Razgovor uoči nastupa u Lisinskom

Muška i Ženska klapa Kastav: Želimo očuvati pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici i čakavštinu

Katarina Bošnjak

Foto Robert KALČIĆ

Foto Robert KALČIĆ

Dvostruka obljetnica koju ste spomenuli, a koja je obilježena prije dvije godine, bile su dodatni motiv da se još temeljitije posvetimo Matetićevom opusu, budući da je on jedan od zasigurno najznačajnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća, kada je u pitanju zborska glazbaAlbum „Draga nam je zemlja“ posvećen vokalnoj glazbi Ivana Matetića Ronjgova sutra (u nedjelju) će biti predstavljen s početkom u 20 sati u maloj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ovaj vrijedni album plod je dugogodišnjeg nastojanja i ljubavi spram očuvanja i promicanja kulturnog nasljeđa temeljenog na zavičajnom kulturnom blagu, te pjevanju i sviranju na istarskoj ljestvici koje se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. 


Dvostruka obljetnica jednog od najvažnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća, bila je jedinstvena prigoda ponovo ukazati široj kulturnoj javnosti na ogromnu vrijednost glazbenog opusa koji je Ivan Matetić Ronjgov stvorio na temeljima tradicijske, narodne glazbe Istre i Hrvatskog primorja. Prije dvije godine, Udruga Kanat iz Kastva upriličila je zborski koncert „Draga nam je zemlja“, po početnim stihovima Istarske narodne himne koju je Ronjgov obradio na temelju napjeva zapisanog u Medulinu, a upravo je program ovog koncerta zabilježen na istoimenom albumu koji je u izdanju Aquarius recordsa  objavljen prošle godine. Povodom sutrašnjeg koncerta u Lisinskom, popričali smo s njegovim domaćinima, članovima Muške i Ženske klape Kastav.


 
Album “Draga nam je zemlja” dobit će svoju zasluženu promociju i to ne bilo gdje, već u Dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ovo nije prvi put da nastupate u Lisinskom, radujete li se koncertu i povratku većih nastupa?


– Tijekom minulih petnaestak godina Muška i Ženska klapa Kastav bile su u više navrata pozivane nastupiti u sklopu raznih glazbenih manifestacija koje su se održavale, što u maloj, što u velikoj Dvorani Lisinski i uvijek smo se iznova s velikim uzbuđenjem i radošću vraćali ovom, uistinu posebnom koncertnom prostoru. Naravno, tako je i ovog puta jer se nakon dužeg vremena izbivanja s velikih pozornica vraćamo, i to predstavljajući naše najnovije diskografsko ostvarenje kojim istovremeno dajemo svoj prilog očuvanju onog najvrjednijeg što imamo, a to je jedinstvena kulturna baština našeg zavičaja, kako ona glazbena, tako i ona jezična – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici i čakavština.


 


 


Promicanje hrvatske tradicijske kulture


 


Imate li u planu već neka gostovanja nakon ovoga, možda čak i van države? Gdje najviše volite održati koncert?


– U vremenima kada je još uvijek poprilično teško organizirati i ostvariti međunarodna gostovanja, uspjeli smo po pitanju našeg međunarodnog djelovanja ipak biti inovativni te ne posustati. Tijekom protekle 2021. godine, zajedno s našim parterima iz Austrije, Mađarske, Slovačke i Slovenije uspješno smo osmislili te u ulozi koordinatora i prijavitelja prijavili na Natječaj programa ERASMUS+ Projekt Škola tradicijskog pjevanja – Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle. Zahvaljujući ovom Projektu, čija provedba će trajati punih dvadeset mjeseci, objema klapama omogućena je i osigurana bogata međunarodna aktivnost na području navedenih partnerskih zemalja sa svrhom edukativnog djelovanja kojim će se među odraslom populacijom, kroz podučavanje glavnih obilježja klapskog i općenito tradicijskog pjevanja, nastojati poraditi na očuvanju i promicanju hrvatske tradicijske kulture. 


 


Promocija je posvećena skladatelju Ivanu Matetiću Ronjgovu te 140. obljetnici rođenja i 60. obljetnici njegove smrti. Zbog čega ste inspiraciju za ovaj album pronašli upravo u njegovoj glazbi?


– Prvi album Muške klape Kastav iz 1997. godine naslovljen „Svojmu Gradu“ u potpunosti je posvećen, što narodnim napjevima Hrvatskog primorja i Istre, od kojih je glavninu zapisao upravo Ivan Matetić Ronjgov, što skladbama autora našeg kraja pisanih na sjevernojadranskoj čakavštini. Nakon toga, tijekom godina nikada nismo odustali od ove vrste repertoara. Dapače, posezali smo upravo za takvom literaturom koja nikako nije karakteristična za klasičnu klapu, ali nam je baš zbog toga omogućila jedinstvenost i posebnost koja je, kako i sam Ronjgov kaže, osnovno obilježje narodne glazbe našeg užeg i šireg zavičaja. Dvostruka obljetnica koju ste spomenuli, a koja je obilježena prije dvije godine, bile su dodatni motiv da se još temeljitije posvetimo Matetićevom opusu, budući da je on jedan od zasigurno najznačajnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća, kada je u pitanju zborska glazba. Zahvaljujući upravo otkriću Ivana Matetića Ronjgova, točnije fiksaciji šestotonskog sustava istarske ljestvice, bilo mu je moguće zabilježiti, harmonizirati i obraditi mnogobrojna narodna pjevanja sjevernojadranskih krajeva, a potom i skladati u tom duhu. Na taj način su iz pera Ivana Matetića Ronjgova nastale skladbe koje se smatraju najznačajnijim djelima, ne samo hrvatske, nego i svjetske zborske a cappella literature.


Foto Robert KALČIĆ

Foto Robert KALČIĆ


 


Nastup na MIK-u


 


Ako se ne varam, ove godine slavite i 30 godina postojanja; hoće li biti nekakve posebne proslave, kakvi su općenito planovi povodom ove obljetnice?


– Nekako se sasvim slučajno poklopilo da će se Muška klapa Kastav u godini svoje 30. obljetnice postojanja te uspješnog i neprekidnog rada i djelovanja vratiti Festivalu Melodije Istre i Kvarnera MIK 2022. Na ovogodišnjem izdanju nastupit ćemo sa skladbom Cviće od brnistre sjajnog autorskog dvojca Brune Krajcara (glazba) i Daniela Načinovića (stihovi), inače naših dugogodišnjih suradnika i prijatelja. Krajem ove godine u planu je i svečani obljetnički koncert u opatijskom Gervaisu, dok tijekom jeseni obje naše klape namjeravaju sudjelovati na državnom natjecanju malih vokalnih sastava – 19. susret hrvatskih malih vokalnih sastava koji će se održati u Koprivnici. Inače, i Ženska klapa Kastav, koja je osnovana dvije godine kasnije, uskoro bilježi svojih 30 godina postojanja. Zbog toga smo se zajedničkim snagama dali u prikupljanje materijala i osmišljavanje Monografije 30 godina Muške i Ženske klape Kastav koja je već u poodmakloj fazi, a njeno dovršavanje se očekuje krajem ove godine.


 


U programu će osim Muške i Ženske klape Kastav te Mješovitog vokalnog ansambla Kanat – Kastav nastupiti i Ženski pjevački zbor KUD-a Učka iz Matulja s kojima, koliko mi se čini, često surađujete, te sopci s otoka Krka kao i recitatorica Rajka Jurdana-Šepić. Kako je došlo do ovih suradnji i hoće li se nastaviti u budućnosti?


– Spomenute suradnje su vrlo intenzivne negdje još od 2016. godine. U međuvremenu su one doživjele i značajna priznanja i nagrade pa se ovom prigodom s ponosom prisjećamo velikog uspjeha iz 2018., kada je Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, čiju okosnicu čine Ženska i Muška klapa Kastav, uz pridružene članice Ženskog zbora Učka – Matulji i pjevače bivše muške klape Zvonejski kanturi iz Zvoneće osvojio sve najvrednije nagrade 51. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova. S tog najznačajnijeg Natjecanja zborova u Hrvatskoj, u Kastav su doneseni Grand prix Susreta i prestižna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja i to za skladbu Bela nedeja Ivana Matetića Ronjgova. Od budućih suradnji i nastupa temeljenih na ovoj programu možemo najaviti izvedbu glazbeno-poetskog programa Draga nam je zemlja u Kastvu kojom će 01. srpnja biti svečano otvoreno ovogodišnje 31. Kastafsko kulturno leto.