Nastup na Podvežici

Letu Štuke na Zvečki: Potvrdili kultni status benda među sve širom publikom

Katarina Bošnjak

Letu Štuke / Snimila Ana KRIŽANEC

Letu Štuke / Snimila Ana KRIŽANEC

Pamtljive stihove i stilsku raskoš pjesama prate energični nastupi redovito ispraćeni ovacijama, zahvaljujući čemu su Letu Štuke već godinama visoko na popisu bendova čiji se koncerti ne propuštaju

Nakon što je poslijepodnevni pljusak gradu dao nadu za osvježenje, niže temperature i lakše disanje, mnoštvo građana se okupilo na već dobro ustanovljenoj i odlično posjećenoj ljetnoj pozornici, to jest vanjskom terenu Boćarskog doma Podvežica. Obožavani Zvečka Festival ovog je četvrtka nastavio u jakom i nezaustavljivom ritmu koji je konzistentan već više od nekoliko tjedana, a večerašnji gosti bili su mnogima omiljeni sarajevski bend Letu Štuke.

Foto galerija: Letu Štuke na Zvečki na Podvežici Foto: Ana KrižanecUz Dinu Šarana, jednog od najtalentiranijih pop rock autora na ovim prostorima, koncert je od samog početka bio predodređen za uspjeh. Bend se na scenu popeo kratko iza 22 sata te u vrlo kratkom roku bliže pozornici privukao sve prisutne koji su u dvorištu sjedili na travi, razgovarali, naručivali pića ili čekali pred ulazom festivala. Otvorili su sa pjesmom “Sami”, a na prvi pogled je bilo vrlo jasno da su Letu Štuke jedan iskren i „no filter“ bend, samo surova istina oblikovana u kvalitetnu muziku i izvođena uz izvrsne glazbenike.


Ono što je zanimljivo, a što je primjetno i na njihovim koncertima, jeste žanrovska raznolikost njihove glazbe. Naime, čini se kako Letu Štuke i uživo mogu izvući baš sve – od dirljivih balada do ska pjesama stvorenih za skakutanje, a ovo je zasigurno primijetila i publika među kojom se pojavilo dosta pravih fanova i poznavalaca tekstova pjesama. Atmosfera je na koncertu dolazila lagano, a ironično je kako je sve kulminiralo baš onda kada su na red došle laganije i emotivnije pjesme u koje se svaki pojedinac udubio na neki svoj način. Tako su za kraj ostavili one najemotivnije – “Šutiš” i “Mjesto za dvoje”, dvije pjesme koje su značajne čak i onima koji ih ne slušaju. U tome je zapravo i njihova čar, što su bend na čiji će koncert doći svi, uključujući one koji znaju samo dvije ili tri stvari.


Letu Štuke već su eponimnim debut albumom 2005. na prepad osvojili i publiku i kritiku, koja ih je promptno svrstala među vodeća alter-pop imena regije. Idući dugosvirajući materijali – “Proteini i ugljikohidrati”, “Brojevi računa”, “Topla voda” – iznjedrili su novi niz hitova i potvrdili kultni status benda među sve širim krugom obožavatelja.


U tome je glavnu ulogu imala Šaranova jezgrovita, vrlo intimna i uvijek aktualna lirika, bolna kada njome precizno secira stanje u društvu, a nježno okrutna kad se bavi ljubavnom tematikom. Pamtljive stihove i stilsku raskoš pjesama prate energični nastupi redovito ispraćeni ovacijama, zahvaljujući čemu su Letu Štuke već godinama visoko na popisu bendova čiji se koncerti ne propuštaju.