Hrvatsko društvo skladatelja i ZAMP

Hrvatski autori doniraju tantijeme za obnovu Glazbene škole u Sisku

Ivana Kocijan

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Playlista trenutačno sadrži više od 200 pjesama različitih glazbenih žanrova i usmjerenja. Pop, rock i autori zabavne, klapske ili tamburaške glazbe zajedno će s kolegama iz jazza, alternativne i klasične glazbe svojom gestom pomoći povratku mladih glazbenih talenata u klupe, kako bi glazba nastavila živjeti u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji, rekao je glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav ŠabanRIJEKA – Hrvatsko društvo skladatelja i njegova služba ZAMP pokrenuli su akciju »Playlista za glazbenu školu Sisak« za obnovu potresom razrušene zgrade Glazbene škole Frana Lhotke. Pozivu se odazvalo više od 100 domaćih glazbenih autora, skladatelja, tekstopisaca, aranžera i izdavača koji će donirati tantijeme od svojih autorskih prava u humanitarnu svrhu.


Akcija je pokrenuta po uzoru na uspješnu akciju iz 2014. »Playlista za Slavoniju« kojom su nositelji prava i HDS ZAMP tada donirali više od 440 tisuća kuna za poplavljena područja. I sada su se mnogi glazbenici, članovi Hrvatskog društva skladatelja, odrekli autorskih honorara od jedne ili više svojih poznatih skladbi, a neki i cijelog svog repertoara.


Svaki od njih se odrekao svoga udjela na pojedinoj pjesmi, a ti udjeli se razlikuju od pjesme do pjesme. Ukupna svota generirana od javnog izvođenja i emitiranja ovih pjesama na radiju, televiziji i putem interneta, bit će uplaćena na račun za obnovu Glazbene škole. O iznosu koji bi mogao biti prikupljen prerano je govoriti, jer je i situacija s javnim izvođenjem glazbe sada mnogo drukčija od one 2014. – do daljnjeg nema javnih koncerata i nastupa koji bi pomogli u povećanju svote, poručuju.
– Playlista trenutačno sadrži više od 200 pjesama različitih glazbenih žanrova i usmjerenja. Pop, rock i autori zabavne, klapske ili tamburaške glazbe zajedno će s kolegama iz jazza, alternativne i klasične glazbe svojom gestom pomoći povratku mladih glazbenih talenata u klupe, kako bi glazba nastavila živjeti u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji, rekao je glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban, dok je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec dodao:– Ukupan iznos sredstava prikupljenih na ime javnog priopćavanja skladbi s Playliste bit će javno i transparentno objavljen po obradi podataka. HDS ZAMP će se i ovaj put pridružiti tom iznosu donacijom iz troškova vlastitog poslovanja.HDS zahvaljuje svim nositeljima koji su se odlučili na ovu nesebičnu gestu – posebno jer ona dolazi u razdoblju u kojem su za mnoge glazbenike autorska prava jedini izvor prihoda već neko vrijeme iza nas, ali i pred nama. Također mole glazbene urednike radijskih i televizijskih postaja da, u skladu sa svojim programskim smjernicama, u sljedećem razdoblju emitiraju pjesme s Playliste kako bi prikupljeni iznos bio što veći. Pokretači akcije zahvaljuju svim autorima i nositeljima prava koji su se već odazvali akciji, kao i onima koji će to tek napraviti, uz napomenu kako će se playlista redovito osvježavati novim pjesmama, kako budu pristizale izjave njihovih vlasnika.