Festival

Jubilarac donosi puno novih mikovskih lica: Predstavljeni domaćini, pjesme i izvođači

Slavica Mrkić Modrić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Karavana u kojoj putuje četrdesetak izvođača, ali ubrojivši sve »popratne službe i družbe« gotovo stotinu mikovaca krenut će iz Rijeke 16. lipnjaRIJEKA Pedeset i peti rođendan Festival Melodije Istre i Kvarnera slavit će od 16. do 22. lipnja. Slavit će ga s uvijek vjernom mikovskom publikom kojoj će podastrijeti mnogo novosti, od onih vezanih uz produkciju, preko podosta novih lica koja sa sobom donose i novi, moderniji pogled na bazu tj. tradiciju, čime će Festivalu osigurati »miran san« što se tiče očuvanja te iste tradicije.


Karavana u kojoj putuje četrdesetak izvođača, ali ubrojivši sve »popratne službe i družbe« gotovo stotinu mikovaca krenut će iz Rijeke 16. lipnja. Već narednog dana mikovci će pjevati na pulskom Forumu, 18. lipnja na kastavskoj Crekvini, a u Puntu 19. lipnja. Lijepa je novost da se MIK vraća u Novi Vinodolski, koji je po krčkom modelu u kojem se u domaćinstvu karavani izmjenjuju Grad Krk, te Općine Malinska-Dubašnica i Punat dogovorio naizmjenično domaćinstvo festivala s Crikvenicom.


Finale u Opatiji


U Novom Vinodolskom mikovci će nastupiti 20. lipnja, a karavana će putovanje završiti 21. i 22. lipnja u Opatiji. »Generalka« je na rasporedu 21. lipnja, a finalna večer i to ona nakon 49 godina pauze na opatijskoj Ljetnoj pozornici bit će upriličena 22. lipnja.1. SE DOKAD JE SVETA Nina Kraljić(Saša Markovski – Vjeko Alilović) 2. NI NAN BILO SUJENO D’Beni Band(Damir Matetić – Damir Matetić) 3. LIPO LITO Nina Fakin(Andrej Baša – Robert Pilepić) 4. MEŽNJAROV SIN Neven Barac(Robert Grubišić – Zlatan Marunić)5. ANA Z LOVRANA Duško Jeličić i Bonaca(Mario Koritnik – Mario Koritnik) 6. LJUBAVI Andrina Frleta(Andrina Frleta – Suzana Blečić) 7. NA PARAPETU Klapa Tić (Robert Grubišić – Zlatan Marunić) 8. MOJOJ ISTRIJANKI Erik Balija(Erik Balija – Erik Balija)9. PRIMORSKA ARIJA Joso Butorac(Andrina i Frane Frleta – Suzana Blečić) 10. JUBAV JE JUBAV Martina Majerle(Andrej Baša – Andrej Baša) 11. NE TRIBAŠ SPATI SAMA TI Daniel Moscarda(Daniel Moscarda – Daniel Moscarda)12. SKALIN Medea Market Sindik(Suzana Štefanić – Suzana Blečić) 13. ČA MOREŠ MI ZET Vivien Galletta(Duško Rapotec Ute – Tatjana Bon) 14. LIPČA SU NJEJNA OKA DVA Gianluca Draguzet(Bruno Krajcar – Daniel Načinović) 15. NAŠA MENDULA Mirjana Bobuš(Mirjana Bobuš – Mirjana Bobuš) 16. IMALA JE Lado Bartoniček(Lado Bartoniček – Lado Bartoniček) 17. KOLAR Klapa Kamelija(Robert Grubišić – Senka Laginja) 18. PULI MORA Tea Vučak i Nikola Kolačević(Robert Grubišić – Vjeko Alilović) 19. ČA ĆE MI KI Antea Hrelja(Aleksandar Valenčić – Suzana Blečić) 20. NEKA MI TVOJE TELO REČE Suzana Štefanić (Suzana Štefanić – Senka Laginja)


Na jučerašnjoj, prvoj »presici« ovogodišnjeg MIK-a, održanoj na Botelu Marina, Andrej Baša, direktor Festivala kazao je:


– Publika će moći čuti 20 novih skladbi, a posebno me veseli veliki broj mladih izvrsnih izvođača i novih autora, koji su potvrda da je MIK itekako zanimljiv festival mladima i autorima, ali i da festival ima sjajnu budućnost. Ove će godine u festivalskoj konkurenciji nastupiti čak devet debitanata, a zastupljeni su doista razni glazbeni žanrovi. O najboljima, kao i uvijek do sada odlučivat će publika i ocjenjivački sud.


Prema riječima izvršnog producenta festivala Vjekoslava Alilovića, i ove će se godine nastaviti suradnja s osnovnim školama u gradovima domaćinima, a u revijalnom dijelu prisjetit ćemo se i mikovskih uspješnica koje ove godine slave 25 godina od svog predstavljanja na MIK-u.16.6. nedjelja – Rijeka17.6. ponedjeljak – Pula18.6. utorak – Kastav19.6. srijeda – Punat20.6. četvrtak – Novi Vinodolski21.6. petak – Opatija (generalna proba)22.6. subota – Opatija (završna večer)


Obnovljeni festivalski orkestar


– Vjerujem da će publiku za mnoge od njih i začuditi ta srebrna obljetnica jer su te skladbe i danas svježe i skoro svakodnevno slušane i pjevane, kazao je Alilović, te dodao kako će se promocija Festivala i tradicije našeg podneblja i ove godine nastaviti TV i radijskim emisijama u produkciji Festivala, a koje će biti emitirane na brojnim medijima diljem Hrvatske.


Press služba će, tijekom festivala, svakodnevno izvješćivati i putem festivalskih web stranice kao i putem društvenih mreža.


Provjereni voditeljski dvojac Festivala MIK – Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca vodit će i izvođače i publiku kroz »jubilarac«, izvođače će pratiti obnovljeni festivalski orkestar kojemu će ritam davati Kruno Veršić i Frane Frleta, a orkestar čine i izvrsni mladi glazbenici Mateo Žmak i Zvonimir Radišić.


Prateći vokali MIK-a 2019. bit će Nataša Tonković, Marina Mrazovac, Anamarija Martinčić i Jure Kaurloto. Festivalsku ekipu koja će ponovno biti brojna, činit će tehnička ekipa na čelu s inspicijentom Markom Purićem, te press tim kojeg čine Borna Šmer i Sara Alilović kao i ostale prateće službe.