjesme, od kojih je “Moja mala djevojčica” u duetu s Ivom Robićem postala omiljena i među generacijama koje su za nju čule puno kasnije. Pored ove, nastupila je i s naslovom “Kućica u cvijeću”, ali “Moja mala djevojčica” bila je pobjednica festivala i samim time veliki ulazak na estradnu scenu mlade pjevačice.


Šezdesetih je godina uživala slavu kao tinejdžerska zvijezda, a 1963. godine je pobijedila na Zagrebačkom festivalu s pjesmom “Zagreb, Zagreb” (“Vraćam se, Zagrebe, tebi”). Iste je godine nagrađena na Splitskom festivalu za izvedbu pjesme “Veslaj, veslaj” koju je izvela u duetu s Arsenom Dedićem.
Slavu je stekla i izvođenjem kultne “Zeko i Potočić” koju je u originalnoj i prvoj izvedbi, 1956. godine snimila osječka pjevačica Olgica Miler sa Zabavnim orkestrom Radio Osijeka.


Krajem 50-ih godina, Vučković je upoznala skladatelja Krešimira Oblaka za kojeg se udala 1971. godine. 


Osamdesete su godine donijele sve manje nastupa pjevačke zvijezde pa se nastupom na Zagrebačkom festivalu 1989. godine oprostila od festivalske scene. Za tu je prigodu izvela pjesmu simboličkog naslova “Odrasla je djevojčica mala”.