Dora u Opatiji

Karte za izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije rasprodane deset dana unaprijed

Aleksandra Kućel Ilić

Marin Cvetković, Mila Ajzenštajn Stojić i Ivo Dujmić koji im je uručio ulaznice za Doru / Foto A.KUĆEL-ILIĆ

Marin Cvetković, Mila Ajzenštajn Stojić i Ivo Dujmić koji im je uručio ulaznice za Doru / Foto A.KUĆEL-ILIĆ

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić darovao je ulaznice dugogodišnjoj gošći Opatije, 98-godišnjoj Mili Ajzenštajn Stojić i Marinu Cvetkoviću, ocu poginulog hrvatskog branitelja Marina Cvetkovića po kojemu dvorana u kojoj će se ove subote održati Dora nosi imeOPATIJA  Karte za Doru su planule, ali je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić koji je jučer gostovao u emisiji »Dobro jutro, Hrvatska« na HRT-u, u hotelu Ambasador u Opatiji darovao dvije ulaznice posebnim gostima.


Ususret vikendu u kojem će se održati Glazbeni dani HRT-a i Dora u Opatiji, uručio je ulaznice za glazbene manifestacije dugogodišnjoj gošći Opatije, 98-godišnjoj Mili Ajzenštajn Stojić i Marinu Cvetkoviću, ocu poginulog hrvatskog branitelja Marina Cvetkovića po kojemu dvorana u kojoj će se održati Dora nosi ime.


Opatijac Marino Cvetković bio je opatijski košarkaš koji je u prosincu 1991. godine poginuo na ličkom ratištu, a njegov otac Marin voli pratiti aktivnosti u dvorani nazvanoj po pokojnome sinu, pa tako niti povratničku Doru prošle godine nije propustio.


Doris Pinčić Rogoznica i Ivo Dujmić / Foto IVICA TOMIĆ


Doris Pinčić Rogoznica i Ivo Dujmić / Foto IVICA TOMIĆ

Generalne probe


Gospođa Mila Ajzenštajn Stojić ima 98 godina, bila je na svim Dorama do sada te joj je prije tri godine uručena nagrada Turističke zajednice Grada Opatije povodom 70. dolaska u ovaj grad.


Ova osebujna dama, inače po struci farmaceutkinja, tijekom zimskih mjeseci često boravi u hotelu Ambasador, ali kako nam je povjerila, zapravo »ne postoji hotel u Opatiji u kojemu nije odsjela«.


Velika je zaljubljenica u festival Doru koji je, svojevremeno, u pratnji supruga posjećivala u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner gdje se održavao. Odnosno, više od svega voljela je poslušati generalnu probu, nakon koje su je i sami pjevači pitali »Gospođo Mila, što mislite kako bismo mogli proći na natjecanju?«.


Pripreme u Sportskoj dvorani Marino Cvetković u punom su jeku / Foto RONI BRMALJ


Pripreme u Sportskoj dvorani Marino Cvetković u punom su jeku / Foto RONI BRMALJPovjerila nam je još i da su njezine prognoze u suštini bile sasvim solidne, pa se i njezino mišljenje svake godine sve više uvažavalo… Najavila je i da će na Doru 2020. godine doći u svečanoj crnoj haljini koju je sama kreirala!


– Za godinu i pol dana »uhvatit« ću sto godina. I nadam se popratiti još pokoju Doru – rekla je izrazito vitalna gospođa Mila.Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, zadovoljan je suradnjom s HRT-om, a posebno i izborom voditelja Dore.– Ove godine je stiglo voditeljsko pojačanje na Doru, a sve to je u skladu sa željama da budemo kao Sanremo ili da se barem približimo tom festivalu. Zbog toga osim kvalitete izvođača i pjesama, veliku pažnju pridajemo i tome da voditeljski parovi budu što profesionalniji i atraktivniji. To je bila odluka glavnog ravnatelja HRT-a i mi podržavamo takav pristup, te sam se nakratko u Rijeci sastao i s jednom od voditeljica, a bila je to Doris Pinčić Rogoznica – rekao je Dujmić.


Geni su presudni


U Opatiju je prvi put došla u vrijeme kada se sadašnji hotel Milenij zvao Principe Umberto, a bilo je to, kako nam je navela, 1946. godine.


– Sjećam se drvenog kupališta Slatina, a s obzirom na to da sam po struci farmaceutkinja, stažirala sam u Opatiji, u ljekarni. Moja majka je i po pet mjeseci običavala provoditi u hotelu koji se danas zove Milenij, a u to vrijeme je bio hotel Jadran. Osobno sam boravila u svim opatijskim hotelima, a u vrijeme dok sam bila studentica i nisam imala novca, i u privatnom smještaju. Dakle, spavala sam i na improviziranom ležaju na podu, ali i u petozvjezdanim hotelima. A Doru jako volim jer sam se uz nju vezala još u vrijeme dok se održavala u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner. Poznavala sam izvođače i često su me nakon probe pitali – što mislite, kako ću proći? Prošle godine sam Doru pratila preko TV ekrana jer nisam uspjela dobiti kartu, a ove godine me Grad Opatija odlučio nagraditi. Svečano ću se obući jer ako je žena starije dobi, ne znači da treba biti neuredna. Smatram da što je žena starija, više pažnje treba posvetiti svom uređivanju i adekvatno se odjenuti – rekla je gospođa Mila koja je tijekom cijelog života u slobodno vrijeme voljela dizajnirati odjevne predmete.


Odala nam je i mini recept za dugovječnost.


– Geni su presudni jer ako su loši – nema pomoći. Ja na ništa posebno ne pazim, niti na to što jedem, niti koliko spavam, ali nešto drugo jako pazim. Pazim da se ne sekiram i to je najvažnije od svega. Ljudi se zbog potpuno nevažnih stvari u životu sekiraju, a moj primjer dokazuje da je upravo u tome da se izbjegne uzrujavanje – moguća formula za što duži i sretniji život – objasnila nam je jučer gospođa Mila Ajzenštajn Stojić.