Gitarist i skladatelj

Ivan Kapec okupio vrhunske mlade jazzere na svom petom solo albumu “Crta”

Portal Novi list

Foto Vesna Zednik

Foto Vesna Zednik

Samo snimanje napravljeno je na starinski način, kako se obično snimaju jazz ploče – brzo i efektivno, u samo dva danaIvan Kapec, zagrebački jazz gitarist i skladatelj, objavljuje svoj peti solo album kojem prethode Lancun (2001), Bava (2003), Time traveling (2014) i Razor (2017). U posljednje vrijeme Ivanove aktivnosti vezane su za grupu Kozmodrum, suradnju s pjevačicom i autoricom Majom Posavec, te vođenje glazbenog kolektiva Sunrise Session.


Za ovaj album Ivan je okupio vrsne jazz glazbenike mlađe generacije – Mario Bočić – tenor saksofon, Šimun Matišić – vibrafon, Ivar Roban Križić – kontrabas i Borko Rupena – bubnjevi, znani već publici iz bendova (Mary May, Big band HRT-a, Harlequin Art Collective itd.)

“U stvaranju ove glazbe bio sam vođen s dva instinkta – da stvari držim pod kontrolom, da imam sve zapisano, i da je jasno što je prije zvučalo i što će biti, i nasuprot tome – da pustim da glazba i glazbenici sami po sebi rade, da se razvijaju i da je ishod posve neizvjestan.


Tako da su neke kompozicije detaljno raspisane, a neke su donesene samo kao bazične skice. Band je elegantno odreagirao i na jedno i na drugo”, rekao je Ivan Kapec.


 


Album je snimljen u glasovitom studiju Artesuono u Udinama u Italiji krajem srpnja ove godine. Snimanje, miksanje i mastering, tj. glazbenu produkciju napravio je Stefano Amerio, inače redovan suradnik diskografske kuće ECM, odnosno njezinog producenta Manfreda Eichera.U tom studiju nedavno su snimali glazbenici kao npr. Eivind Aarset, Gary Peackok, Enrico Rava, itd.


Samo snimanje napravljeno je na starinski način, kako se obično snimaju jazz ploče – brzo i efektivno, u samo dva dana. Kako je odsvirano, tako je i snimljeno, bez suvišnog editinga i postprodukcije.


Naslovnu fotografiju, kao i portrete potpisuje fotografkinja Vesna Zednik, dobitnica prve nagrade HFC-a za najbolji portret 2019.