Obljetnica smrti Edith Piaf

»La vie en rose« još se pjeva

Hina

Biografija iz pera Roberta Bellereta »Piaf, francuski mit«, kaže kako je pjevačica oborila sve rekorde: u zavođenju, strasti, boli, ludosti, provokacijamaPARIZ O životu u ružičastom pjevala je Edith Piaf prije nego je 10. listopada 1963. njezin glas zauvijek utihnuo, u dobi od 47 godina, čime je završio jedan buran i vrlo neobičan život. Prva Francuskinja koja je uspjela osvojiti Ameriku, pjesmom »La vie en rose«, zbog svog krhkog stasa i visine od 1,47 m poznata kao Vrapčić, i danas se smatra prvim francuskim ženskim glasom. 


  Nedavna biografija iz pera Roberta Bellereta »Piaf, francuski mit« kaže kako je pjevačica oborila sve rekorde: u zavođenju, strasti, boli, ludosti, provokacijama. Zbog intenziteta glasa i njezine osobnosti ništa joj drugo na sceni nije trebalo: po jedna gesta za svaku pjesmu, mala crna haljina i svjetlosni krug reflektora na pozornici.    Njezina velika ljubav bio je boksač Marcel Cerdan, koji je tragično nestao u zrakoplovnoj nesreći 1949. dok je putovao kako bi joj se pridružio u New Yorku. Za njega je nešto ranije napisala »Himnu ljubavi« (Hymne a l’amour) i stihom »Ako te jednog dana život meni oduzme…« predvidjela njihovu sudbinu.

Belleret piše kako se Piaf, suprotno onom što je pričala, nije rodila u siromašnoj ulici u Parizu već u bolnici. Djetinjstvo joj također nije četiri godine bilo obilježeno sljepilom kao što je tvrdila, već je nekoliko tjedana imala probleme s vidom zbog virusne infekcije oka. Ona je tvrdila da je čudesno ozdravila zahvaljujući svetoj Tereziji iz Lisieuxa, piše Belleret. 


  Bez obzira na male laži, njezin je i osobni i profesionalni život ipak bio obilježen dramama i tragedijama, izgubila je djevojčicu Marcelle u dobi od dvije godine, a majka joj je pronađena predozirana u jarku. Piaf zbog toga ili unatoč tome razvija iznimni, opori humor. 
  Edith Piaf umrla je od unutarnjeg krvarenja na jugu Francuske 10. listopada 1963. godine, iscrpljena ovisnošću, kirurškim operacijama i reumatoidnim artritisom. Nakon smrti odbijen joj je vjerski obred jer se dvaput udavala.


Deseci tisuća obožavatelja slijedili su lijes prema groblju Pere Lachaise u Parizu. Uz pjesme »La mer« Charles Treneta, »Comme d’habitude« Claudea Francoisa i »Les feuilles mortes« Yvesa Montanda, »La vie en rose« pripada vrlo uskom klubu francuskih šansona koje su postali svjetski standardi. 


  Pola stoljeća od smrti jedne od najvećih francuskih glazbenih zvijezda obilježava se prikazivanjem dokumentarnih filmova o njezinom životu, koncertima, ali i objavljivanjem DVD-a i limitiranog peterostrukog CD-izdanja na kojem će se naći njezinih 100 nezaboravnih hitova.


U čast legendarnoj pjevačici prošlog je mjeseca u New Yorku održan veliki tribute koncert na kojem su njezine pjesme izveli: Harry Connick, Jr., Duffy, Zaz, Beth Ditto i mnogi drugi. Snimka koncerta prekjučer je prikazana na drugom programu francuske nacionalne televizije, a ovih će se dana moći pogledati i u programu televizijske kuće TV5 Monde. Od 10. do 13. listopada Pariz će ugostiti prvi Edith Piaf Festival u sklopu kojeg će se održavati izložbe, koncerti i drugi sadržaji.